@medved
Pokud změří 0,2 laboratoř z krve, tak uvádí alkohol neprokázán. Metodiku, kterou použili při zjištění by měli uvést. Většinou je to dle Ministerstva zdravotnictví 07/2006. Tam je to na str. 15 tuším. Už to tu bylo řešeno (nebo na road-fenc.cz). Od r.2008 tak všechny laborky pro nelékařské rozbory 0,2 uvádí jako 0,00 (což není dle metodiky), nebo přesněji (častěji) uvedou ethylalkohol v krvi neprokázán (dle metodiky).
I ten soudní znalec to uvádí. Jde o to, že chromatograf se musí schodovat s widmarkem, který je to, co nahrává testovaným. Díky widmarku se odečítá právě až 0,2. Pokud jen hladina na chromatografu 0,2 a menší, neprovádí možná ani už widmark a píšou rovnou nulu, protože kdyby dělali widmark, tak tam bude max. 0,2, pokud by widmark ukázal víc, tak je zase rozdíl větší o 0,2 a museli by rozbor opakovat (rozdíl v měření může být max 0,2 u hodnot do 3 promile - opět metodika). A to jsou náklady navíc, které jim nikdo nezaplatí.
Tady v tom případě má řidič jasně navrh. V krvi byla 0,00, nelze dopočítávat alkohol v době řízení, protože chybí podstatná proměnná. Nula brát do výpočtu nelze, protože za základ výpočtu hladiny alkoholu v krvi je možno použít pouze spolehlivě zjištěnou hladinu alkoholu v krvi. Dechová zkoužka je totiž pouze vyhledávací metoda pro zjištění podezření, nikoli prokázání.
Pro použitelný výpočet (i amatérem) je pak nutno mít dvě změřené hodnoty z krve a ani jedna z nich nesmí být nulová. Výpočet, který tu byl zveřejněn je sice zajímavý jako Úvaha o tom, že dotyčný měl alkhohol v krvi v době řízení, ale je to jen na úrovni Lze se domínvat. A doměnka v trestním řízení je důvodem možná k podezření, ale rozhodně né k prokázání. Takže SO možná zahájí a pak bude doufat, že se podezřelý prozradí sám. A protože tento človíček to řeší tady a ani policii nic nepřiznal, tak to bude WIN. Prasárna by byla, kdyby PaChové lhali, že řidič přiznal piva, ale i to je řešitelné > Není pravda, právě proto, že jsem nic nepil, jel jsem na krev, abych prokázal, že jsem alkohol nepožil. Já bych to dotáhl do WIN bez kopanců kolem, aby nehrozilo nahánění a dalších kontrolních kontrol od pachů v rámci msty vždy, když mne (nebo někoho v mém autě) potkají.