30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Náklady ve správním řízení  (Přečteno 515 krát)

Tiger

• Zobrazit profil
Náklady ve správním řízení
« kdy: 24 Června 2020, 12:17:51 »

Ahoj,

jsem poprvé v životě ve správním řízení. Přišel příkaz. I když jsem pečlivě studoval tuto stránku, nechápu následující věci, prosím někoho ochotného o vysvětlení:

1) Správní orgán mi v příkazu vyhrožuje povinností uhradit náklady správního řízení nad rámec pokuty, jestliže podám odpor a budu uznán vinným: 
"Bude-li po podání odporu vydáno rozhodnutí, kterým bude obviněný uznán vinným z přestupku, správní orgán kromě správního trestu pokuty uloží dle ustanovení § 95 odst. 1 zákona o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich povinnost nahradit náklady řízení."

Jak to tedy je? Můžu v případě, že podám odpor platit více, než horní sazbu 2500 Kč? (překročení rychlosti v obci o 10km/h) Google mi podle toho jimi uváděného paragrafu a odstavce dohledal nějaký zákon o zasedání zastupitelstva:-)

2) Pokud podám odpor, který neodůvodním, musí mě následně předvolat k ústnímu projednání? Nebo po podání odporu můžou rozhodnout v můj neprospěch, i když ústní jednání neproběhne?

3) Můžu si na ústním jednání vzít nějakou lhůtu pro nastudování spisu a zpracování svého písemného vyjádření, nebo mi to nemusí být umožněno?

Děkuji.
IP zaznamenána

Tez

• Zobrazit profil
Re:Náklady ve správním řízení
« Odpověď #1 kdy: 24 Června 2020, 12:24:04 »

1) Mě google hned na prvním místě vyhodí: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2016-250#p95
Jinými slovy ano, pokud půjdete do správního řízení a prohrajete, musíte zaplatit ještě 1000 korun náklady řízení.

2) Ústní jednání úřad sám od sebe nařídit nemusí a může rozhodnout i bez něj.

3) Ano, to by úřad umožnit měl.
IP zaznamenána

plešoun

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 24 Června 2020, 12:28:32 »

1) V tuto chvíli jsou náklady správního řízení stanoveny paušální částkou 1000 Kč. Maximálně tedy zaplatíte částku uvedenou v příkaze + 1000 Kč jako daň za (neúspěšnou) obhajobu. Pokud bude obhajba úspěšná, nezaplatíte nic.
2) Odpor není třeba odůvodňovat (a ani se to nedoporučuje, pokud nejde o tak silný argument, že by na jho základě SO řízení zastavil - např. chyba v osobě či vozidle apod.) Jinak obě dvě možnosti přicházejí v úvahu, nicméně i bez ústního jednání Vám musí být právo seznámit se s podklady pro vydání rozhodnutí a mít možnost vyjádřit se k nim. Obvykle bývá doporučována varianta písemného vyjádření (a to i pokud ÚJ nařízeno je) - člověk si může lépe promyslet, co napíše a nedá se zaskočit nějakým záludným dotazem protřelého úředního parazita. K písemnému vyjádření by Vám měl SO stanovit přiměřenou lhůtu (to asi zodpovídá i bod 3 Vašeho dotazu).
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 24 Června 2020, 12:39:47 »

1) Ano. V případě prohry ve správním řízení platíte krom pokuty ještě 1000 Kč správní poplatek. Pokud se věc vyřeší příkazem jako prvním úkonem řízení, povinnost platit správní poplatek nemáte.

2) Ústní jednání správní orgán může ale nemusí nařídit. Můžete požádat o nařízení ústního jednání.

3) Na lhůtě se lze s úředníkem dohodnout. Pokud by odmítal lhůtu poskytnout, lze se bránit například námitkou podjatosti.
IP zaznamenána

Tiger

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 24 Června 2020, 12:53:39 »

"Právo seznámit se s podklady pro vydání rozhodnutí a mít možnost vyjádřit se k nim" - tím je myšlena lhůta mezi podáním odporu a vydáním rozhodnutí?... zajímá mě, jestli musím být v tomhle období sám aktivní?... a nebo mě úřad k vyjádření sám vyzve ještě před vydáním rozhodnutí? Děkuji.

IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 24 Června 2020, 12:59:23 »

Úřad se ozve.
IP zaznamenána

Tiger

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 24 Června 2020, 13:00:18 »

Super, jste nejlepší. Díky.
IP zaznamenána

2M

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 25 Června 2020, 10:53:42 »

2) Ústní jednání úřad sám od sebe nařídit nemusí a může rozhodnout i bez něj.

To je sice pravda, ale SO musí aspoň provést důkazy a dát účastníkovi možnost vyjádřit se k podkladům pro vydání rozhodnutí.

Nemůže po podaném odporu jen bez dalšího poslat rozhodnutí.
IP zaznamenána

Tez

• Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 25 Června 2020, 11:20:44 »

2M> To máte pravdu, ale já pouze odpovídal na položenou otázku.
IP zaznamenána

Tiger

• Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 26 Června 2020, 21:52:10 »

Nepotřebuji vyhrát, stačilo by mi, kdyby spáchání údajného dopravního přestupku nabylo právní moci až za měsíc a půl. Co si myslíte o postupu podat odpor, po výzvě napsat vyjádření a hned na to určit jako svého zmocněnce Číňana, kterého reálně znám? :) Nebo jestli, prosím, můžete poradit nějaký lepší postup, tak budu rád.
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 26 Června 2020, 21:54:18 »

Co si představujete pod "spáchání údajného dopravního přestupku nabylo právní moci"?
IP zaznamenána

Tiger

• Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 26 Června 2020, 22:01:32 »

Co si představujete pod "spáchání údajného dopravního přestupku nabylo právní moci"?

Žiji v představě, že se mi body za přestupek přičtou, až správní orgán rozhodne o mojí vině.
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 26 Června 2020, 22:05:18 »

Pokud podáte odpor a případně následně odvolání, lze s yvokou mírou jistoty očekávat, že rozhodnutí o vině nenabude právní moci dříve něž za měsíc a půl. Čekáte na odečet bodů?

Napište něco bližšího k tomu přestupku a nahrajte sem v anonymizované formě vše, co k tomu máte k diposzici.
IP zaznamenána

Tiger

• Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 26 Června 2020, 22:19:14 »

Pokud podáte odpor a případně následně odvolání, lze s yvokou mírou jistoty očekávat, že rozhodnutí o vině nenabude právní moci dříve něž za měsíc a půl. Čekáte na odečet bodů?

Napište něco bližšího k tomu přestupku a nahrajte sem v anonymizované formě vše, co k tomu máte k diposzici.

Ano, přesně tak, mají se mi odečíst body. Ale trochu mě vyděsilo, jak jsou rychlí. Poslali příkaz již za týden od spáchání přestupku. Nevím, jestli je dobrý nápad tady dávat čerstvý příkaz, byť v anonymizované podobě? Nebylo by lepší Vám to poslat třeba emailem?
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 26 Června 2020, 22:23:25 »

Přesunul jsem tedy téma do neveřejné sekce, sem už se nemusíte bát dát příkaz, nicméně stejně ho anonymizujte.
IP zaznamenána