Zkusím stručně popsat celý případ. Zaparkování vozidla (řidič + spolujezdec) podélně na běžné ulici, žádný zákaz zastavení, nebo stání. Proto aby vozidlo nepřekáželo, řidič ho vědomě odstavil co nejvíce mimo vozovku na přiléhavší travnatou plochu. Při návratu lístek od MP, neponechání 3m pro každý směr. Následně výzva k zaplacení určené částky, která nebyla vyzvednuta, poté příkaz k zaplacení pokuty jakožto provozovatel vozidla. Příkaz vyzvednut byl a v zákonné lhůtě podán neodůvodněný odpor. Při nahlédnutí do spisu (chyběla soupiska, SO ji vytiskl až po upozornění, zapsal jsem to do záznamu o nahlédnutí) se vše točí kolem fotografie/fotografií vozidla tak temné (domnělý přestupek se stal za tmy), že není poznat kde stojí, zda na vozovce, nebo mimo a měření šírky vozovky, které na pásmu ukazuje 604 cm. Měření však proběhlo jiný den, za světla, v době, kdy tam vozidlo již nestálo a ještě MP původně udělala překlep v adrese, kde mělo k přestupku dojít.
Byl jsem předvolán k ústnímu jednaní, ještě předtím jsem podal návrh na zastavení řízení, který jsem opřel především o to měřění šířky vozovky už bez vozidla, fotografii, ze které není úplně jasné, kde vozidlo stojí, chybějící kalibrační protokol k měřidlu a vzhledem k tomu, že od MP byla ve spisu ješte fotografie, která zachycuje odstavené moje vozidlo, nějaké další vozidlo, které později zastavilo na protější straně vozovky a mezi nimi vozidlo MP a skutečnost, že se na vozovku pohodlně vešly, argumentoval jsem nenaplněným materiálním znakem - nikdo nebyl v průjezdu omezen. Taky jsem navrhl (podle rady zde) ať tedy SO doloží, kolik skutěčně řidič ponechal šířku vozovky.
Ten návrh jsem si tam podal spíše jako sesumírování vlastních myšlenek, lépe se mi argumentuje na papír, v klidu, než při osobním rozhovoru, kdy něco důležitého zapomenu zmínit.
K ústnímu jednání jsem i přesto šel. Tam jsem se víceméně na ten návrh odvolal jako na seznam mých námitek. SO jediné co mezi mým návrhem a jednáním udělal bylo, že přidal ze stránek výrobce rozměry vozidla (aktuálního modelu, můj je dvě řady zpět, takže jsem namítl, že model nesedí a může mít jiné rozměry). Pak si mě pozval ještě jednou (Výzva k seznámení s podklady pro vydání rozhodnutí), kde ve spisu navíc přibyla jeho žádost na MP o kalibraci měřidla a dotaz na proškolení obsluhy. Odpověď MP, že proškoleni jsou a protokol o kalibraci.
Jako poslední teď přišlo rozhodnutí, že jsem vinen, pokuta ₊ 1000 Kč náklady řízení a v odůvodnění se samozřejmě vypořádal s vecí po svém. Že by doložil, kolik místa tedy řidič ponechal to ani náhodou, ale co mě nadzvedlo nejvíc je, že zcela bezostyšně tvrdí, že podle fotky vozidlo celou svou šíří stojí u pravého okraje komunikace. A to je prostě lež. Byli jsme tam v době parkování dva a oba víme, co jsem psal už na začátku - řidič se snažil co nejmeně překážet, takže vozidlo odstavil vědomě co nejvíc mimo vozovku. Kolik přesně samozřejmě nikdo neměřil, ani MP.
Chci jít do odvolání na Kraj. Ale předtím bych danou věc rád zkonzultoval tady, ať nedělám zbytečné chyby a něco nepřehlídnu. Je to poprvé co se takto přetahuju s SO (a aby toho nebylo málo, ve stejnou dobu na mě spadla další, starší záležitost na kterou jsem už zapoměl - 61 v obci na druhé straně republiky, ale to sem nepatří na to otevřu jíné vlákno), takže to beru trochu jako trénink bojem pro větší bitvy příští.
Podklady samozřejmě dodám (i když je teď vlákno neveřejné mají být anonymizované? Zmizí z nich sice jména a místa a na fotkách nemusí být RZ, ale stejně pro patrříčného SO bude identifikovatelné podle fotek a popisu o co jde) jen nevím co všechno je relevantní. Celý spis?
Děkuji.