Zdravím, prosím o radu.
Stala se mi dopravní nehoda viz zákres (toto místo
https://mapy.cz/s/pukujovapo), já zelené auto jsem se asi chtěl napojit rovnou do pravého pruhu příští světelné křižovatky. Zřejmě jsem přehlédl červené auto chtít jet tamtéž. Srážka. Černě jsou stojící vozidla v koloně v pruhu rovně. V mém směru (zeleně) jsem měl před křižovatkou "dej přednost v jízdě". Ale ve směru jízdy červeného auta před křižotkou chybí značka "hlavní silnice kosočtverec" (ještě to osobně ověřím, mapy.cz a google shodně chybí). Daná silnice s chybějící značkou je majetkem obce.
Po nehodě jsem nevypovídal. Zavinění bude řešit správní orgán. Je mi jasné, že SO rozhodne, že jsem nedal přednost v jízdě.
Dotaz zní: když tam chyběla značka, má smysl u správního řízení toto říct a sdělit třeba
a) že když tam nebyla značka, červené auto nemohlo třeba zvýšit opatrnost při průjezdu křižovatkou, protože tam neměl značku,
b) nebo nevšiml si, že jede do křižovatky protože ani nemohl bez značky
Cíl: namočit do dopravní nehody magistrát, že má špatně dopravní značení a že by měl oběma trošku (třeba třetinou) nahradit škodu. Nikoliv jen moje pojištovna hradit 100 % červenému. A nikoliv, že já si budu 100 % škody na svém autě hradit sám. Kdyby z magistrátu vypadlo třeba 10 000 Kč jako náhrada mně na opravu auta, bylo by to užitečné. Též moji pojištovnu by to mohlo zajímat, plnila by méně.
Hledal jsem v 361ce, zda existuje povinnost dbát zvýšené opatrnosti při průjezdu křižovatkou. Ta existuje u výstražných značek (což kosočtverec není). Víc jsem nenašel a možná neumím hledat.
Děkuji za radu, zda to má smysl použít, aby mi to pomohlo, nebo pro výši trestu.