30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Odtah - stání na parkovišti bez platné TK  (Přečteno 1939 krát)

kdo

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
Re:Odtah - stání na parkovišti bez platné TK
« Odpověď #15 kdy: 04 Dubna 2019, 13:28:03 »

Stížnost na MP vyřeší starosta (velitel MP). V podobné situaci jsem nikdy nebyl, ale asi bych se pokusil spálit kopřivu mrazem jinak - oznámením protiprávního odcizení vozidla policii. Přinejhorším bych je vytrhl z jarní letargie...
IP zaznamenána

hadic

• Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 04 Dubna 2019, 13:50:02 »

Trochu to dává smysl že město bude kopat za měšťáky jelikož je jejich zřizovatel... Můžu to ale ještě furt považovat za krádež, po všech informacích co mám? No možná jo protože jsem se dosud vlastně nedozvěděl za co auto odtáhli a ani nechtěli ten domnělej přestupek co předcházel odtažení řešit jako samostatnou věc. Jen se několikrát doznali že ho odtáhli.
« Poslední změna: 04 Dubna 2019, 13:53:41 od hadic »
IP zaznamenána

IZS

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 04 Dubna 2019, 16:30:33 »

Místo "takže jste to odtáhli, protože je to vrak?" nejspíš mělo zaznít "žádám vás o sdělení zákonného důvodu, pro který bylo vozidlo odtaženo", aby neměli kam uhnout, respektive pokud se budou kroutit, tak požadovat jeho vrácení na místo. Pokud odmítnou, můžete jít cestou oznámení krádeže, nebo se dožadovat vydání vozidla (bezdůvodného obohacení?) bez zaplacení.  Pokud vám nevyhoví, můžete na ně zavolat policii, případně uplatnit nárok u soudu - nutno podotknout, že tím se vyřeší pouze to, že vám vozidlo budou muset vydat bez toho, abyste musel na místě něco platit. Následovat bude nárokování úhrady ze strany realizátora odtahu. V zásadě si myslím, že ve vašem případě by to nemělo ničemu uškodit, šance na výhru jsou IMHO slušné, ale jde to vzít i z druhé strany (kterou jste již nastínil sám), tedy zaplatit a vymáhat zpětně. Osobně si netroufnu tvrdit, která z variant je zaručeně nejlepší.
IP zaznamenána

kdo

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 04 Dubna 2019, 16:53:51 »

O bezdůvodné obohacení se tady skutečně nejedná.

Záleží na tom, zda pan hadic vozidlo potřebuje. Pokud ne, může rovnou podat žalobu na vydání věci, pár let parkovat zadarmo na odtahovém parkovišti, než soud skončí, a následně vymáhat újmu způsobenou poklesem ceny vozu.

Pokud auto potřebuje, je nejjednodušší poslat na ozbrojené zedníky opravdové fízly. Uškodit tím ničemu nemůže, přinejhorším zaměstná dvě silové složky naráz. Tady mu to nejspíše nikdo vyčítat nebude. Zaplatit a vymáhat může i později, pokud by pokus s PČR nevyšel.

IP zaznamenána

ViktorN

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 04 Dubna 2019, 17:00:43 »

…a fízlové samozřejmě nikam nepřijedou a maximálně tak odkážou dotyčného pána na občanskoprávní soud.
„Poslední dobou jste nějak mimo“, pane kolego.  ;)
IP zaznamenána

hadic

• Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 04 Dubna 2019, 20:02:55 »

Ještě mě napadl takový mezičlánek mezi TO nebo stížností. Lze na měšťáky vytasit 106/1999 zákon o svobodném přístupu k informacím a vyžádat si veškerou dokumentaci kterou vedou ohledně daného vozu? Neměl by to být asi problém získat, že?
IP zaznamenána

2M

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 04 Dubna 2019, 21:25:37 »

Proto jsem navrhoval poslat na úřad výzvu k vydání auta.. je to větší šance než s PČR a rychlejší než žaloba.
IP zaznamenána

kdo

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 04 Dubna 2019, 23:57:20 »

2M: Výzva se s přivoláním PČR rovněž nevylučuje. Navíc setkání pravé a levé ruky zákona může mít zajímavý fun factor. PČR v některých lokalitách MP vysloveně pohrdá, a podle toho i jedná.

ViktorN: Spletl jste si sekci. Tady je poradna, k zajímavým článkům z internetu a nedopravní tématice je potřeba na hlavní stránce zaskrolovat trochu dolů.
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 05 Dubna 2019, 10:53:45 »

[...] mohl jste v dobrém rozmaru nabídnout, že když auto vrátí (na původní místo či jinam dle dohody), nebudete řešit jejich pochybení ani vymáhat náhradu škody.
pochopil jsem správně sarkasmus, že?  :D Stará ohraná taktika kdy se tím snaží z člověka dostat něco co nechce - tak jak to teda bylo, jenom tak mezi náma?
Sarkasmus? Ani ne, pokud jste v tu chvíli měl dostatek podkladů pro prokázání, že šlo o nezákonný postup, tedy že auto nebylo odtaženo v souvislosti s čištěním a nebyly splněny podmínky, za kterých je možné jej odtáhnout jako vrak (a navíc si toho strážníci, kteří o tom rozhodli, jsou vědomi), tak bych jim na tu skvělou nabídku „zaplať a mi to nebudeme dál řešit“ naprosto seriózně dal protinávrh „vraťte auto, omluvte se a já to nebudu dál řešit“.

Další postup závisí na tom, jak rychle auto potřebujete. Určitě bych zjistil, kde je fyzicky, zkusil ho odsud dostat po dobrém, a při předpokládaném odporu bych to opět co nejlépe zdokumentoval, tj. kdo ho drží (zda přímo MP potažmo obec, nebo nějaká městem zřízená organizace, případně soukromý odtahovač na základě smlouvy s městem ...), proč ho nevydá, resp. čím to podmiňuje (nejlépe písemně, ale záznam taky OK). Bezkonkurenčně nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak auto dostat, pokud se nikdo nelekne předžalobní výzvy a nekapituluje dobrovolně, je zaplatit a následně to vymáhat, s případnou další škodou. Cokoliv formálního (žaloba na vydání věci, žaloba na ochranu před nezákonným zásahem, i případné trestní řízení) je minimálně na měsíce, když to půjde dobře. Na druhou stranu pokud máte čas, dají se nezaplacením snadno zvýšit sázky (obou stran, obec by v případě oprávněného odtahu zřejmě chtěla něco za parkování/uskladnění, vy v případě neoprávněného náhradu za nemožnost věc užívat).

PČR bych klidně též angažoval, přinejhorším neudělají nic. Ovšem určitě ne pro krádež (či další TČ proti majetku, tam zjevně chybí některé znaky), ale pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby, např. ta nahraná poznámka o tom, že teprve budou zkoumat, zda to auto náhodou není vrak (protože se třeba zjistí, že z něj teče olej), je v podstatě usvědčuje, že odtáhli auto v situaci, kdy minimálně neměli postavené na jisto, že jde o vrak (zřejmě se analogicky řídili podle zásady nejdřív střílet a pak se ptát) - a to ani není třeba číst mezi řádky a interpretovat ty kecy jako skrytou výhrůžku, jak možná byly myšleny.
IP zaznamenána

hadic

• Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 07 Dubna 2019, 15:41:01 »

Zaplatit a vymáhat může i později, pokud by pokus s PČR nevyšel.
Jenže vydání auta podmiňují zaplacením blokové pokuty za blokové čištění. A nejen že se odtah čištění netýká, ale blokovou pokutu mi už nikdo nikdy nevrátí. Maximálně bych mohl získat zpět peníze za odtah.

Další postup závisí na tom, jak rychle auto potřebujete. Určitě bych zjistil, kde je fyzicky, zkusil ho odsud dostat po dobrém, a při předpokládaném odporu bych to opět co nejlépe zdokumentoval, tj. kdo ho drží (zda přímo MP potažmo obec, nebo nějaká městem zřízená organizace, případně soukromý odtahovač na základě smlouvy s městem ...), proč ho nevydá, resp. čím to podmiňuje (nejlépe písemně, ale záznam taky OK). Bezkonkurenčně nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak auto dostat, pokud se nikdo nelekne předžalobní výzvy a nekapituluje dobrovolně, je zaplatit a následně to vymáhat, s případnou další škodou. Cokoliv formálního (žaloba na vydání věci, žaloba na ochranu před nezákonným zásahem, i případné trestní řízení) je minimálně na měsíce, když to půjde dobře. Na druhou stranu pokud máte čas, dají se nezaplacením snadno zvýšit sázky (obou stran, obec by v případě oprávněného odtahu zřejmě chtěla něco za parkování/uskladnění, vy v případě neoprávněného náhradu za nemožnost věc užívat).
Tak, postupně. Auto až tak rychle nepotřebuju, klidně tam může stát pokud by z toho plynul nějakej bonus - například to odškodnění za nemožnost věc užívat + případné náklady na odstranění závad způsobených dlouhodobým odstavením (vysát starý benzín, pročistit písty, vyčistit interiér od plísní, atd).

Auto je odstavené na parkovišti v městem zřízené organizaci, byl jsem se tam podívat, a není nijak chráněno. Stojí na dvoře za administrativní budovou a mít technickou tak stačí nasednout a odjet. Źádné brány, závory, nic.

Vedle mého auta stojí ještě několik "vraků" proto to nejspíš budou chtít opravdu na vrak shodit. Mám tedy podezření, že se k autu vůbec nechovali v rukavičkách jako by bylo běžné. K již tak nelehké situaci se nejspíš přidá i poškození auta při samotném odtahu. To hádám se musí řešit a zdokumentovat ještě před převzetím zpět, že?

Přes víkend mě ještě napadla jedna věc - co takhle nedělat nic a čekat na obsílku? Momentálně totiž krom nahrávky zedníků nemám nic v ruce a furt se nemůžu rozhodnout jaký postup bude nejlepší, resp. jakým postupem si neuškodím. Kdybych si na jejich postup chtěl stěžovat, musím už teď vytáhnout nahrávku. Pokud bych čekal na obsílku, tak ta se určitě nebude shodovat s nahrávkou (obvinění v dopise bude konkrétní, v nahrávce "stále nevědí") a čím si pomůžu? Lze to potom (ať již příjde obvinění jakékoliv) smést právě tím že bezprostředně po zákroku "ještě nevěděli"?

edit: a ještě jedna věc - příjde mi to až absurdní, ale nikde jsem po více než hodině hledání nenašel žádnou informaci o tom, že by byla policie příp měšťáci povinni sdělit obvinění. To má povinnost až správní odbor, což mi ale příjde jako bullshit. Přeci na každé blokové pokutě je rozepsán paragraf čeho se přestupce dopustil a s čím tedy souhlasí, no a tomu logicky musí předcházet sdělení konkrétního obvinění.
« Poslední změna: 07 Dubna 2019, 17:19:30 od hadic »
IP zaznamenána

opas

• hard core 30kmh.cz
  • Carpe diem quam minimum credula postero.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 07 Dubna 2019, 18:30:50 »

pokuta nemá s platnou za odtah nic společného. Odtah zaplatíte, pokutu pošlete do správního řízení.
IP zaznamenána

hadic

• Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 08 Dubna 2019, 00:09:34 »

Předně, díky za přesun vlákna do "správné" kategorie :)

Dosud jsem v příspěvcích záměrně udával chybné detaily nebo se o nich vůbec nezmiňoval, aby si vlákno nemohl nikdo z venku spojit s případem. Teď tedy popíšu detaily abychom nemuseli chodit kolem horké kaše

Auto na parkovišti nestojí půl roku ale jeden a půl roku a zhruba stejně dlouho nemá technickou. Jedná se o starší kabriolet a jednoduše jsem minulou sezónu neměl čas na pakárnu s odtahem do servisu aby jej připravili na technickou, a ani kvůli pracovní vytíženosti mě to nějak nemrzelo že s ním to léto nejezdím. Za provozuschopným stavem si však stojím - auto startuje, brzdí, svítí, nic mu nechybí, jednoduše zdaleka nenaplňuje definici vraku. Další "zatajený" detail je, že je psané na tátu.

Blokové čištění probíhalo ve středu 27.3 a za stěračem byl zanechán lístek. Protože jsem minulý rok řešil ten samý přestupek až na úřadě (jelikož lístek odnesl vítr, že ano), a vše se vyřešilo odložením hned po první návštěvě, tak jsem letos zkusil zde nedoporučovanou věc - s lístek jsem hned 28.3 šel na městapo s tím, že se vymluvím přesně na to samé jako na úřadě, a ušetřím si tak čas s běháním po úřadech. Vopičák byl podle předpokladů arogantní, chtěl zaplatit "nebo se nemáme o čem bavit" tak jsem se po minutě otočil na patě a odešel s tím, že to pošleme na správní řízení. Tohle bohužel nahrané nemám. O týden později, v úterý 2.4 bylo auto odtaženo. Byl jsem si jist že ho odtáhli, ale na druhou stranu taky jist, že jsem se ničeho nedopustil. Tak jsem zkusil divadlo a volám na 158 že mi auto někdo ukradl. Operátor to hodně rychle prokouknul a doporučil zavolat 156 s dotazem jestli auto neodtáhli. Tam jsem se dozvěděl že ano, a že se mám další den dostavit, a věc probereme. Tam na mě čekali už dva měšťáci - velitel a člověk co má na starosti "všechny vraky". Tuhle návštěvu jsem si již nahrával, a trvala více než 80 minut. Od vás i jinde z internetu jsem měl zjištěny 3 případy na základě kterých můžou nařídit odtah (překážka v provozu, vrak, blokové čištění) a cílem tak dlouhé návštěvy bylo vytáhnout z nich přesnou právní úpravu čeho jsem se dopustil že to vedlo k odtahu. Jak jsem již několikrát zde uvedl, nedozvěděl jsem se to. Celé to skončilo vlastně tím, že jsem udělal chybu, a nepřinesl jsem tam na jednání plnou moc. To byl poslední jejich argument, že pokud se nepřiznám jako řidič, tak jako s majitelem se se mnou bavit nebudou. Tak jsem odešel s tím, že příjdu zítra s plnou mocí (a bylo mi jasné, že do zítra si něco vymyslí) nicméně druhý den se vše jen opakovalo, a vyústilo to tím, že pokud nehodlám zaplatit, nemáme se o čem bavit, a budou obesílat majitele.

Velice zajímavá je taky část rozhovoru, kdy se dozvídají, že jsem již měl snahu přestupek ohledně čištění řešit. Prý v systému nemají zapsáno že jsem u nich už byl, a velice se zajímali s kým jsem toho 28.3 mluvil - že pochybil a měl to do systému zadat. Pokud by to věděli, auto by neodtáhli.

Nemyslím si že by někoho zajímaly nahrávky o 80 a 30 minutách, ale pomohlo by vám zde kdybych udělal "sestřih toho nejlepšího"? Velice si vážím vašeho času a ochoty, a tak bych vám rád ulehčil práci jak jen to jde.

Co se týče dalšího řešení a jak jej směřovat (pokud bych si mohl vybrat) tak v první části reálně analyzovat šance na výhru (což právě dosud nešlo když jsem se nemohl svěřit s reálnými detaily případu) resp sečíst veškerá pochybení měšťáků, a následně se rozhodnout - pokud bude výhra nejistá, snažil bych se auto dostat z odstavného parkoviště co nejdřív i za předpokladu úhrady za odtah a následné vymáhání. Pokud bude šance na výhru jistá, nechal bych tam raději auto hnít, a vysoudil odškodné plus náklady na opravu auta. Na autě není známka rzi, ale začal se po zimě mírně loupat lak, tak jsem chtěl udělat letos celolak. Pokud se loupačka přes léto rozjede, a lak zaplatí město, budu to považovat za výhru nad úřednickým šlendriánem a dostatečnou satisfakci. V sázce však je parkovné...

Zítra se nicméně pustím do poslouchání nahrávek, a opíšu sem nejzásadnější výroky městapa
« Poslední změna: 08 Dubna 2019, 00:19:40 od hadic »
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 08 Dubna 2019, 02:06:07 »

Ach jo. Na „reálnou analýzu“ vzhledem k množství informací nemám sílu, dokud mi je neroztřídíte na to, co platí a co byly mystifikace. Zejména bych rád pochopil tu vámi opakovaně tvrzenou souvislost odtahu s čištěním. Zatím se to jeví tak, že kvůli čištění s autem nikdo nehýbal (ani odtah, ani občas praktikované nadzvednutí), jen tam opičáci nechali lísteček pro podezření z porušení dočasných DZ, což je u auta, které se přes rok nepohlo, docela, řekněme, naivní, ale jde o zcela standardní a nijak překvapivý postup (alespoň jste si tedy ověřil, že jít na MP cokoliv „řešit“, navíc v konkrétním případě jako nezúčastněná třetí osoba, je naprostá ztráta času, MP jiné řešení než inkaso pokuty nezná).

V poslední verzi příběhu tvrdíte, že jste se sice nedozvěděl, proč auto bylo odtaženo, ale zdá se to vcelku jasné - mají jej za vrak a až k tomu budou donuceni, budou to i tvrdit. Data čištění i odtahu jistě jsou zadokumentovaná (a případně i ověřitelná z více zdrojů), ani MP není tak hloupá, aby tohle zkoušeli fixlovat. Pokud se domníváte, že šlo o reakci na vaši první návštěvu 28. 3., tak to těžko prokážete, pokud vám to někdo z nich při pokusu vytáhnout z vás prachy sám nepotvrdí (a evidentně ani tak blbí nejsou, když na návštěvě 2 a 3 zřejmě preventivně popírají, že by z vaší březnové návštěvy u nich zbyla jakákoliv stopa).

Přes čáru by samozřejmě bylo podmiňování vydání auta zaplacením (nesmyslné) pokuty za „čištění“, ale vzhledem k tomu, jak každou chvíli u vás platí jiná verze, jsem opatrný v hodnocení. Máte-li nahrávku, kde se s vámi městapák pokouší vést příkazní řízení na místě o jakémsi vašem přestupku stylem, že když nezaplatíte, tak vám auto nedá (nebo naopak - když zaplatíte, získáte nějakou výhodu, např. vám auto můžou hned vydat a neřešit náklady odtahu a další vrakové formality), je to na hraně TČ zneužití pravomoci, a i když nakonec nepochybně nikdo odsouzen (a nejspíš ani souzen) nebude, jde o materiál, který když se náležitě rozmaže, bude aspoň dlouho smrdět. Jenže se spíš obávám, že jen MP tvrdí, že pokud jste jim nepřišel zaplatit pokutu, nemají se s vámi o čem bavit (což je v zásadě i naprosto přesný popis jak reality, tak platné právní úpravy), a ostatní souvislosti si jen domýšlíte.

Tolik ke kapitole „čištění“. Mimo to jde o standardní případ vraku. Primárně - nechcete-li, aby město nechalo auto (na náklady provozovatele) za 2 měsíce sešrotovat, chtělo by to jej vyzvednout. Pokud skutečně platí, že není zamčeno a hlídáno, jeví se mi jako nejjednodušší si jej prostě bez ptaní na podvalu odvézt. Nebo si tedy, jak navrhujete, počkat na oficiální výzvu, ale chtělo by to mít jistotu, kam otci - provozovateli chodí pošta ... Jinak jak už bylo ve vlákně zmíněno, odtáhnout a následně zlikvidovat vrak postupem podle zákona 13/1997 Sb. není zas tak přímočaré, musí být provedena řada úkonů, většinou oznamovaných provozovateli, a pokud to někdo vzal zkratkou (navíc jak tvrdíte, vůbec ani nejde o vrak a lze to prokázat), jsou šance na finální WIN slušné - ovšem může to trvat tak dlouho, že by se v mezičase pouhým plynutím času stal skutečný vrak i z úplně nového auta, tedy máte-li tu plechovku rád a nechcete ji rovnou vsadit celou, nejdřív ji zachraňte a pak se s městem kočkujte.

IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 08 Dubna 2019, 04:20:04 »

Napadá mně jedno praktické řešení. Pokud auto není někde za plotem nebo podobně, tak si ho nechte odtáhnout někam na soukromý pozemek nebo do servisu na přípravu k STK. Mělo by stačit dojít s papírama za odtahovou službou, říci jim, kde auto je a oni už ho "ukradnou" za Vás.
BTW - zkontrolujte si pojištění, jestli nemáte krytý odtah při poruše zdarma.
IP zaznamenána

gumidos

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 08 Dubna 2019, 12:41:58 »

BTW - zkontrolujte si pojištění, jestli nemáte krytý odtah při poruše zdarma.
Myslíte odtah při poruše vozidla, které "...na parkovišti nestojí půl roku ale jeden a půl roku a zhruba stejně dlouho nemá technickou"? No to bude honička...

Abych byl zcela konkrétní - tzv. "odtah" je zahrnut v připojištění s krycím názvem "asistence". Zcela obvyklou textací je něco v tomto smyslu: "pojištění asistence se nevztahuje na škody v příčinné souvislosti  s provozem vozidla, které ....technickým stavem neodpovídá požadavkům bezpečnosti provozu na poz.kom.".
Ale chce to pročíst svoje podmínky  a třeba nalézt něco výhodnějšího.
« Poslední změna: 08 Dubna 2019, 13:02:09 od gumidos »
IP zaznamenána