30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Rychlost - radar v zaparkované Oktávce z protisměru  (Přečteno 2008 krát)

sdriver

• Zobrazit profil
Rychlost - radar v zaparkované Oktávce z protisměru
« kdy: 13 Března 2019, 03:16:52 »

Prosím o radu. Na konci ledna mě vyfotila v protisměru stojící Octavia. Bylo to večer, teplota kolem 0 stupnů, sucho, bez námrazy, nikde nikdo, ani chodci, ani auta. Měšťáci nebyli osvětlení a číhali. Podle radaru jsem jel údajně 77km/h v obci. Poté co mne zastavili mi ukázali fotku z radaru (tmavá, fakt blbá kvalita, byť značka tam byla vidět). Chtěli to řešit blokovou pokutou + body. Poslal jsem to do správního. Nechtěli nic podepsat, ani mi nedali nějaký papír. Když mi vracel doklady tak se ptal, jestli souhlasím s přestupkem. Předpokládám, že mě asi nahrával, nicméně to mi neoznámil. Řekl jsem dost váhavě, že "souhlasím s tím, že jsem jel asi trošku rychleji". Řekl, že takhle mu to stačí a mohl jsem jet.

Nyní přišlo oznámení z magistrátu:
Sdělení osobě podezřelé ze spáchání přestupku proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích o možnosti vyřízení věci příkazem na místě , viz. příloha.

Moje otázka nyní zní, zdali má smysl se hádat a dotáhnout to do správního s cílem to vyhrát, nebo to je předem prohraný boj? Jestliže odpověď bude jednoznačně bojovat, tak se ptám jak v prvním kole postupovat? Mám dojít již teď na Magistrát a chtít nahlédnout do spisu, (co tam řešit a na co se zaměřit?), nebo to nechat až na správní řízení? V případě, že bych na Magistrát měl jít už nyní, jak postupovat, když se mě budou na něco ptát? Vím, že je tady psáno, že neříkat nic, ale mlčet asi taky není úplně v pohodě. Nějak se spolu domluvit musíme.

Info: Počítal jsem úhel měření a mohlo to být cca 29 stupňů.

Dík za každou radu
« Poslední změna: 27 Září 2019, 07:43:45 od kdo »
IP zaznamenána

2M

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
Re:Rychlost - radar v zaparkované Oktávce z protisměru
« Odpověď #1 kdy: 13 Března 2019, 16:11:58 »

Moje otázka nyní zní, zdali má smysl se hádat a dotáhnout to do správního s cílem to vyhrát, nebo to je předem prohraný boj?

Šance na výhru určitě je, ale jak velká se dá posoudit jen když budete mít obsah spisu.
IP zaznamenána

Mike

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 13 Března 2019, 20:39:38 »

...Když mi vracel doklady tak se ptal, jestli souhlasím s přestupkem. Předpokládám, že mě asi nahrával, nicméně to mi neoznámil. Řekl jsem dost váhavě, že "souhlasím s tím, že jsem jel asi trošku rychleji".
správná odpověď - pro příště - zní
"aniž bych byl řádně poučen, využívám svého práva nevypovídat"
IP zaznamenána

j0hn

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 14 Března 2019, 06:55:48 »

Za překročení o 20 kmh a více v obci je žlutá karta (zákaz činnosti 1 - 6 měsíců, spácháli 2x a vícekrát za 12 měsíců po sobě jdoucích). Pokud se vzdáte bez boje a budete souhlasit s příkazem, pak se budete rok strachovat, abyste nezopakoval a nepřišel o papíry.

Správní řízení může provařit i SO i přestože podklady od MP budou v pořádku.

Může MP v daném místě měřit?

Z čeho jste spočítal úhel měření?
IP zaznamenána

sdriver

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 15 Března 2019, 13:12:37 »

Jde to nějak rychle... Poslední den lhůty pro možnost vyřízení příkazem na místě jsem byl nahlédnout do spisu (přikládám v příloze). Trval jsem na vyřízení věci ve správním řízení. Již druhý den mi něco poslali, předpokládám že asi výzvu k podání vysvětlení ze správního úřadu.
Jak nyní postupovat?
Studoval jsem několik hodin spis a snažil jsem objevit nějakou nesrovnalost, ale nic jsem nenašel. GPS zhruba odpovídá (+/- 20m). Dělám to poprvé, nemám s tím zkušenosti, tak jsem třeba něco přehlédl, nebo omylem nepovažuji za důležité.
Prošel jsem i návod k obsluze Ramer a návod na vyhodnocení údajů a odpovědí pro úředníky a ani v tom jsem neobjevil nic, čeho se chytit (návody jsem stáhl tady z fóra).
Myslel jsem, že by mohl pomoci úhel měření, ale dozvěděl jsem se, že i kdyby byl úhel měření vyšší, než 22 stupňů, tak dojde pouze ke zkreslení rychlosti ve prospěch řidiče. Poloha mojeho auta na záznamu radaru vypadá v pořádku. Vlhkost v tu dobu podle historických údajů byla cca 76 - 78%, ale Ramer údajně měří i za vlhkosti vyšší, byť v laboratoři byla udaná vlhkost vzduchu max 75%.
Místo pro měření bylo schváleno Policií ČR a to celodenně. V dobu kdy jsem tam projížděl já tam nikdo nebyl, ani chodci, ani auta. Jedno auto, jedoucí ještě rychleji než já, odbočilo asi ještě před radarem na vedlejší cestu (kdyby neodbočil, asi by stavěli jeho - teda pokud to nebyla volavka).
Úhel měření 29 stupňů, viz. moje první zpráva jsem tak nějak odvodil ze šířky silnice a ze vzdálenosti ze které mě vyblejskli (můžu to tam zajít změřit a vypočítat přesněji)
Jak postupovat u podání vysvětlení a na čem stavět obhajobu? Máte někdo, prosím, nějaký nápad?
« Poslední změna: 15 Března 2019, 13:15:00 od sdriver »
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 15 Března 2019, 18:01:46 »

Pod jakým úhlem je vyfoceno "Moje auto"? Stálo to měřící auto rovnoběžně s vozovkou, nebo skoro kolmo na ni?

Co je pod tím velkým černým obdélníkem na fotce vpravo, není tam nějaké jiné vozidlo?

Ta vozovka se nějak leskne, nepršelo?
IP zaznamenána

opas

• hard core 30kmh.cz
  • Carpe diem quam minimum credula postero.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 15 Března 2019, 20:52:48 »

úhel se měří jako cotg poměr stran měřeného auta vs poměr skutečných rozměrů.
IP zaznamenána

sdriver

• Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 16 Března 2019, 13:07:15 »

Nepršelo, vlhkost byla cca 76 - 78% (podle historických údajů)
Pod obdelníkem vpravo jsou nějaké značky, sloupy, atd., jiné auto, ani velký banner tam není. Na fotce jsem sám.
Opravuju údaj o úhlu vyfocení, který je cca 16.5°
Měřící auto stálo šikmo na vozovku
IP zaznamenána

opas

• hard core 30kmh.cz
  • Carpe diem quam minimum credula postero.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 16 Března 2019, 17:45:48 »

rozporujte platnost měření s tím, že když chtějí prudit s rychlostí v noci na prázdné silnici, tak aby to měřilo správně, musejí přesně dodržet manuál, ve kterém je výslovně uvedeno 22° a ne "je to jedno"
IP zaznamenána

j0hn

• Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 17 Března 2019, 16:06:58 »

A také proč byla nastavena nejvyšší citlivost - 60 m. Společně s nastavením úhlu tím potrápit policajty při ústním jednání.
IP zaznamenána

sdriver

• Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 26 Března 2019, 21:44:54 »

Přišel příkaz (příloha). Stále nevím, jestli do toho mám jít a podat odpor. Zatím mi nepřijde, že bych měl v ruce dobré karty. Jak byste postupovali?
Ad) nejvyšší citlivost radaru: byla to čtyřproudá silnice, takže bych řekl, že to není v rozporu s manuálem. Navíc to nemá vliv na přesnost měření, ale je to náchylnější na okolní vlivy rušení, což ale podle fotky není můj případ. Mýlím se v něčem?

EDIT: 15 MB pdf nahrazeno 104 kB pdf. -kdo-
« Poslední změna: 15 Dubna 2019, 10:35:00 od kdo »
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 26 Března 2019, 21:57:46 »

Postupovali bychom tak, že bychom v poslední den lhůty podali odpor.
IP zaznamenána

j0hn

• Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 28 Března 2019, 11:03:32 »

Podle návodu se nastavuje vždy nejdříve nejnižší citlivost a v případě velké chybovosti se přepíná na střední a až poté na nejvyšší citlivost. *
Nastavení nejvyšší citlivosti možná návodu neodporuje. Dojít k tomu ale musí podle návodu.

*Doufám, že se ve výše uvedených pseudocitacích návodu nemýlím.
IP zaznamenána

sdriver

• Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 16 Května 2019, 17:10:22 »

Čeká mě ústní jednání.
  • Mám spis a při poslední návštěvě jsem žádal o zařazení návodu k Ramer 10c do spisu. Nevím, jestli to stihli tak rychle odbavit (10dní). Žádost o zařazení do spisu jsem vznesl během nahlížení do spisu. Je to zapsáno v protokolu. Úřednice nebyla zrovna nápomocna při sestavování správného znění žádosti a několikrát to přepisovala, než vznikla finální podoba - až mi připadalo, že to snad schválně píše blbě. Stejně tam je jedna chyba, ale snad už je jasné, co chci.
  • Ve spisu není videozáznam z měřiče rychlosti, ani z projednávání přestupku v den změření, který žádal SO po MP, která sdělila, že Ramer 10c pořizuje pouze fotografie a videozáznam z projednávání přestupku údajně nelze z technických důvodů přehrát. Já sám to nahráno nemám, ale nepoučili mne o mých právech.
  • Spis obsahuje mapu, kde mne údajně zastavili, ale bod v mapě je na protější straně silnice v nějakém baráku.
  • Při nahlížení do spisu a ofocování dokumentu bylo náhodou zjištěno, že jeden z vložených listů (odpověď z MP), nemá číslo a není uvedena v přehledu dokumentů zařazených ve spisu. Nechal jsem to zapsat do úředního záznamu a i když to tam úřednice napsala tak, aby ji to nijak nepoškodilo, je tam nějaká zmínka o datu založení do spisu, která je před datem moji návštěvy. Číslo listu na scanu mám dopsané propiskou.
Jak se chovat u ústního jednání, když budu na něco tázán. Odmítnout vypovídat? Když odmítnu vypovídat, můžu já klást otázky? Na co se zeptat, aby to nahrálo v můj prospěch?

Kdy dojde k rozhodnutí? Okamžitě, ještě týž den, nebo bude mít SO nějaký čas na rozhodnutí?

« Poslední změna: 16 Května 2019, 17:19:40 od sdriver »
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 16 Května 2019, 17:26:12 »

Je ve spisu schválení úseku pro měření městapem od PČR? A co soupis součástí spisu?

Zdalipak opičáci postupovali v souladu s návodem k rameru, třeba zda pomocí výtyček stanovil správně úhel. Asi by je to chtělo vyslechnout.
IP zaznamenána