30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Stran: [1] 2 3 ... 5

Autor Téma: [WIN] Prodloužení promlčecí doby  (Přečteno 1994 krát)

darknessinside

• Zobrazit profil
[WIN] Prodloužení promlčecí doby
« kdy: 16 Srpna 2018, 21:52:15 »

Čaute.
Následující záležitost jsem již řešil v jiném tématu
https://www.30kmh.cz/index.php?topic=5105.msg71153#msg71153, ale trochu se to zkomplikovalo a nastyly nové skutečnosti, proto jsem si dovolil to dát pod téma nové. Tak mě prosím nekamenujte.
Ve zkratce: srpen 2017 údajné projetí křižovatky rovně, když tam byla přenosná značka přikázaný směr v pravo. Číhající PČR, zastaven, ztotožněn. Neřešeno na místě, nepodepsáno. fízl poslal na úřad.
Dlouho nic, květen 2018 přišel z úřadu PŘÍKAZ. Opravdu komické čtení. Provedené důkazy byly oznámení od PČR a výpis z karty řidiče. Psali, že na základě důkazů, je nepochybně dokázáno, že se přestupek stal. To snad nemá ani cenu komentovat. Doručeno poštou a vhozeno 10. den do schránky.
Mám ale datovou schránku.
Původní záměr byl, vysrat se na odpor, protože nebylo "doručeno", počkat do září 2018 a pak jim to jít otřískat o hlavu, že do roka nezahájili řízení, takže si vyserte oko.
Ale! Při studování zákona o přestupcích jsem se dočetl, že promlčecí doba se znovu startuje od začátku ne DORUČENÍM, ale VYDÁNÍM rozhodnutí.
Dle mého to znamená, že roční lhůta na projednání přestupku začala znovu běžet až od toho května 2018. Takže na to 9 měsíců srali, pak vydali rozhodnutí a jedeme od začátku?
To celkem zásadně mění situaci.

A mám ještě jeden dotaz. Oni nemusí nějak oficiálně zahájit přestupkové řízení obesláním, požadováním podání vysvětlení atd? Můžou jen tak rovnou vydat rovnou příkaz?

Celkem mě to rozladilo, protože teď musím čekat do května 2019 a spoléhat na to, že mají takový kopr, že nezačnou pokutu vymáhat.

M.

IP zaznamenána

opas

• hard core 30kmh.cz
  • Carpe diem quam minimum credula postero.
    • Zobrazit profil
Re:Prodloužení promlčecí doby
« Odpověď #1 kdy: 16 Srpna 2018, 22:15:07 »

Jenže příkaz není rozhodnutí.
Lhůta se restartuje zahájením řízení, lež žádné řízení zahájeno nebylo.
IP zaznamenána

enzym

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 16 Srpna 2018, 22:16:43 »

Mírně OT: pokud by to nebyl příkaz, ale opravdu rozhodnutí, jde je špek pro právně ohrabané. Jen drobné upřesnění, Vydáním rozhodnutí se rozumí předání stejnopisu písemného vyhotovení rozhodnutí k doručení podle § 19 , viz § 71 odst. 2 písm. a) SprŘ.
Nyní otázka: Je předání stejnopisu písemného vyhotovení pozemní poště vydáním rozhodnutí, když má účastník DS? Dle mého amatérského názoru nikoli, srv. § 19.

EDIT
Citace
Můžou jen tak rovnou vydat rovnou příkaz?
§ 150
« Poslední změna: 16 Srpna 2018, 22:27:40 od enzym »
IP zaznamenána
Varování: pokud jsou v příspěvku rady a názory k procesním postupům a taktikám, berte je s velkou rezervou. Jsem technik.

darknessinside

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 16 Srpna 2018, 22:25:31 »

Ha! Trošku tomu nerozumím, ale vlila se do mně nová naděje.
Jaký je rozdíl mezi "rozhodnutím" a "příkazem"? Oboje uznává vinným, nebo ne? Tedy u"rozhodnutí" teoreticky Proč tedy použili příkaz a ne rozhodnutí?

Teď jsem trošku pátral a narazil jsem na jeden článek JUDr.Berana kde stojí " Běh lhůty pro projednání přestupku podle odstavce 1 se přerušuje zahájením řízení o přestupku, jakož i vydáním rozhodnutí o přestupku, jímž je obviněný z přestupku uznán vinným; je-li prvním úkonem v řízení vydání příkazu o uložení pokuty, přerušuje se běh lhůty jeho doručením."

Znamená to tedy stále, jak píšte, že řízení nebylo zahájeno a tedy je můžu jít za 3 týdny nakopat do koulí?
IP zaznamenána

enzym

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 16 Srpna 2018, 22:33:35 »

Citace
Jaký je rozdíl mezi "rozhodnutím" a "příkazem"?
Část 2 Hlava 6 Díl 6 x § 150
IP zaznamenána
Varování: pokud jsou v příspěvku rady a názory k procesním postupům a taktikám, berte je s velkou rezervou. Jsem technik.

darknessinside

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 16 Srpna 2018, 22:47:29 »

Děkuji všem. Rozsluníčkovali jste mi den :) :) :)
Takže tam za 3 týdny naběhnu a bude legrace.
Jen mám takové povzdechnutí. Když budu nedej bože, zliskejte mě hned tady na místě policajtem a jednou ráno si řeknu, že mám málo čárek, tak si sednu ke stolu a vypíšu si jen tak třeba 3 oznámení o přestupku s náhodnými jmény z databáze a pošlu na úřad, znamená to, že oni to přijmou, jako nezochybnitelný a prokázaný přestupek a  3 lidem přijde příkaz a zaplať? Do teď jsem si myslel, že mám celkem slušnou slovní zásobu, ale vůbec mě nenapadá slovo, kterým bych to okomentoval.

No, určitě to budu nahrávat. Nesmí se to zveřejňovat, ale jsem citlivý a také rozpačitý člověk. Občas mi nechtěně ujede slovo, věta, nebo odkaz na stažení. Já těm internetům nerozumím, tak se omlouvám, pokud mi tady ten záznam třeba omylem ujede...

Každopádně díky všem.
IP zaznamenána

darknessinside

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 16 Srpna 2018, 23:27:22 »

Mírně OT: pokud by to nebyl příkaz, ale opravdu rozhodnutí, jde je špek pro právně ohrabané. Jen drobné upřesnění, Vydáním rozhodnutí se rozumí předání stejnopisu písemného vyhotovení rozhodnutí k doručení podle § 19 , viz § 71 odst. 2 písm. a) SprŘ.
Nyní otázka: Je předání stejnopisu písemného vyhotovení pozemní poště vydáním rozhodnutí, když má účastník DS? Dle mého amatérského názoru nikoli, srv. § 19.

EDIT
Citace
Můžou jen tak rovnou vydat rovnou příkaz?
§ 150

No jo, ještě mě napadla jedna věc.Tam se píše o předání písemného rozhodnutí k doručení, ale už se nikde nepíše, že to doručení nemusí být platné.
Tedy doručení je neplatné, ale k doručení bylo předáno. Tím orgán splnil parametr "vydání rozhodnutí". Hm?
IP zaznamenána

enzym

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 16 Srpna 2018, 23:33:50 »

Citace
..Tam se píše o předání písemného rozhodnutí k doručení,...
Eh, to snad ne. Jak se Vám dařilo řešit slovní úlohy v matematice? Takto to rozhodně nepíší ani ve správním řádu, ani já. Ještě jednou čtěte.
« Poslední změna: 16 Srpna 2018, 23:37:37 od enzym »
IP zaznamenána

JF

• Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 16 Srpna 2018, 23:41:39 »

Znamená to tedy stále, jak píšte, že řízení nebylo zahájeno a tedy je můžu jít za 3 týdny nakopat do koulí?

NE!!!!
Vydáním příkazu bylo řízení zahájeno - §150 SprŘ. O promlčecí době viz §30-32 250/2016.
Poštou doručený příkaz jste převzal? Pokud jo, orgán má doručeno, i když máte DS. Je-li doručeno, dejte odpor. Úřední (zde fízlův) záznam nelze v řízení (zatím - patch je údajně v zákonoblijcově paiplajně) použít jako důkaz. Orgán bude muset fízla vyslechnout, a sprostý obviněný má právo mu klást otázky. Zkušenost i zábava k nezaplacení. Šance na výhru velká.
IP zaznamenána

enzym

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 16 Srpna 2018, 23:53:00 »

@ JF: Před unáhleným závěrem se seznamte s původním vláknem.
IP zaznamenána

JF

• Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 17 Srpna 2018, 00:33:10 »

@ enzym: Který závěr - o doručení? V tuto noční dobu to hledat nebudu, ale NSS někde pojednal o doručení vhozením vs. DS tak, že když byl drban doma a mohl se seznámit, orgán má doručeno.
Odpor by byl po lhůtě, takže darknessinside může jenom zkusit zpochybnit doručení. Snad nám napíše, jak to dopadlo.
IP zaznamenána

darknessinside

• Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 17 Srpna 2018, 00:46:05 »

Příkaz jsem dostal poštou. Nechal jsem po 10 dnech hodit do sránky. Tedy poštou "osobně" nepřevzato. Pošta je nespolehlivá, víte pane úředník? Do schránky mi nic nepřišlo, nebo to možná stopil tem hajzl soused.
Mám DS a tam nic nepřišlo. Tedy NEDORUČENO. Orgán má povinnost v případě DS doručovat do DS.
Tedy NEDORUČENO. Pokud se nepřiznám, že jsem tu pozemní poštu četl, tak má NEDORUČENO.
Nebo se mýlím?
IP zaznamenána

JF

• Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 17 Srpna 2018, 09:42:30 »

Nebo se mýlím?

Ano i ne, není to úplně jednoznačný a lze to kvalitně podělat. Nesmíte ani naznačit, že o příkazu víte. Pokud jim půjdete nakopat koule, jak se chystáte, přiznáte, že o příkazu víte, a máte nakopány svoje koule. Stejný účinek má i jakákoli korepondence s úřadem, nebo, bože chraň, pokus o nahlédnutí do spisu. Dál bude úřad jednat v závislosti na míře chtivosti Vašich peněz. Na vadu nesprávného doručování upozorníte až orgán začne pokutu vymáhat. Úřad má ještě dva roky do promlčení, tedy nejspíš stihne událost s formálními znaky přestupku projednat.

Jak správně využít špatné doručování se tady už probíralo, případně si najděte správní rozsudky.
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 17 Srpna 2018, 10:07:54 »

Pokud stále platí https://www.30kmh.cz/index.php?topic=5064.msg54039#msg54039, tak lhůta se restartuje (mj.) zahájením řízení a zahájení řízení nastane (mj.) doručením příkazu.

V tomto případě bylo řečeno, že "květen 2018 přišel z úřadu PŘÍKAZ" a zároveň "Nechal jsem po 10 dnech hodit do sránky" a zároveň sprostý podezřelý má DS. SO si myslí, že má doručeno a tím zahájeno, a dokonce bez odporu, takže příkaz nabyl právní moci a je splatný.

Pokud ale měl SO povinnost doručovat do DS (a následně se to zjistí), znamená to, že fikce se ruší a tím se ruší doručení a tím se ruší zahájení a tím se ruší přerušení lhůty i splatnost příkazu (ruší == je třeba se na to všechno dívat, jako by k tomu všemu nikdy nedošlo), protože SO jednal nezákonně? A nebo doručení a zahájení a přerušení lhůty pořád platí, akorát sprostý podezřelý může namítat nějaké pošlapání svých práv kvůli nezákonnému postupu SO?

Ano, sprostý podezřelý může udělat chybu a přiznat příliš brzy, že dopis obdržel. Ale pokud to přizná až v září, protože dopis našel při třídění sběru, tak holt je doručeno až v tom září, čili po prekluzi. Ne?
IP zaznamenána

JF

• Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 17 Srpna 2018, 11:30:48 »

Ano, sprostý podezřelý může udělat chybu a přiznat příliš brzy, že dopis obdržel. Ale pokud to přizná až v září, protože dopis našel při třídění sběru, tak holt je doručeno až v tom září, čili po prekluzi. Ne?
Ne zcela. Musí být připraven dokázat, že se nemohl seznámit s vhozeným dopisem.

Měl by se ozvat až když úřad začne vymáhat. Pak by si v kuchyni měl od expertů nechat poradit, jak doručení rozstřelit. Tady to orgáni čtou.
IP zaznamenána
Stran: [1] 2 3 ... 5