Máme u nás jednu městskou část jako zónu 40 km/h. A zároveň přes tuto část vede hlavní silnice, kde je v délce 1800 m úsekové měření, které vede v celé délce přes zastavěnou oblast. V současné době řeším sprdel, kdy pyrát po odečtení odchylky jel celých 45 kmh a chtějí za to 1000,- Kč. Myslel jsem, že to nechají vyhnít, ale skoro po roce a půl se ozval kraj a asi to chtějí nějak dořešit.
A tak mě napadl solidní skill pro nový případ:
Jak by úřad postupoval, kdyby se k překročení rychlosti přihlásili dva řidiči. Franta by přijel, dojel ke škole, kde bybyl Láďa a ten by zase s autem odjel. Oba by se přiznali, ale tím, že se jedná o úsekové měření, tak by těžko zjistil, kdo konkrétně spáchal přestupek. A nebo, zda oba a v jakých poměrech. Mohl by to úřad dát na sprdel s tím, že nezjistil řidiče? To přece nejde, protože má jednoznačně identifikované dva řidiče, kteří v danou dobu a v daném směru vozidlo řídili a oba se přiznali, že řídili. Je otázkou, zda tvrdit, že oba překročili rychlost a nebo tvrdit, že ani jeden z nich si není vědom překročení rychlosti.
Pár čísel, úsek o délce 1,8 km:
Podle předpisů - 40kmh - čas na projetí je 162 s
Jeden z extrémějších případů:
Franta: Ke škole, 600 m, podle předpisů, čas 54 s + 30 s na zastavení a výměnu řidičů.
Láďa: Od školy pryč, 1200 m, pyrátil 90, čas 48 s
Celkový čas 132 s, průměrná rychlost 49 kmh. Po odečtení odchylky 46 kmh, takže ještě o vražedný kilometr více, než mám já.
Případně oba 60 kmh atd.
Zkoušel už někdo něco podobného?
A závěrečná otázka: Chce si to se nou někdo zkusit? Samozřejmě bez výměny řidičů a prasení 90 v obci. Prostě bych to projel znovu závratnou rychlostí 45 kmh a ve správním bychom si rozdělili role Láďa X Franta