Podle mě je výzva k uhrazení určené částky nezbytný předpoklad předcházející zahájení SprDel: nepošlou-li výzvu k uhrazení určené částky, nemohou zahájit SprDel.
Vyplývá toto z něčeho?
V zákoně jsem nic takového nenašel.
Ze zákona přímo ne, ale obecně neustále argumentují tím, že se SprDel uplatní pouze na "bagatelní přestupky", což překročení rychlosti o 40 km/h v obci a více, respektive přestupky, za které je zákaz činnosti, nejsou. Tuším, že to bylo i v důvodové zprávě k novele zákona, ale nechce se mi to hledat.
Viz např. Metodika na str. 7:
http://30kmh.cz/index.php?action=dlattach;topic=636.0;attach=315Jelikož
účelem a smyslem předmětné právní úpravy je rychlé a neformální vyřízení – postih řidičů za méně závažné přestupky proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích, které byly zaznamenány zpravidla automatizovanými systémy nebo i jiným způsobem, neumožňujícím okamžité zjištění a ověření totožnosti řidiče vozidla, a
které by zpravidla bylo možné na místě vyřídit blokovou pokutou, je třeba v dotčeném správním řízení věnovat zvýšenou pozornost věcné stránce a upřednostnit ji před stránkou formální, zejména pak nepřipustit ryze obstrukční argumenty.
A mám tady jedno čerstvé rozhodnutí Krajského úřadu Plzeňského kraje:
"... Následně však
odvolatel jako provozovatel předmětného vozidla nebyl vyzván k uhrazení stanovené částky v souladu s ust. § 125h odst. 1 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů a bylo zahájeno řízení o správním deliktu dle ust. § 125f odst. 1 téhož zákona.
Zdejší odvolací správní orgán se však s tímto postupem ve věci neztotožňuje, přičemž k tomuto uvádí, že institut objektivní odpovědnosti provozovatele motorového vozidla za dodržování předpisů řidičem tohoto vozidla je postaven nejen na tom, že musí být plně prokázáno, že k protiprávnímu jednání v daném případě došlo a toto protiprávní jednání má znaky přestupku, ale dále též
zahájení řízení o správním deliktu musí předcházet zaslání výzvy provozovateli k uhrazení určené částky. Zdejší odvolací správní orgán k tomuto konstatuje, že v případě, kdy k zaslání výzvy provozovateli vozidla nedojde, jedná se o vadu řízení, neboť nebyly splněny samotné podmínky pro zahájení řízení o správním deliktu. Zdejší odvolací správní orgán k tomuto dále uvádí, že s ohledem na tuto vadu řízení je na místě napadené rozhodnutí zrušit..."
Jasně, je to jen rozhodnutí jednoho krajského úřadu a v zásadě to nic neznamená, nicméně argumentovat se tím dá