Nic jiného, než vzorec pro pohyb rovnoměrný nemá smysl aplikovat. Mně vyšlo totéž - bez split efektu by bylo naměřeno o 9 km/h méně, což Vás posunuje mimo body a lze argumentovat materálním aspektem, protože 55 (mělo být naměřeno) - 3 (tolerance) = 52 km/h.
Dotaz - jaká je doporučená maximální vzdálenost pro měření z ruky?
Zaobírám se myšlenkou výpočet podpořit dvěma malůvkami.
1. zobrazení cesty laserového paprsku po kapotě ve schématu dráha - čas v bokorysu.
2. zobrazení chyby, způsobené split efektem na vzdálenoti 180 m a zobrazení a výpočet chyby při doporučené maximální vzdálenosti za shodných podmínek, opět v bokorysu. Pro zcela přesné zobrazení by bylo nutné znát sklon silnice. Pokud gradient není jak zjistit, lze zobrazit i v rovině.
ad 1: 5 schématických obrázků s kótami od místa měření, viz příloha. Možná přiložit i excel tabulku.
ad 2: dvě auta ve vzdálenostech podle doporučení (70 m?) a podle měření při stejné změně úhlu paprsku (180 m) a velikost chyby měření v 70 m (patrně 3,5 km/h).
Obrázky malovat nehodlám.
Ještě promyslete kontext, kde je v návodu zmíněno, že přístroj buď měří správně, nebo vůbec. Pokud si dobře pamatuji, tak je to podřazeno odstavci o antiradarech (protilaser = rušička, xenon reflektory, diodové reflektory) a nelze to vztahovat na systematické chyby měření pohybem paprsku laserové pistole po povrchu měřeného vozidla. Nejsem si však jist. Pokud mám správný dojem, zmiňte také s dostatečným důrazem.
Toliko technikálie, právník by snad z toho měl vyvodit, že nebylo prokázáno vůbec nic, protože výpočty jsou sice přesné, ale vzdálenosti byly pouze odhadnuty, byť s maximální možnou přesností.
EDIT:
Ještě jedna věc mě v souvislosti s návodem na laser měřiče napadá. Uvedeno je to, pokud mě pamět neklame, v návodu na MicroDigicam: Certifikuje se na měření při pevném uchycení a tím pádem nemůže být zohledněna systematická chyba měření vlivem pohybu paprsku laserové pistole po povrchu měřeného vozidla, která byla prokázána již samotným záznamem z měření.