30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Odebrání ŘP za body  (Přečteno 2618 krát)

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
Re:Odebrání ŘP za body
« Odpověď #15 kdy: 22 Května 2018, 20:04:38 »

hh> Existuje v tomto případě nějaká lhůta po které bude "promlčeno"?
To je zajímavá otázka. Explicitně v zákoně vyjádřená lhůta pro rozhodnutí o námitkách není, navíc o pozbytí ŘO je již rozhodnuto, přerušila se jen lhůta, ve které má nabýt účinnosti. S tím, že by řízení o námitkách trvalo dlouho, se zjevně moc nepočítá - pokud by se stalo, že by se třeba na odvolacím SO ztratil spis a řízení se dostalo do zombie stavu, tak kromě případné prekluze je i otázka, co by se s bodovým hodnocením daného řidiče mělo dít dál? Řídit může, nové body se mu asi budou normálně připisovat, ale má pokaždé příslušný SO znovu aktivovat proceduru podle § 123c(3)? Nebo to má udělat až pokud se body po roce odečtou a následně případně znovu dosáhne 12? Nebo je další vybodování v průběhu řízení o námitkách vyloučeno? Situací, kde zákon nedává úplně jasný algoritmus pro postup registru řidičů, lze vymyslet mnoho.

Jiný pohled jde dovodit z judikatury, podle které jsou body zvláštním druhem trestu - touto optikou by se na ztrátu ŘO dalo pohlížet jako na výkon tohoto trestu a protože PřesZ nestanoví žádné promlčecí doby pro výkon trestu a není asi přípustné, aby byly nekonečné, nabízí se analogie z trestního práva (§ 94 TZ), tedy by nejpozději po 5 letech mělo zaniknout právo státu daný (pseudo)trest vykonat. Ale to je jen teorie.

edit: Ještě mne napadlo jim ty stížnosti podávat postupně, to by také mohlo úřad trochu zaměstnat.
Řetězit námitky asi moc nejde - dokud jedno řízení běží, tak by je SO buď bral jako další vstup do řízení, nebo je odmítal pro překážku litispencence. No a snaha o opakované podání námitek po pravomocném potvrzení záznamu bodů by asi taky neprošla (byť technicky ryze obstrukční opětovné přerušení lhůty znění § 123f(4) připouští, SO ani ve finále soudy by takovou možnost neuznaly).
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 22 Května 2018, 20:27:27 »

Ad delší trvání řízení o pozbytí ŘO:

Co kdyby pyrát v mezičase získával další a další body? Dle § 123c odst. 1 neumí příslušný úřad (nešlo by zpochybnit příslušnost?) počítat do více než 12. Znova by aktivovat proceduru dle §123c odst. 3 IMHO neměl, jelikož dvanácti bodů bylo dosaženo již dříve.

Ad litispendence (význam jsem musel googlit):

Pokud by Lubos88 podal námitku proti bodům za první přestupek, použil obstrukční taktiky a odvolání a před pravomocným rozhodnutím podal námitku proti bodům za druhý přestupek (a tak dále), tak to pod překážku litispendence nespadalo, ne?
IP zaznamenána

Lubos88

• Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 22 Května 2018, 20:42:50 »

Podle toho co jsem se zde dočetl, tak z 99% jsem již mimo hru, pokud to dobře chápu.
Jen moc nerozumím tomu, aby člověk za přestupky s mobilem dostal rok a za alkohol mohl po 6 měs. žádat o vrácení

Ještě bych se chtěl zeptat, jestli je možné někde požádat o zaplacení pokuty, dostat třeba podmínku a po půl roce žádat o ŘP zpět.

Děkuju
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 22 Května 2018, 20:50:38 »

Číkus: SO by při podání námitek patrně v daném řízení ex offo přezkoumal všechny záznamy, které měly vliv na dosažení 12 bodů. Určitý potenciál dávkování námitek mít může, ale nevydrží dlouho, jakmile SO pochopí, o co se řidič pokouší, bez větších problémů takovým obstrukcím zabrání.

Lubos88: Bohužel u vybodování nejde dobu bez ŘO zkrátit podobně jako u zákazu řízení, přes ten rok nejede vlak. Hledejte na fóru, jistě se to zde již probíralo.
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 22 Května 2018, 20:51:09 »

Vaše vyhlídky nejsou z nejlepších. Při vybodování je to na rok bez možnosti zkrácení, pak psychotesty a znovu autoškola.
IP zaznamenána

Mršťa

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 22 Května 2018, 21:08:40 »

Co kdyby pyrát v mezičase získával další a další body? Dle § 123c odst. 1 neumí příslušný úřad (nešlo by zpochybnit příslušnost?) počítat do více než 12. Znova by aktivovat proceduru dle §123c odst. 3 IMHO neměl, jelikož dvanácti bodů bylo dosaženo již dříve.

Ano, páchat bodované přestupky může a body se již přičítat a ani počítat nebudou, naštěstí umějí opravdu počítat jen do 12. Je to výhoda pro pyráta, protože se nemusí dalších bodů obávat. Současně při podání námitek a následnému odvolání ve Střeních čechách či Praze si na verdikt počká několik let. Při projednávání námitek nejsou lhůty, takže se to může táhnout roky.

Namítat příslušnost nejde, koukni na § 124 odst. 7 -

K činnostem uvedeným v odstavci 5 písm. b) až h) a k) a l) je příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností, v jehož územním obvodu se nachází obvyklé bydliště žadatele o řidičské oprávnění, žadatele o vrácení řidičského oprávnění, držitele řidičského oprávnění nebo držitele řidičského průkazu nebo, jde-li o osoby bez obvyklého bydliště na území České republiky, místo studia.

a odst. 5 - Obecní úřad obce s rozšířenou působností
k) provádí v registru řidičů záznamy o počtech bodů dosažených řidiči v bodovém hodnocení a o odečtu bodů,
l) projednává námitky a rozhoduje ve věci záznamu o počtu řidičem dosažených bodů v bodovém hodnocení,

IP zaznamenána

Mršťa

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 22 Května 2018, 21:21:12 »

Podle toho co jsem se zde dočetl, tak z 99% jsem již mimo hru, pokud to dobře chápu.

Ano, naprosto přesně.
Jasně určitá šance je, ale vyžaduje zkušeného bijce, který zkoukne podklady, a když bude něco napadnutelného, tak se pustí do boje.
U těch starších blokovek už bude možná pouze žádost o obnovu řízení a to se jim opravdu dělat nechce.
V současné době to půjde akorát oddálit.

Jen moc nerozumím tomu, aby člověk za přestupky s mobilem dostal rok a za alkohol mohl po 6 měs. žádat o vrácení

Je hodně věcí kterým také nerozumíme, ale takhle to prostě je. Pyrát musí být po zásluze potrestán.

Ještě bych se chtěl zeptat, jestli je možné někde požádat o zaplacení pokuty, dostat třeba podmínku a po půl roce žádat o ŘP zpět.

Číkus píše pravdu, žádný odpustek, žádná podmínka, žádná půlka trestu, rok natvrdo a pak ještě maga komplikace při žádosti o vrácení řidičského oprávnění, protože se dokládá lékař, psycholog a odborná způsobilost.

IP zaznamenána

Mike

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 22 Května 2018, 22:48:27 »

pominu-li fakt, že se "netuší" kolik mám bodů, pak mě napadá, že za ty pokutičky už mohlo být luxusní handsfree
když to blbé "ouško" stojí do litru

tak nepomohl jsem, ale musel jsem  8)
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 22 Května 2018, 22:52:20 »

No hlavně musí být člověk opravdu .... no nevím jak se slušně vyjádřit .... řekněme smířen se vším, aby si nechal dát tolik pokut a srazit tolik bodů za telefonování...
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 22 Května 2018, 23:08:30 »

Ono by samozřejmě stačilo neplatit na místě a nesouhlasit s přestupkem. Ale neplačme nad rozlitým mlíkem, situace je taková, jaká je.
IP zaznamenána

Lubos88

• Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 23 Května 2018, 07:56:48 »

pominu-li fakt, že se "netuší" kolik mám bodů, pak mě napadá, že za ty pokutičky už mohlo být luxusní handsfree
když to blbé "ouško" stojí do litru

tak nepomohl jsem, ale musel jsem  8)

Bohužel to je firemní auto a příští týden jsem měl již dostat nové s handsfree. Akorát trošku už pozdě.
Moje nevědomost, žil jsem v tom, že mám úplně jiný bodový stav konta.
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 23 Května 2018, 08:06:08 »

Moje nevědomost, žil jsem v tom, že mám úplně jiný bodový stav konta.
Právě proto ze zásady s přestupkem nesouhlasíme, s opičákem se nebavíme a všechno řešíme ve správním řízení. I když třeba prohrajeme, tak alespoň víme kolik bodů jsme vyfasovali. A to - pominu-li že vždy je cca 50% šance vyhrát a ušetřit pokutu - za pár stovek stojí.Vyjímku tvoří přestupky u nichž jsme si zcela jisti že nejsou bodované a pokuta je tak malá, že nemá smysl se o ní bavit. 
IP zaznamenána

swenak

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 23 Května 2018, 08:24:20 »

A navíc, nezřídka opičák tvrdí třeba, že je to bez bodů a ne vše nosíme v hlavě. Jestli lže, nebo to neví, nebo to ppuze nezmíní je jedno, protože to odnese řidič.
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 23 Května 2018, 08:37:58 »

No jednou takhle kamarádka dorazila a povídá - Naměřili mi 62 ale ukecala jsem to jenom na 500....já proboha a co body.....To jsem se jich ptala a řekli mi, že oni body nedávaj - ty prej dává úřad. Takže dobrý ne ?... Když jsem jí vysvětlil, že jí sice řekli pravdu (oni opravdu body nedávají) ale že ten blok "poputuje" na úřad a tam jí ty body zaznamenaj tak se hádala, že to by o tom něco musela vědět, protože se jí to stalo už jednou a nic jí "nepřišlo"....Naštěstí se mi podařilo jí přesvědčit k návštěvě CheckPointu, kde z hrůzou zjistila, že má dokonce 6 bodů (ještě jedno telefonování) a snad se začala chovat racionálně.

Tož jen na dokreslení, jak běžný ovčan uvažuje....
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 23 Května 2018, 09:43:11 »

Právě proto ze zásady s přestupkem nesouhlasíme, s opičákem se nebavíme a všechno řešíme ve správním řízení. I když třeba prohrajeme, tak alespoň víme kolik bodů jsme vyfasovali. ...
To bychom nesměli být v Kocourkově - bohužel úprava je tak uživatelsky nepřívětivá, že ani v případě řešení přestupku ve správním řízení se řidič přímo body nedozví - rozhodnutí obsahuje jen popis skutku, jeho právní kvalifikaci a trest (pokuta, příp. zákaz), ale nikoliv body, ani informaci o tom, jak je projednávaný skutek zařazen do katalogu v příloze ZPPK (jehož mapování na § 125c je netriviální a v některých případech i nejasné).

Přitom kdyby se chtělo, tak by místo tuny jalových poučení spočívajících v opisování ustanovení zákona stačilo někam na konec rozhodnutí vyjet aktuální bodový stav, informaci o tom, kolik bude za stávající řízení, nabyde-li rozhodnutí PM a klidně i nějaké bububu (poučení o vybodování a jeho důsledcích, poučení o odčítání a třeba info o tom, že bodový odpustek v podobě školení bezpečné jízdy je dostupný jen do 10 bodů ...). Nic by to nestálo, stejně se řidiči už posílá dopis, lustraci řidiče si SO taky dělá - v rámci naplňování principů „dobré správy“ by to mohl SO dělat i za stávající legislativy ...
IP zaznamenána