Situace kamaráda:
jízda po silnici asi 3. třídy - v zatáčce o sebe pinkla zpětná zrcátka protijedoucích vozidel. Rána téměř nebyla slyšet - sklo totiž vydrželo. Kamarád pokračoval v jízdě - jednak ze sebezáchovného důvodu v koloně vozidel po poměrně úzké silnici a také proto, že moc netušil co to bouchlo. V cíli pak identifikován rozbitý plast a zřejmý důvod té "rány". Provedena výměna plastu v řádu stokorun a pokračováno v životě ovčana.
Po 4 dnech však v pozdních hodinách návštěva fízlů u něj doma a sepsání záznamu o nehodě. Údajně fízl argumentoval nějakým kamerovým záznamem. Kamarád bohužel neposlal fízla do řyti - je mu 76 let, je to normální člověk a myslel, že se to vyřeší nějak "lidsky".
Takže lidsky to také skončilo - fízl to zúřadoval a nyní přišlo "předvolání k podání vysvětlení" od správního orgána. Podezření z přestupku § 125 c odst. 1, písm i), bod 1,3 - ujetí od nehody + neprokázání totožnosti. Flastr hrozí poměrně velký 2,5 až 5 k, 7 bodíků a žlutá karta pro opakování.
Chyby už se staly - hlavně mluvení z policajtem a podpis čehosi, z čeho nemá kopii.
Kamarád se mě táže, co má dělat.
Jednak má pochopitelně tendenci nadále řešit všechno lidsky, takže pracujeme na doprovodu znalé osoby.
V předvolání je uvedeno - "předvolává k podání vysvětlení, k prověření oznámení, které by mohlo být důvodem k zahájení řízení o přestupku z moci úřední, neboť rozhodné skutečnosti nelze zjistit jiným úředním postupem".
Moje dotazy:
- již je uvedeno číslo jednací - lze vyslat již v tuto chvíli zmocněnce pro nahlížení do spisu, když ještě nebylo zahájeno řízení o přestupku? Důvod - právní zájem.
- mám za to, že znalost věci je úplně stěžejní k volbě vlastní výpovědi - hlavně to, co podepsal do záznamu o nehodě a případnou existenci a kvalitu nějakého videa před vlastní výpovědí
- odmítnout výpověď mi nepřijde moudré, pokud již něco sděloval fízlům.
díky za případné reakce.
edit - zatáčka to byla pravotočivá pro kamaráda, tedy spíše přejel pravděpodobněji ten druhý, co točil doleva. Dodatečně neformálně zjištěno, že ten druhý má evidenční kartu rozhodně značně popsanou.....