30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: [?] dech 0,39 a 0,35 (>10% rozdíl) krev NE, ŘP odebrán  (Přečteno 2044 krát)

Paika

• Zobrazit profil
[?] dech 0,39 a 0,35 (>10% rozdíl) krev NE, ŘP odebrán
« kdy: 25 Května 2017, 13:29:53 »

Zdravím a prosím o radu. Zkoušel jsem pročíst starší dotazy, ale na můj případ jsem nic nenašel a mrzí mne, že jsem tyto rady neznal dřív.

Byl jsel jsem zastaven, zkontrolován a podroben dechové zkoušce - nadýchal jsem 0,39 po 5 min 0,35. Ptali se co jsem pil a kdy, ale nebavil jsem se s nimi, tak nějak sem spíš mlčel. Zabavili ŘP, sepsali lejstro, kde stroze popisují co se stalo a kolik naměřili. Dopsal jsem na jejich pokyn"bez výhrad" a podepsal.

Už vím, že jsem udělal několik chyb, ale také jsem se dočetl o 10% rozdílu. U mne je to tedy o setinku, ale přesto tester se do této hranice nevejde - je zde nějaká šance to na to uhrát?

Předem díky!
« Poslední změna: 25 Května 2017, 13:40:09 od Paika »
IP zaznamenána

opas

• hard core 30kmh.cz
  • Carpe diem quam minimum credula postero.
    • Zobrazit profil
Re:dech 0,39 a 0,35 (>10% rozdíl) krev NE, ŘP odebrán
« Odpověď #1 kdy: 25 Května 2017, 13:31:15 »

Určitě. Jen musíte počkat, až něco přijde.
IP zaznamenána

Paika

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 25 Května 2017, 13:50:33 »

Uff, to by bylo skvělé, už to fakt neudělám, bez ŘP jsem nahranej.

Takže počkat na tu jakousi první obsílku o zadržení ŘP a tam se nějak odvolat? Zpochybnit tester?

A zvládnu odpověď sám nebo je třeba začít shánět právníka? Sem chudej, kdyby šlo jen trochu svépomocí, velice přivítám. Ale zase pokud by šance byla o poznání menší, radši se zadlužím, ŘP nutnost...

IP zaznamenána

opas

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 25 Května 2017, 13:53:15 »

na tohle není právník potřeba. Jen je potřeba jim říct, že zdržení jim naúčtujete, tak ať máknou.
IP zaznamenána

frajtag

• -exot-
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 25 Května 2017, 14:35:28 »

A jak se dá zadržení ŘP nechat proplatit? Po konzultaci s právníkem mi bylo řečeno, že i když se skutek pro který byl ŘP zadržen neprokázal, neznamená to, že stát pochybil a pravděpodobnost výhry sporu o finanční odškodnění je mizivá.
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 25 Května 2017, 14:57:15 »

Přijde vám od úřadu obce s rozšířenou působností (ORP) v jejímž obvodu byl ŘP zadržen oznámení o zahájení řízení o zadržení ŘP podle § 118c ZPPK (mělo by to být relativně brzy, policista by měl zadržený průkaz poslat bezodkladně, úřad má lhůtu 5 dní, plus pár dní pro poštu). Kdyby se více než týden nic nedělo, můžete to telefonicky zkusit prověřit a popohnat, pokud na to hodně spěcháte.

Následně se vyjádříte. Když vše dobře půjde, mělo by stačit poukázat na nedodržení metodiky ČMI č. 114-MP-C008-08, tj. rozdíl větší než 10 %.
IP zaznamenána

opas

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 25 Května 2017, 15:10:40 »

a pamatujte si, že jste nic nepřiznával a vyjadřovat se k tomu už nebudete.
IP zaznamenána

Paika

• Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 25 Května 2017, 15:13:40 »

Děkuji za pomoc.

Mám datovku, takže předpokládám, že by to mělo přistát tam. A bude stačit jako odpověď takové strohé sdělení? Většinou jsou to všechno romány - pokud by se dal někde nějaký vzor nebo něco, od čeho bych se mohl odpíchnout, budu vděčný.
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 25 Května 2017, 15:18:03 »

A jak se dá zadržení ŘP nechat proplatit? Po konzultaci s právníkem mi bylo řečeno, že i když se skutek pro který byl ŘP zadržen neprokázal, neznamená to, že stát pochybil a pravděpodobnost výhry sporu o finanční odškodnění je mizivá.
Na tohle se nedá jednoznačně odpovědět. Zadržení ŘP má poměrně komplikovanou povahu, prvotně (v podání PČR) jde o tzv. faktický zásah, který je ale následně potvrzen formou klasického správního rozhodnutí. U odškodnění by se muselo nejdřív posoudit, kde došlo k chybě. První možnost je, že úřad vůbec zadržení nepotvrdí (nerozhodne o zadržení a ŘP vrátí podle § 118c(2)(a) ZPPK) - pak se teoreticky můžete domáhat náhrady škody za nesprávný úřední postup PČR, ale budete muset prokázat, že postupovali nesprávně (např. zadrželi ŘP pro rychlou jízdu atp.). Druhá možnost je, že to úřad potvrdí. Pak jste v režimu odpovědnosti za nezákonné rozhodnutí, tj. musíte se proti rozhodnutí o zadržení nejprve odvolat, v případě neúspěchu pak dosáhnout jeho zrušení jinou cestou (ve správním soudnictví, v přezkumu atp.) Pak lze uplatnit škodu způsobenou nezákonným rozhodnutím. Případně lze i cílit na průtahy, kdyby nebyly dodržovány lhůty.

A samozřejmě, neplatí, že by neuložení sankce v přestupkovém řízení (např. pro prekluzi) automaticky znamenalo nezákonnost rozhodnutí o zadržení ŘP (což ja pravděpodobně to, na co odkazoval ten, s kým jste to konzultoval). Musela by se prokázat nezákonnost toho rozhodnutí podle § 118c ZPPK, která v principu může spočívat buď meritorně v tom, že tu nebyly podmínky pro zadržení podle §§ 118a,118b ZPPK, nebo procesně, že úřad nesprávně postupoval v řízení, kterým měl jejich splnění ověřit.
« Poslední změna: 25 Května 2017, 15:19:57 od hh »
IP zaznamenána

opas

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 25 Května 2017, 15:23:58 »

Tak pokud bylo měření neplatné, pak bylo neplatné i zadržení z důvodu "naměření". A samotné doznání nic neznamená, pokud není podloženo měřením.
Pokud se budu přiznávat, že jsem vypil litr rumu a měřák ukáže nulu (nebo jiné číslo, ale v rozporu s metodikou), pak jistě k zadržení není důvod.
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 25 Května 2017, 15:58:42 »

Když to vztáhneme k tomu konkrétnímu případu, tak tam je naprosto jasně podložené podezření na řízení pod vlivem z důvodu pozitivní orientační zkoušky. Je úplně fuk, že nebyla dodržena metodika (kterou je potřeba dodržet v případě, že to dýchání má být použito jako klíčový důkaz v řízení), dokonce by ani nevadilo, kdyby to nebyl Drager ale nějaký ten retro balónek či jiný měřák.

Takže tady je zadržení policajtem v pořádku a u úřadu bude záležet, jaké podklady bude mít v okamžiku rozhodování. Bude-li upozorněn na nedostatečnost podkladů pro rozhodnutí o přestupku, tak by měl ŘP vrátit, ale ani potvrzení zadržení by nebylo prima facie nezákonné.
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 29 Května 2017, 16:37:40 »

Paika: Reaguji na to, co jste mi posílal v SZ. To vyjádření jste se chystal úřadu poslat preventivně, nebo už něco přišlo? Pokud ano, bylo již zahájeno řízení o zadržení ŘP? A řízení o samotném přestupku?
IP zaznamenána

opas

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 29 Května 2017, 16:39:41 »

Koukám že pán je nějaký koumák, co rozesílá SZ na všechny strany. mě ji poslal taky. Od teď je budu ignorovat.
IP zaznamenána

Paika

• Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 29 Května 2017, 20:26:15 »

Pan koumák se hluboce omlouvá - poslal jsem dotaz Vám dvěma, kteří jste mi odpovídali.  Do kožichu jsem již dostal od kolegy .) byla to neznalost jak to tu chodí, časový press a snaha více můj případ nevystavovat veřejnosti - dotaz jsem anonymizoval až po přečtení upozornění a mezitím si jej přečetlo hodně lidí a zbytečně jsem se v původní verzi odkopal. Ještě jednou se Vám omlouvám a děkuji za Váš čas.
IP zaznamenána

Paika

• Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 29 Května 2017, 20:28:47 »

hh: V neděli jsem si vyzvedl z datové schránky toto:

Věc: Oznámení o zahájení řízení o zadržení řidičského průkazu

Magistrát hlavního města Prahy, Odbor dopravněsprávních činností, oddělení správního řízení,
v přenesené působnosti podle ust. § 31 odst. 2 zákona č. 131/2000 Sb., o hl. m. Praze, ve znění
pozdějších předpisů, jako příslušný správní orgán – obecní úřad obce s rozšířenou působností
podle ust. § 118c odst. 1 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o
změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále „zákon č. 361/2000 Sb.“), Vám
tímto podle ust. § 46 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů,
oznamuje, že dnem doručení tohoto oznámení, z důvodů uvedených v ust. § 118a odst. 1 písm.
d) zákona č. 361/2000 Sb., ve vztahu k ust. § 118b odst. 1 zákona č. 361/2000 Sb., zahajuje
řízení ve věci zadržení řidičského průkazu do doby pravomocného rozhodnutí o přestupku nebo
o trestném činu podle ust. § 118c odst. 1 zákona č. 361/2000 Sb.
Podkladem pro zahájení řízení se stalo oznámení policie podle § 118b odst. 4 zákona č.
361/2000 Sb., že Vám byl podle ust. § 118b odst. 1 zákona č. 361/2000 Sb. policistou Policie
České republiky, Obvodního ředitelství policie Praha II, místního oddělení Smíchov dne
24.05.2017 zadržen řidičský průkaz evidenční číslo XXXXXXX, z důvodu, že jste dne 24.05.2017 kolem XXXX hod řídil motorové
vozidlo a jste podezřelý, že jste řídil uvedené motorové vozidlo bezprostředně po
požití alkoholického nápoje nebo v takové době po požití alkoholického nápoje, kdy jste ještě
byl pod vlivem alkoholu, což bylo zjištěno dechovou zkouškou s pozitivním výsledkem.
Řízení o zadržení řidičského průkazu je zvláštním druhem řízení, jehož předmětem není
posoudit, zda jste spáchal/a trestný čin nebo přestupek, ale zda zadržení řidičského průkazu, ke
kterému je policista oprávněn dle ust. § 118b odst. 1 zákona č. 361/2000 Sb., za podmínek
uvedených v ust. § 118a odst. 1 písm. a) až h) tohoto zákona, pro výše uvedený skutek proběhlo
v souladu s právní úpravou.
P o u č e n í
Po posouzení povahy věci ve smyslu ust. § 49 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění
pozdějších předpisů, správní orgán usoudil, že není nezbytné, aby se o věci konalo ústní jednání.
Z uvedených důvodů Vás správní orgán poučuje, ve smyslu ust. § 36 odst. 3 správního řádu, o
Vašem právu vyjádřit se ve lhůtě do 5 dnů od obdržení tohoto oznámení k podkladu pro vydání
rozhodnutí, ke způsobu jeho zjištění a o možnosti případně navrhnout doplnění podkladu pro
rozhodnutí. Z tohoto vyjádření musí být patrno, kdo je činí (jméno, příjmení, datum narození a
místo trvalého pobytu, popřípadě jinou adresu pro doručování podle § 19 odst. 3 správního
řádu), které věci se týká a co se navrhuje. Podání musí dále obsahovat označení správního
orgánu, jemuž je určeno, další náležitosti, které stanoví zákon, a podpis osoby, která je činí (viz
ust. § 37 odst. 2 správního řádu). Toto vyjádření je nutno učinit písemně nebo ústně do
protokolu anebo v elektronické podobě (podepsané elektronickým podpisem podle zákona č.
297/2016 Sb.). Za podmínky, že podání je do 5 dnů potvrzeno, popřípadě doplněno způsobem
uvedeným v předchozí větě, je možno je učinit pomocí jiných technických prostředků, zejména
prostřednictvím dálnopisu, telefaxu nebo veřejné datové sítě bez použití podpisu (viz ust. § 37
odst. 4 správního řádu).
Dále Vás správní orgán poučuje ve smyslu dalších ustanovení správního řádu:
- ust. § 33 odst. 1 (Účastník si může zvolit zmocněnce. Zmocnění k zastoupení
se prokazuje písemnou plnou mocí. Plnou moc lze udělit i ústně do protokolu.
V téže věci může mít účastník současně pouze jednoho zmocněnce. )
- ust. § 36 odst. 1 (Nestanoví-li zákon jinak, jsou účastníci oprávněni navrhovat
důkazy a činit jiné návrhy po celou dobu řízení až do vydání rozhodnutí;
správní orgán může usnesením prohlásit, dokdy mohou účastníci činit své
návrhy.)
- ust. § 36 odst. 2 (Účastníci mají právo vyjádřit v řízení své stanovisko. Pokud
o to požádají, poskytne jim správní orgán informace o řízení, nestanoví-li
zákon jinak.)
- ust. § 36 odst. 5 (Účastník, jeho zástupce nebo podpůrce je povinen předložit
na výzvu oprávněné úřední osoby průkaz totožnosti. Průkazem totožnosti se
pro účely tohoto zákona rozumí doklad, který je veřejnou listinou, v němž je
uvedeno jméno a příjmení, datum narození a místo trvalého pobytu, popřípadě
bydliště mimo území České republiky a z něhož je patrná i podoba, popřípadě
jiný údaj umožňující správnímu orgánu identifikovat osobu, která doklad
předkládá, jako jeho oprávněného držitele.)
- ust. § 38 odst. 1 (Účastníci a jejich zástupci mají právo nahlížet do spisu, a to i
v případě, že je rozhodnutí ve věci již v právní moci.)
- ust. § 38 odst. 4 (S právem nahlížet do spisu je spojeno právo činit si výpisy a
právo na to, aby správní orgán pořídil kopie spisu nebo jeho části.)
- ust. § 52 (Účastníci jsou povinni označit důkazy na podporu svých tvrzení.
Správní orgán není návrhy účastníků vázán, vždy však provede důkazy, které
jsou potřebné ke zjištění stavu věci.)
- ust. § 62 odst. 1 (Správní orgán může rozhodnutím uložit pořádkovou pokutu
až do výše 50000 Kč tomu, kdo v řízení závažně ztěžuje jeho postup tím, že se
bez omluvy nedostaví na předvolání ke správnímu orgánu, nebo navzdory
předchozímu napomenutí ruší pořádek, nebo neuposlechne pokynu úřední
osoby.)
- ust. § 63 odst. 1 (Toho, kdo nepřístojným chováním ruší pořádek při ústním
jednání nebo ohledání na místě, popřípadě při jiném úkonu, může správní
orgán po předchozím upozornění vykázat z místa, kde se úkon koná.)
- ust. § 79 odst. 6 (Povinnost nahradit náklady řízení, které by jinak správnímu
orgánu nebyly vznikly, může správní orgán uložit tomu, kdo jejich vznik
způsobil porušením své povinnosti.).
Pokud ve stanovené lhůtě svého práva vyjádřit se k podkladu pro rozhodnutí nevyužijete,
popřípadě neuplatníte své návrhy na jeho doplnění, bude rozhodnuto i bez tohoto.
« Poslední změna: 29 Května 2017, 20:33:05 od Paika »
IP zaznamenána