30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Překročení rychlosti o více než 30 km/h (123 km/h) mimo obec  (Přečteno 751 krát)

unq

• Zobrazit profil

Ahojte,
V listopadu mě změřila PČR z neoznačeného, stojícího vozidla. Moje chyba, podezřele stojící civilní oktávku v připojovacím pruhu jsem chybně identifikoval jako starší generaci a usoudil, že se nejedná o policii..
Když jsem je míjel zaregistroval jsem blesk, následně se za mnou zřejmě rozjeli. Sjížděl jsem na dalším sjezdu, dojeli mě kousek za ním v obci. Zastavil jsem na nejbližším vhodném místě, předložil doklady, test na alkohol a drogy negativní, s policajty jsem se nebavil, nic nepodepsal, věc šla do správního.
Řídil jsem auto vypůjčené od blízke osoby. Auto se zahraniční registrační značkou.

K věci se samozřejme hodlám postavit jako chlap a tudíž bych potřeboval poradit jakým směrem cílit obranu.

Napadají mě dvě možnosti:

1. nenaplnění skutkové podstaty přestupku.
Změřili mě na rovném, přehledném úseku široké, čtyřproudé silnice, okolo pole a pastviny. Počasí nebylo ideální, bylo šedivo, silnice vlhká, nicméně viditelnost dobrá a prakticky nulový provoz. V mém směru ani v protisměru nejelo žádné auto. Je v tom místě odbočovací a následně připojovací pruh z okresky, ale oba velmi dlouhé, přehledné, v ten moment prázdné (až na stojící auto orgánů).
Řídil jsem auto v dobrém technickém stavu. Rozhodně nemám pocit, že bych tam v rychlosti kolem 120 mohl kohokoliv ohrozit.

2. "ne"identifikace řidiče.
Nezastavili mě na místě. Ve spisu je pouze nekvalitní fotografie zádi mého vozu z Rameru, na které je vidět jen rz.  (Po zastavení mě a vozidlo vyfotil jeden z orgánů asi mobilem, ale tahle fotka ve spisu není, i když to je asi bezpředmětné)
Mezi změřením a zastavením mě určitě neměli celou dobu v dohledu. Ale i vzhledem k tomu, že věděli kde jsem sjel z hlavní silnice, jsem jim zmizel jen na chvíli. Mezi místem měření a zastavením jsou to zhruba jen 2 km. Pokud by na trase čekal někdo připravený, nebo byl v autě, bylo by teoreticky možné, abychom si přesedli, ale přijde mi to dost přitažené.. V autě jsem byl sám.
Ve spisu jsou uvedené přesné souřadnice kde mě změřili a čas. Potom ulice ve které mě zastavili, čas zastavení uveden není. Je tam pouze "Vozidlo bylo zastaveno předepsaným způsobem z jedoucího služebního vozidla na ul. ...."

Prosím vás uvědomělé a zkušenější o radu.

K projednání domnělého přestupku jsem pozván na 2. března. Mezitím budu celý příští týden v zahraničí, takže moc času na řešení nemám. Nicméně budu zhruba o šest časových pásem jinde, tak mě teď napadá jestli by se toho nedalo nějak využít.. ale to asi těžko.

Další podrobnosti a obsah spisu po sz.

Děkuju
« Poslední změna: 21 Února 2017, 13:41:11 od Číkus »
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
Re:Překročení rychlosti o více než 30 km/h (123 km/h) mimo obec
« Odpověď #1 kdy: 14 Února 2017, 00:23:15 »

Ad 1: Na materiální aspekt to při takto vysokém překročení neuhrajete.

Ad 2: S tímto by se možná něco dalo dělat, ale nebude to jednoduché. Stejné vozidlo Vás změřilo i zastavilo?

HLAVNĚ: K projednání přestupku jste předvolán k policii nebo na úřad? Pokud k policii, tak tam nechoďte, jen si snížíte šanci to vyhrát. Pokud na úřad, zajistěte co nejdříve kompletní spis a nahrajte ho anonymizovaný sem (po SZ se s Vámi moc uživatelů bavit nebude, máme toho tady k řešení hodně a děláme to zdarma ve svém volném čase). V případě, že to bude vhodné, přesuneme celé téma do neveřejné sekce.

Za postavení se "jako chlap" chválím, bohužel dost lidí se k tomu staví "jako submisivní buzna". Pro příště doporučuji pořídit radarový detektor.
IP zaznamenána

unq

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 14 Února 2017, 08:55:17 »

Zastavilo mě stejné vozidlo.
Předvolán jsem na úřad.

Kopii spisu mám tady. Musím to ale projít a pak to sem nahraju.
IP zaznamenána

unq

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 14 Února 2017, 22:31:10 »

Ahojte,
Omlouvám se za nečinnost. Jsem zasekaný v práci a nedostal jsem se dnes k tomu. Budu se snažit sem spis nahrát během zítřka.
IP zaznamenána

unq

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 16 Února 2017, 22:42:37 »

Omlouvám se za zpoždění. Přikládám kopii relevantní části spisu.
Dále je ve spisu výpis evidenční karty řidiče (pár přestupků z minulosti, vše řešeno blokovou pokutou, stav bodového konta 0), ověřovací list radaru, doklad o proškolení obsluhy atd.
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 16 Února 2017, 23:14:38 »

Přesunuto.
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 21 Února 2017, 13:36:17 »

Ta fotografie je i v originále spisu tak tragická? Přiznám se, že jsem ještě neviděl variantu s těmi čárkami a čísly v levé části.

Předpokládám, že ověřovací list je platný, že sedí s číslem použitého radaru a že i proškolení obsluhy je v pořádku.
IP zaznamenána

unq

• Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 27 Února 2017, 19:29:38 »

Fotka ve spisu je trochu méně tragická než ta kopie z černobílé kopírky. Bylo to vyfoceno ve dne, na té kopii to vypadá jako v noci. Ale nebylo na ní vidět nic víc relevantního.
V úředním záznamu je uvedeno, že měření bylo prováděno zařízením Ramer 10C, na fotce je uvedeno RAMER10, v osvědčení o proškolení je Ramer 10. Osvědčení vystaveno 11.3.2014, nevím jak dlouho je platné?
Ověřovací list je pro RAMER10 C, výrobní číslo sedí. Je uvedena rz vozidla v době ověření, ale nevím jestli sedí s tím čím mě zastavili. Rz orgánů mě nenapadlo si zapsat.

K ústnímu projednání na úřad jdu ve čtvrtek. Musím si ještě prostudovat jak to správně podat. Neměl jsem na to teď fakt moc čas. Zatím mám ale v plánu jen nesouhlasit a rozporovat to, že ze spisu není jasně prokázané kdo vozidlo v okamžiku měření řídil.
Projel jsem si tu trasu a opravdu tam bylo na případnou výměnu řidiče minimum času a prostoru. Bylo by to proveditelné, ale muselo by to být připravené. Na vteřinu.. Předpokládám že orgáni viděli, že v okamžiku měření jsem v autě sám. Leda by mi zrovna spolujezdkyně kouřila ptáka, to by jí asi neviděli...

ps: minulý týden jsem strávil v číně. tam bych poslal všechny naše chrabré dopravní policisty na stáž. po půl hodině služby v provozu by jim rupla cévka a tahali nohu..
IP zaznamenána

fu

• hard core 30kmh.cz
  • Lidem bez naděje se lépe vládne.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 27 Února 2017, 21:37:04 »

Osvědčení vystaveno 11.3.2014, nevím jak dlouho je platné?

Platnost osvedceni meridla je 1 rok.
IP zaznamenána
„Ten, kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, nezaslouží si ani svobodu ani bezpečnost.“ – Benjamin Franklin

unq

• Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 28 Února 2017, 08:14:15 »

Dík. Myslel jsem ale osvědčení o proškolení obsluhy.
Osvědčení měřidla je někdy z října minulého roku, takže to je ok.
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 28 Února 2017, 09:41:36 »

Nabízí se navrhnout předvolání fízlů jako svědků. Při svědecké výpovědi jim pak klást otázky, zejména jakým způsobem nastavili a obsluhovali radar (a získat tak od nich přiznání, že postupovali v rozporu se zákonem).

Možná bych argumentoval, že ta fotografie nepochází z Rameru a nebo je upravená, neboť dle návodu takto foto z Rameru nevypadá. Tedy pokud nevyšla nějaká aktualizovaná verze návodu.

Samozřejmě se dá zkusit i ta výměna řidičů. Nemohl řídit Helmut, který později vystoupil a ještě se k tomu následně drze (písemně) přizná?
IP zaznamenána

unq

• Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 28 Února 2017, 21:57:56 »

Stále mi není úplně jasné o čem je a k čemu vlastně slouží to ústní projednání.
Něco jsem si tady pročetl, a pokračuju ve studiu, takže možná za půl hodiny zjistím, že se ptám jako debil.. Podání vysvětlení je v FSM rozebráno podrobně, ale jsem předvolán k ústnímu projednání. Není mi úplně jasné jaký je v tom rozdíl.
Jak to probíhá, jak bych se na to mohl připravit, budou tam třeba přítomni i orgáni co mě zastavili jako svědci?

Budu vděčný za jakýkoliv hint.
IP zaznamenána

enzym

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 28 Února 2017, 22:02:42 »

hint http://road-fens.cz/, popsáno vše podrobně a srozumitelně. Ramer 10C je podmnožina měřičů Ramer 10.

Do davu: už někdo vyzkoušel postavit obhajobu na tom, že na fotce z Ramer 10 není délka vozidla a přitom v návodu je jako obligatorní údaj? Pokud ano, jaký byl výsledek?
« Poslední změna: 28 Února 2017, 22:31:50 od enzym »
IP zaznamenána
Varování: pokud jsou v příspěvku rady a názory k procesním postupům a taktikám, berte je s velkou rezervou. Jsem technik.

unq

• Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 28 Února 2017, 22:47:51 »

Děkuji za odkaz. Toto byla samozřejmě první věc kterou jsem pročetl ještě než jsem tady napsal a o které mám povědomí. Po dalším pročtení na Váš popud jsem tam našel vysvětlení na některé otázky, které jsem dřív přehlédl anebo tomu nevěnoval dostatečnou pozornost.
Nicméně pořád mi není zcela jasné jak bude tohle ústní projednání probíhat.
Pro vás znalé a zkušené je to jistě samozřejmost, ale já tam ještě nebyl :) Je mi taky jasné, že to je závislé od případu a konkrétního úřadu a úředníka. Ale nějakou formu a standardní průběh to asi má. (?)

To s tím Ramerem 10C jsem pochopil z návodu, na který tady odkazoval Číkus.. dík.
« Poslední změna: 28 Února 2017, 22:50:34 od unq »
IP zaznamenána

enzym

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 28 Února 2017, 23:32:56 »

Když máte návod - důkladně prostudujte obrázek 65 na straně 68. Procesně i materiálně to jde zužitkovat, jak přesně raději ponechám na jiných. Nástin:
- procesně: na ÚJ požádat o doplnění návodu k měřiči rychlosti, kterým bylo údajně měřeno, (důvod: jste přesvědčen, že jste se žádného přestupku nedopustil, tak si chcete ověřit nějaké údaje), tím vyvoláte buď nutnost dalšího ÚJ, nebo způsobíte procesní fail SO, který rozhodne vinen, aniž zdůvodní proč důkaz návodem odmítl provést
- materiálně: chybějící údaj o délce vozidla je podstatný, protože z něj lze přímo odvodit, zda měření proběhlo správně, či nikoli. Oblast radarového svazku je na originále vidět? Ne, že by to k něčemu fakticky bylo, ale SO by to mohlo zamotat hlavu.

Pouze obecně k ÚJ - raději se k ničemu moc nevyjadřujte, nepoukazujte zejména na svůj záměr shodit důkaz na vadách fotodokumentace, asertivně však trvejte na doplnění návodu. Na závěr (buď tohoto či následného) ÚJ se Vás nejspíše orgán pokusí obelstít a prohlásí, že dokazování bylo ukončeno a máte možnost se vyjádřit k podkladům pro rozhodnutí. Na to opět asertivně nepřistoupíte, necháte si udělat znova úplnou kopii celého spisu a požádáte o přiměřenou lhůtu k vyjádření, třeba 20 dnů. To Vám orgán nezbaští a dá Vám standardních 5. Vyvěsíte sem a něco dáte za pomoci fóra dohromady tak, aby orgánovi zas tak úplně nedošlo, která bije, co však založí solidní dodatečnou munici do odvolání. Já vidím záchytný bod na neexistující délce měřeného vozidla, což neznamená, že ve spise nejsou či nechybí další pozoruhodné věci. Celé ÚJ nahrávat, stačí audio.

Příklad průběhu ÚJ třeba zde https://www.30kmh.cz/index.php?topic=3610.0, projděte si ukončené případy, je to celkem inspirující. Projděte si znova FSM 8.1 a 9.

Neberte mne moc vážně, jsem technik, nikoli ostřílený matador ve správních řízeních.
« Poslední změna: 01 Března 2017, 00:05:21 od enzym »
IP zaznamenána
Varování: pokud jsou v příspěvku rady a názory k procesním postupům a taktikám, berte je s velkou rezervou. Jsem technik.