Zdravím, mám za sebou svojí první zkušenost s policejním Passatem. Nikdy v životě jsem nedostal pokutu za rychlost a proto jsem byl v okamžiku, kdy mě policisté zastavili značně nervózní a hlavně vůbec nepřipravený na to, co se bude dít.
A čím to vlastně změřili, Polcam? To to stihli za těch 15 sekund?
Dále jsem dostal k podepsání papír, kde byly údaje o autě a o rychlosti. Změřeno 146 Km/h, po odečtení odchylky 142 Km/h. Bylo mi řečeno, že papír podepsat musím, žádná jiná cesta není. Udělal jsem to.
IMHO by měli odečíst 5 km/h na výsledných 141 km/h, protože ta odchylka je patrně stanovena jako 3 % z naměřené hodnoty, což je 4,38 km/h, ale zaokrouhlit by se to mělo nahoru (ve prospěch řidiče), nikoliv matematicky. Mám za to, že tak to stanoví i příslušná metodika, i když se to možná může u jednotlivých druhů rychloměrů lišit. Pokud jde o (ne)podepsání oznámení, tak jste samozřejmě nic podepisovat nemusel, ale nic moc se tím asi nezměnilo.
Dále jsem dostal možnost napsat svoje vyjádření. Napsal jsem, že jsem viděl konec jízdního pruhu a nemohl jsem se zařadit do prava a proto jsem krátkodobě přidal, zařadil se a znovu zpomalil. Kdybych nezrychlil, hrozilo by, že nabourám do aut na pravé straně.
No, tohle je takové dvojsečné. Dalo by se to vydávat za krajní nouzi, ale těžko by vám někdo uvěřil, že bylo nezbytné kvůli dokončení předjíždění chvilkově zrychlit z 90 na 142. Takže byste musel přiznat, že jste sice jel rychle (ale < 140) no a protože ke konci pruhu předjížděné maringotky, místo aby vám v souladu s ZPPK umožnily předjetí a zařazení, vám v tom bránily, což jste musel řešit zrychlením (protože brzdit nešlo, jelikož by to do vás napral ten Passat). Moc nadějná taková argumentace sice není, ale vám nezbývá, než se chytat stébla. Ale to předbíháme, nejdřív je potřeba si počkat na zahájení řízení a podklady, zejména tedy např. záznam z toho Polcamu.
Je nějaká možnost, že o papíry nepříjdu, když půjdu oficiální cestou a vysvětlím, co se skutečně stalo? Mám všechny body. Nikdy jsem nedostal pokutu za rychlost a jedná se o 2 Km/h více než je limit pro sebrání papírů. Podle tabulky, kterou jsem si vygooglil, tady není žádná možnost vyjednávání a prostě 52Km/h > 50 Km/h a to je 6 -12 měsíců a pokuta.
Při uznání viny za překročení o 50+ jiný možnost není, jen šance na spodní hranici, tedy 5000 + 6 měsíců s upuštěním od výkonu zbytku v polovině. Nepatrná šance je ta krajní nouze a překvalifikování na nižší překročení, které je bez zákazu. Větší šance pak je, že se povede nějak napadnout samotný důkaz (záznam z měření), případně že to úřad nějak zvrtá procesně.
No když nic jiného, tak pořád to můžete alespoň velmi výrazně odložit (než proběhne celé prvostupňové a odvolací řízení, a pak třeba ještě správní žaloba) a dostatečně se tak na ty 3 měsíce bez papírů připravit, případně to termínově sladit třeba s 2měsíční dovolenou v Karibiku či něco na ten způsob