Přidám pár novinek a informací, co jsem zatím zjistil. Ze strany SBD je rekonstrukce schválená již delší dobu, ještě před tím, než jsem koupil onen družstevní byt. SVJ o tom bude teprve hlasovat dle svých stanov. Tak uvidíme. Rekonstrukci celkově řeší předseda SVJ, který jedná za SVJ i za SBD.
Včera proběhla informační schůzka, kde byli i zástupci realizační firmy, která prošla výběrovým řízením. Předseda SVJ vykřikoval, že se všechno vybourá a ti, co mají cokoliv jiného, než původní jádro, to budou platit jako vícepráce. To, že můj byt prošel rekonstrukcí schválenou družstvem a mám jádro obestavěné sádrokartónem jej prý vůbec nezajímá, ať se prý starám a stejně to mám na černo. Nehledě na to, že rekonstruci jsem nedělal já, ale předchozí majitel, to mohu doložit fakturami a předávacími protokoly. Dalším faktem je, že SBD při rekonstrukci neprovádělo kontrolní dny, takže ani nekontrolovalo, zda byly dodrženy podmínky rekonstrukce, které stanovilo (některé dodržené nebyly).
Takže, půjdu za svým domovním důvěrníkem, dlouholetým členem domovní samosprávy a vyžádám si od něj, kdo tedy rekonstrukci řeší a jak s ním oficiálně komunikovat. Po té pošlu (předám) dotyčné osobě (asi ten předseda SVJ) dopis, kde budu řešit věci uvedené zde na fóru gaychatu

Proto bych rád požádal hh o radu a odpověď na několik otázek:
1. Podle odkazovaného § 2259 NOZ není potřebé mé povolení, pokud rekonstrukce proběhne bez většího nepohodlí pro nájemce. Máme 2 malé děti a rekonstrukce bude probíhat tak, že budeme min. 3 dny bez plynu (nemáme na čem vařit), přes den bez vody a WC. Z mé strany je to značné nepohodlí. Kdo to tedy rozhodne, jak velké to nepohodlí je a zda tedy potřebují mé svolení, jakožto nájemce bytu SBD?
2. Následující paragrafy NOZ ohledně vystěhování - kdo rozhodne o nutnosti vystěhování a náhrad a to zejména ve vztahu k povolení nájmece, které řeším v předcházejícím bodě.
3. Ve stavebních předpisech družstva je napsáno, že "Zadní sěna za WC musí být snadno demontovatelná". V povolení k přestvavbě bytu pro předchozího nájemce, který zajišťoval rekonstrukci, je napsáno, že jádro může bý ze sádrokartónu. A teď by mě zajímalo, kdo a jak definuje "snadno demontovatelné"? Všechno se dá snadno demontovat, záleží pouze na výkladu slova "snadno"

Rozhodně tuto vícepráci neuznávám a nehodlám ji platit ze svého.
4. Z našich stanov SBD:
Člen družstva, který je nájemcem družstevního bytu, je povinen:
e) umožnit po předchozí písemné výzvě družstvu nebo jím pověřené osobě aby provedlo instalaci a údržbu zařízení pro měření a regulaci tepla, teplé a studené vody nebo odpočet naměřených hodnot,
d) umožnit po předchozí písemné výzvě družstvu nebo jím pověřené osobě prohlídku a revizi nebo nezbytnou opravu technického vybavení a zařízení bytu,Vztahuje se něco z toho na stoupačky? Pokud vím, tak byt končí (a to je uvedeno i ve smlouvě o převedu byto do osbního vlastnictví) na měřácích (vodoměr, plynoměr). A ve stanovách se píše o bytu. Další povinnosti sem nepíšu, jedná se jen o poplatky a členské záležitosti.
5. Byli jsme informováni, že si máme sami zakrýt např. podlahy atd a chránit si je tak před poškozením. Já se ve stavebnictví pohybuju dlouho a toto v žádném případě nehodlám akceptovat. Nemohu něco zakrývat, když neznám přesný technologický postup provádění a pracovní návyky pracovníků. Takže když něco zakryju a oni to stejně poškodí, tak to skončí na tom, že jsem si to zakryl špatně. Naopak běžná praxe je, že pokud tu budete něco provádět, tak si to sami zakryjte, aby jste něco nepoškodili. Jinak si to zaplatíte. Extrémní případ z naší firmy. Máme pracovníka, který téměř celoročně (i v zimě) chodí v sandálech. A druhý extrém - nácek, celoročně chodí v kanadách. Jak byste si zakriyli podlahu, když nevíte, kdo tam přijde? Proto si nácek sebou vozí vždy roli koberce a nidky s ním není v ničem problém.

Jak jim to omlátit o hlavu?
Závěrem: Nechci v rekonstruci dělat obstrukce. Zástupci stavební firmy mluvili rozumě, pokusí se všem se zrekonstruovanými byty vyjít vstříc a budou provádět obhlídky bytů a individuálně domlouvat postupy. Myslím si, že se nějak dohodneme. Ale po tom, co včera předvedl ten buzík z SVJ to je už hodně osobní a tím dopisem ho chci spíše trošku potrápit a přilít olej do ohně.
PS: Věděli jste, že při rekonstrukci bytu - nové rozvody elektro, vody, plynu, nové omítky a nahrazení umakartu sádrokartónem potřebujete vždy povolení stavebního úřadu? Jinak jste ti nejhorší gauneři, je to obecné ohrožení a může na vás přijít policie? Alespoň dle toho buzíka ze SVJ

A dotaz na závěr za kolegu, který je dle mě v určitém právním vakuu: Leden 2014 - byt převeden do osobního vlastnictví, včetně stěny k jádru - na ni nejsou vázané žádné další podmínky ani ve smlouvě o převodu ani v katastru. Následně započala svévolná rekonstrukce v rozsahu uvedeném v PS. Srpen 2014 - dokončena rekonstrukce bytu a byt prodán mému kolegovi. Jaro 2015 - vzik SVJ v našem domě a přijetí stanov, kolega vstoupil do SVJ. A teď tvrdí: Podle smlouvy o převodu je stěna moje. Neváže se na ni žádné stavební omezení. V době rekonstrukce neexistovalo SVJ ani jeho stanovy a předpisy. Byt jsem koupil v dobré víře, že je vše v pořádku. Pokud tam chcete něco bourat, tak mi vše zaplatíte a nebo uvedete do původního stavu. Je v právu a má pravdu nebo ne?