Zdravím všechny! Tak již dospěl čas a začali po mně na základě nedoručeného rozhodnutí pokutu vymáhat. Zánik odpovědnosti za přestupek již nastal. Můžete na to někdo prosím kouknout? Hlavně bych byl rád za nějakou radu, co vlastně po nich mám chtít... viz závěr.
a) zrušení rozhodnutí?
b) navrácení v předešlý stav?
c) následně zastavení řízení?
Předem dík moc za rady. Níže koncept psaní oběma úřadům....
Výzva ke zrušení rozhodnutí
Žádám o zrušení rozhodnutí o odvolání ve věci údajného přestupku ze dne X. 7. 2015, a to z následujících důvodů:
1) Dne X. 2. 2016 jsem podal včasné odvolání proti rozhodnutí č. j. XXX.
2) Dne X. 3. 2016 jsem byl sdělením č.j. X informován o postoupení spisu nadřízenému orgánu, tedy Krajskému úřadu X kraje.
3) Dne X. 7. 2016 jsem Magistrátu města X odeslal prostřednictvím datové schránky urgenci v řešené věci – z důvodu, že dosud nebylo o mém odvolání rozhodnuto.
4) Dne X. 7. 2016 jsem nalezl ve své poštovní schránce obyčejnou listovní zásilku s upozorněním na nedoplatek ve výši X Kč odeslanou Magistrátem města X (Odbor X).
5) Dne X. 7. 2016 jsem navštívil paní X (referentka oddělení X) a z její strany mi bylo sděleno, že vymáhaná částka pochází z nějakého rozhodnutí o mém odvolání, o kterém mi však není nic známo.
6) Paní X učinila několik telefonátů – podstatné informace se dozvěděla z Krajského úřadu X kraje, odboru X (zřejmě od paní. X), že rozhodnutí o odvolání bylo zasláno poštou a následně vhozeno po uplynutí 10 dní do schránky. Dále mi sdělila následující podrobnosti rozhodnutí:
a. Spisová značka: X
b. Číslo jednací: X
c. Rozhodnutí ze dne X. 3. 2016
d. Autor rozhodnutí X
7) Vzhledem k tomu, že jsem držitelem datové schránky a orgány veřejné moci jsou vázány povinností komunikovat s občany přednostně prostřednictvím datové schránky, nelze uplatnit tzv. fikci doručení poštovní zásilky.

Dne X. 7. 2016 byla na podatelnu Magistrátu města X podána žádost o pozastavení vymáhání pohledávky.
Závěr:
Z výše uvedených důvodů žádám o zrušení již vydaného rozhodnutí z důvodu nedoručení tohoto rozhodnutí, resp. o navrácení v předešlý stav. Vzhledem k tomu, že uplynutím 1 roku zanikla odpovědnost za přestupek.