Neztratilo, disk taky neni trezor a data mizi.
V době cloudu, flashdisků a paměťových karet není přece problém mít až několik i geograficky oddělených záloh. Moje data obou dvou schránek (FO a OSVČ) včetně SW
datovka se všemi zprávami od roku 2010 dodnes mají dohromady něco málo přes 400 Kb. Takže záloha kamkoliv je opravdu otázkou vteřin.
Nehlede na to, ze pokud se nepletu, zpravy se musi prepodepisovat, ale DS jsem do hloubi po pravni strance nestudoval, tak se necham poucit.
Smysl má přepodepisovat pouze zprávy, které opravdu potřebujete uchovávat desítky let a zároveň je nějaká nenulová možnost, že je někdo bude v budoucnu rozporovat. Já osobně mám v DS za těch 5 let jedinou zprávu kterou si přepodepisuji a to je rozsudek o rozvodu, ale i to je podle mne zbytečnost, páč pochybuji, že by po těch letech chtěl někdo tuhle skutečnost popírat

. Pokud bych byl totální schizofrenik, tak bych si takovou zprávu nechal konvertovat do papírové podoby. Sice to není levné (30 Kč za stránku), ale i tak jsem za tu dobu za neježdění na poštu ušetřil možná 100x více (16 Km cesta na poštu a zpět)
Nicméně ani ty "prošlé" a nepřepodepsané zprávy nejsou neplatné protože dle zákona i prošlá zpráva je platná do chvíle kdy někdo její platnost napadne a on pak musí prokázat že není platná. Navíc v datových schránkách je funkce
Ověřit datovou zprávu , která slouží pro ověření autenticity a neporušenosti datové zprávy. Ověřit můžete jakoukoli datovou zprávu, nemusíte být jejím příjemcem ani odesílatelem. Výsledkem je potvrzení, že tato zpráva v daný čas a v této podobě prošla systémem datových schránek.
http://www.lupa.cz/clanky/proc-elektronicke-podpisy-nejsou-vecne/
Njn, jenže elektronické podpisy nejsou totéž co datové schránky. DS je jakýsi (nekamenujte mne jestli to nebude úplně přesné přirovnání) elektronický notář, který tím že pošlete jeden nebo více dokumentů (elektronicky podepsaných nebo i nepodepsaných) datovou zprávou, tak jsou "obaleny" jednak elektronickým podpisem s časovým razítkem a druhak stejně jako notář má podpisovou knihu ověřovaných dokumentů, tak DS si pamatuje otisk dané zprávy a je schopno výše popsanou funkcí v budoucnu zprávu validovat. Pro to, abyste posílal cokoliv pomocí DS a mělo to platnost vůbec nepotřebujete vlastnit elektronický podpis.
Takže když to shrnu, tako pokud bych náhodou vyhrál tu miliardu v EuroJackpotu a bývalka by si usmyslela, že jsme se nerozvedli aby mne oholila, tak by musela :
1) nějak dokázat ten rozsudek zfalšovat nebo smazat v archivu soudu
2) zfalšovat samotný rozsudek včetně elektronického podpisu soudce
3) zfalšovat časové razítko na datové zprávě
4) zfalšovat všechny následné přepodepsané zprávy
5) vlámat se do systému DS a zjistit jaký salt přidávají k otisku zpráv pro validaci a zfalšovat i tento záznam
A nakonec bude stejně rozhodovat a vážit důkazy soudce a přestože nemám sebemenší ambice naši soudnickou žumpu adorovat, troufám si tvrdit, že i kdyby těch 5 bodů bejvalka zvládla, tak by pohořela na několika málo svědcích....
Ale samozřejmě jsou i jiné případy a kdyby mi v DS přistál nějaký důležitý dokument potvrzující nějaká moje vlastnická práva, tak si ho rozhodně budu konvertovat do papírové podoby. Jenže 99% dokumentů v DS je typu, předvolání, odesílání daňových přiznání a podobných věcí, u kterých je hlavně důležité je včas a bezpečně dostat do ruky a reagovat na ně, resp. u odesílaných zpráv mít potvrzení o včasném odeslání po dobu maximálně tak jednoho roku. I kdyby vás nějaký ouřada po 10 letech obvinil, z toho, že jste mu neposlal přiznání k DPH, tak ani když nebudete mít datovou zprávu vůbec archivovanou, tak to podle mne vyhrajete s námitkou nečinnosti úřadu po těch celých 10 let.
Tož tak....mně osobně DS vyhovují, i když jak po technické, tak po legislativní stránce by na nich bylo hodně k vylepšení.
Jinak ke studiu doporučuji články pana Peterky na Lupě :
http://www.lupa.cz/n/datove-schranky/clanky/