30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Překlady šablon do jazyků, jenž jsou úředníkům cizí…  (Přečteno 445 krát)

ViktorN

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil

Zdravím, nevím kam jinam to dát, když tak nechť to nadřízený admin přeřadí jinam.
Ale tak do 14 dnů mám služební cestu do Rumunska a u toho kunčofta je jeden velice rebelsky založený zaměstnanec, se kterým jsem si párkrát povídal na téma 30kmh.Takže o co jde?
Mohu ho požádat, aby mi přeložil pár variant šablon, například:

Já, níže podepsaný Dumitru Pena Pensiunea, se kajícně přiznávám velkomožnému úřadu ze spáchání přestupku: (jízda na červenou/překročení rychlosti/parkování) dne ............. mně svěřeným autem ................
Ačkoliv jsem panu ............. místopřísežně slíbil, že znám a budu dodržovat zákony a vyhlášky platné v ČR, jako cizinec jsem byl nakonec poněkud zmaten vaším systémem dopravy a tak jsem se poněkud pozapomněl. Slibuji, že už to vícekrát neudělám, to přísahám na život Vaší matky i otce a všech Vašich dětí.
Váš oddaný Dimitru Pensiunea, Târgu Trotuş, župa Bacău, Romania

To stejné bych mohl nachystat v Kanji pro pana Kohei Horikoshi z Japonska. I ruština by se dala zařídit. Myslím si, že by podobné překlady tady mohly postupně přibývat…
IP zaznamenána

opas

• hard core 30kmh.cz
  • Carpe diem quam minimum credula postero.
    • Zobrazit profil
Re:Překlady šablon do jazyků, jenž jsou úředníkům cizí…
« Odpověď #1 kdy: 20 Října 2015, 13:40:28 »

Spíš by bylo vhodné, kdyby byl pan Petronescu schopen za drobný poplatek přebrat poštu a poslat scan emailem.

Japonština a ruština jsou zbytečné, smlouva o doručování v jazyce pachatele je v tuto chvíli povinná jen pro přestupce z EU.
IP zaznamenána

mila6032

• Administrator
    • Zobrazit profil
    • www.osbid.cz
« Odpověď #2 kdy: 20 Října 2015, 13:52:26 »

Ad Kuchyně. Presne takhle to bylo i myšleno. Prostě rozdělané věci sem.

Jinak ještě během tohoto týdne sem hodím šablonu v Madarstine. A snad i reálné adresy, kde by člověk přebral poštu a vůbec tak nějak spolupracoval.

Edit: a to samý asi dokážu poresit na Kypru.
« Poslední změna: 20 Října 2015, 14:02:16 od mila6032 »
IP zaznamenána

ViktorN

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 20 Října 2015, 14:46:03 »

No, ale stejně tak neplatí pro Japonce povinnost se bavit s naším úřadem česky, že ano. A jakmile úřad dostane dopis v Japonštině, ve kterém dotyčný vyzve úřad, aby mu to poslal v Japonštině, tak to bude taky dobrý bod do odvolání, když to úřad překlopí na sprdel. „V řízení o žádosti si žadatel, který není občanem České republiky, obstará tlumočníka na své náklady sám. Tento požadavek  není  přímo v rozporu s Listinou,  jelikož  zmíněný  ústavní
dokument  nezakotvuje  povinnost státu (resp. správních orgánů) citované  náklady  hradit.  Nicméně… že v případě  řízení  vedených z moci úřední (ex officio), tedy v takových řízeních, která jsou zahájena na popud správního
orgánu, nese náklady na tlumočníka sám  správní  orgán…“ http://www.ustavprava.cz/upload/oldfiles/files/casopis/2008/2_2008/CLANEK_Novy_spravni_rad_-_otazka_jednaciho_jazyka.pdf

Co se týče platby za službu „zřídit třeba v Bukurešti schránku Penetru Pensiunea, převzít, oskenovat a poslat mailem“, tak to by šlo uplatit i přes PayPal. Ovšem s tím samozřejmě přestupce musí souhlasit a též poslat platbu. Ovšem jak to zařídit, když na tu schránku přijde dopis doporučeně a pak se vrátí úřadu zpět jako nedoručený?
IP zaznamenána

opas

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 20 Října 2015, 14:57:30 »

Ne. Správní řád definuje, že řízení probíhá v českém jazyce a pokud někdo nerozumí  a není příslušníkem menšiny, náklady si hradí sám - §16.

Oproti tomu zde máme úmluvu, která však platí POUZE mezi státy Unie, který zajišťuje doručování v jazyce přestupce a tedy ji nelze vztáhnout na Rusko nebo Japonsko.
IP zaznamenána

vvvvvv

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 20 Října 2015, 15:39:41 »

Taky platí, že pokud je EU cizinec přislušníkem národa, jehož menšina je uznána v ČR, má nárok na vedení SŘ v tomto jazyce. Vyplývá to z tohoto stanoviska http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:61996CC0274 a z tohoto rozsudku http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:61996CJ0274
IP zaznamenána

opas

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 20 Října 2015, 16:28:07 »

Ano, ale rusové nebo japonci to nejsou :-) Polština, němčina a romština. Do cikánova se psát nedá a Polsko i Německo jsou v EU, takže ještě možná tak vietnamština a tím to končí.
A vlastně taky ne, protože to je rozsudek soudu EU, který se vietnamců stejně netýká.
« Poslední změna: 20 Října 2015, 16:30:35 od opas »
IP zaznamenána

vvvvvv

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 20 Října 2015, 17:19:44 »

Ale například Rus, švédský občan, Vietnamec, slovenský občan, Chorvat, slovinský občan, Maďar, rumunský občan, nebo Rusín, maďarský občan mohou žádat o vedení SŘ v jazyce menšiny.

Je čtrnáct národnostních menšin - běloruská, bulharská, chorvatská, maďarská, německá, polská, romská, rusínská, ruská, řecká, slovenská, srbská, ukrajinská a vietamská. Zdroj: http://www.vlada.cz/cz/pracovni-a-poradni-organy-vlady/rnm/historie-a-soucasnost-rady-15074/
IP zaznamenána

kverulant

• hard core 30kmh.cz
  • Ego sum qui sum
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 20 Října 2015, 23:15:25 »

Měl bych anglickou společnost (moje), ze které je mi přeposílána došlá pošta = adresátem je společnost, za kterou přebírá sekretářka a "předá" přestupci (Jakub Kříž alias James Cross), který komunikuje v angličtině, podepisuje smlouvy o pronájmu auta, plné moci apod. Stejně tak lze uvést jako adresáta Pákistánce, Vietnamce, Inda ... jak je ctěná libost a preference a upozornit na to orgána.  :)
smlouva je na
http://uloz.to/x7HF4fhn/smlouva-o-vypujcce-os-vozidla-cs-eng-doc , pokud heslo, tak "kverulant".   
adresa je :
Sexaton LLP
James Cross
Suite 312A Cotton Exchange
Bixteth Street
Liverpool, United Kingdom
L3 9LQ

challenge : Proč je název společnosti  sexaton ?

EDIT : soutěž ukončena a moje OT příspěvky smazány, kdo to nečetl, tak má smolíka  :)
« Poslední změna: 21 Října 2015, 16:29:30 od kverulant »
IP zaznamenána

Pavelpu

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 11 Listopadu 2015, 08:11:05 »

Mám to zařízeno stejně, jako Kverulant. za roční poplatek 60 liber mám klid. Vozidlem mi pravidelně jezdí jeden Polák, který v té anglické firmě pracuje. Nedávno mu dokonce skutečně přišel dopis, že někde na prasáka parkoval. Tak se přiznal a sdělil úřadu, že se v příštích několika měsících bude služebně zdržovat ve Venezuele, ale že bude spolupracovat.
IP zaznamenána

Lafayette

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 11 Listopadu 2015, 12:23:57 »

A snad i reálné adresy, kde by člověk přebral poštu a vůbec tak nějak spolupracoval.
Edit: a to samý asi dokážu poresit na Kypru.

Tohle by bylo naprosto skvělý! Pokud tohle půjde, tak obrovské díky!
IP zaznamenána

kverulant

• hard core 30kmh.cz
  • Ego sum qui sum
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 11 Listopadu 2015, 16:45:51 »

.....Ale tak do 14 dnů mám služební cestu do Rumunska
Tak se nezapomeň zeptat, jak danou problematiku řeší rumunští soudruzi. Mám chuť si trochu v Rumunsku zařádit :o)
Teda chtěl jsem napsat zařídit, ale spadlo to tam samo.
Měla by se založit nějaká přeshraniční spolupráce.   
IP zaznamenána