Bohatí daně neplatí (jinak by nebyli bohatí). Je potřeba mít placeny životní náklady (mobilní služby, auto, benzín, opravy, ...) z podnikání, kde je to odpočitalelná položka (stát přispívá daňovou sazbou) a nejlépe i s odpočtem DPH. Ono se to nezdá, ale ten rozdíl má faktor asi tak 3.
příklad (zjednodušeně)
varianta a) jsem zaměstnanec, moje práce ročně zaměstnavateli přinese 500.000, dostanu 250.000, po zdanění 200.000 a koupím si auto s daní za 100+20T a projezdím a 50+10 a do oprav dám 16+4.
varianta b) vydělám 500.000, koupím si auto za 100, projezdím 50, opravy mě stojí 16 a na daních ušetřím dalších 30. Mám skutečné náklady 136, takže bych si vlastně mohl
koupit auta 3 a ještě by mi cca 100T zůstalo na nějaké to sociální, zdravotní apod.
A ideální je příjem z pronájmu, kde odpočitatelné položky jsou blízké příjmu, takže daně a "pojištění" cca nula. Nebo být rentiér, mít příjmy z dividend nebo ze zahraničí apod.
Daně jsou legalizovaná krádež. Pokud chci přispět rodičům či dětem či na charitu apod., tak je to jen na mě a ne aby jim stát dával peníze, co mě sebere.