Řeším případ cizince (UA), který se přestěhoval v rámci ČR a po přestěhování neoznámil pojišťovně změnu adresy, protože auto prodal, ale nezrušil POV. Pojišťovna tedy POV automaticky prodloužila, a pro neplacení začala vymáhat dluh. Tento dluh vymáhala písemně na poslední známou adresu, kde se cizinec už nezdržoval. Nakonec byl dluh prodán vymáhací společnosti, která podala žalobu a žalovala dlužnou částku vč. příslušenství. Cizinec, ač měl zřízenou datovou schránku, do ní nic neobdržel a soud komunikoval výhradně písemně na adresu ubytovny. Cizinec se nakonec o celé věci dozvěděl tak, že mu exekučně zmizely peníze z účtu. Já jsem až v tomhle bodě, takže jsem dotyčného seznámil s tím, že to má odepsat a zapomenout na to. Přesto mě zajímají 2 věci:
1. Jestli je možné v tomhle nějak konat a ještě to zvrátit (lhůta pro odvolání je samozřejmě pasé, exekutor už to vymohl).
2. Jak tomuhle předejít - nemůžu najít žádný způsob, jak spolehlivě zjistit, zda je proti osobě vedený nějaký soudní spor. Ten vymahač může být třeba z Aše a podá si to u soudu v Aši nebo tam někde, takže já se můžu ptát soudů místně příslušných pojišťovně, nebo ubytovně (poslední známá adresa), ale o tom existujícím soudním sporu s vymahačem se nedozvím, soud si v klídečku rozhodne, že dlužník k soudu nechodí, tak ustaví exekutora, a je vymalováno.