https://karlovarsky.denik.cz/zpravy-region/smrt-exsefa-kriminalky-otrasla-krajem-site-plni-vzpominky-kritika-policieSmrt exšéfa kriminálky otřásla krajem: Sítě plní vzpomínky, kritika policie
Karlovarským krajem rezonuje tragická smrt bývalého vedoucího odboru obecné kriminality Rudolfa Flašky, který začátkem tohoto týdne spáchal sebevraždu. Případ vyvolal mimořádný ohlas nejen mezi jeho bývalými kolegy, ale také širokou veřejností.
Rudolfa Flašku (†50) od policie letos na jaře propustili poté, co jej soud potrestal za zbytkový alkohol na pracovišti. Bývalý elitní policista pak v pondělí rozeslal státním institucím dopis na rozloučenou. A adresoval jej i redakci Karlovarského deníku. Stěžuje si v něm mimo jiné na nefér jednání justice a kolegů z policejního sboru.
Instituce zatím mlčí
Úřady se však k Flaškově smrti zatím odmítají vyjadřovat. „Je nám nesmírně líto, že k této smutné události došlo a vyjadřujeme soustrast rodině a všem blízkým. S ohledem na skutečnost, že se touto tragickou událostí zabývá nezávislá instituce – Generální inspekce bezpečnostních sborů, nemůžeme se v tuto chvíli k věci, jakkoliv vyjadřovat,“ sdělila ředitelka odboru komunikace Ministerstva vnitra České republiky Adéla Dittmannová.
„V tuto chvíli platí naše předchozí stanovisko. Událostí se zabýváme,“ řekl tiskový mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Jakub Augusta.
Obdobně reagovalo také Policejní prezidium České republiky, které již dříve Deníku sdělilo, že s ohledem na probíhající prověřování nebude tragickou událost komentovat.
V den tragické události se v odpoledních hodinách na Krajském ředitelství policie Karlovarského kraje objevil také policejní prezident. Podle informací Deníku však nešlo o mimořádnou návštěvu v souvislosti se smrtí kriminalisty, ale o předem plánovanou krajskou poradu.
Sociální sítě zaplavily vzpomínky
Zpráva o úmrtí bývalého kriminalisty mezitím doslova zaplavila sociální sítě. Stovky lidí vyjadřují soustrast rodině a sdílejí vzpomínky na člověka, kterého znali jako zkušeného policistu, lektora i kamaráda.
Silnou reakci zveřejnil například facebookový profil Top Loket.
„S hlubokým zármutkem oznamujeme, že nás navždy opustil Ruda Flaška. Ruda byl člověk, který měl v našem regionu své pevné místo – ať už svou profesní kariérou u Policie ČR, nebo jako lektor a vypravěč skutečných kriminálních případů ze západních Čech. Pro mnohé z nás byl kolegou, známým a především kamarádem. O to bolestnější je, že nás opustil nečekaně. Je to ztráta, kterou je těžké přijmout i pochopit. V tuto chvíli myslíme především na jeho rodinu, blízké a kamarády. Rudo, děkujeme Ti za vše, co jsi nám dal – za tvůj čas, zkušenosti i lidskost. Budeš nám chybět.“
Lidé vzpomínají na zkušeného kriminalistu
Podobných vzkazů se na sociálních sítích objevují stovky. Lidé vzpomínají na Rudolfa Flašku jako na profesionála, který se významně podílel na objasňování závažné kriminality, ale především jako na člověka, jenž byl vždy ochotný pomoci a podělit se o své bohaté zkušenosti.
Kritika poměrů uvnitř policie
Vedle vzpomínek na Rudolfa Flašku se na sociálních sítích objevuje také silná kritika poměrů uvnitř bezpečnostních sborů. Mimo jiné proto, že některé úryvky z dopisu na rozloučenou na sítích rovněž kolují.
Řada diskutujících vyjadřuje přesvědčení, že pokud se potvrdí informace uvedené v dopise, bude třeba zabývat se nejen samotnou tragickou událostí, ale i okolnostmi, které jí mohly předcházet.
Ostrá kritika vedení policie
V dopise na rozloučenou Flaška ostře kritizuje to, jak se k němu jeho bývalí kolegové a také justice zachovaly poté, co letos v polovině březnu přišel po víkendu ráno do práce a naměřili mu 1,4 promile alkoholu v dechu. Flaška přiznal vinu, očekával ale jiný trest, a nikoliv propuštění od policie. Připomněl totiž případy jiných policejních kolegů, kteří v minulosti za podobné prohřešky nepykali tak přísně a jejich trestní stíhání bylo podmínečně zastaveno.
Nevíra v justiční systém
„Věřil jsem ve spravedlnost, věřil jsem v právní stát, ale nyní jsem na svém případu pochopil, že spravedlnost je opravdu slepá,“ uvedl v dopise Rudolf Flaška a používá i výraz „justiční mafie“.
„Otázek bych na všechny měl ještě mnoho a mnoho, ale nezbývá mi čas ani chuť na jejich formulaci a sepsání. Své odpovědi adresujte mé rodině, protože mě již nebudou zajímat či spíše si je již nepřečtu.“
Vstup do politiky
Rudolf Flaška současně v dopise přiznal, že od policie hodlal tak jako tak odejít. Pouhé tři dny před tím, než nadýchal v práci, podal přihlášku do politické strany – přesněji do buňky TOP 09 v Lokti. Role politika a policisty je však neslučitelná.
„Nemám žádný problém s opuštěním policejních řad, ale mám problém s chováním vedení, které mě vymazalo z policejní mapy a databází tak rychle, že jsem si skoro nestihl zálohovat osobní fotky ze služebního počítače,“ napsal Flaška.
Předseda TOP 09 v Lokti Jakub Tichý potvrdil, že ses Rudolfem Flaškou o politickém angažmá bavili delší dobu. „S Rudou a jeho rodinou jsme se znali již dlouho tato lidská tragédie mě naplňuje neskutečným zármutkem. V minulém roce jsme se dohodli na užší spolupráci v letošních komunálních volbách, jelikož byl naším podporovatelem a shodli jsme se na principech, ze kterých vychází filozofie naší strany. Počítali jsme s jeho místem na čelních pozicích loketské kandidátky,“ řekl Tichý.
Inspirace u kritika Červenky
Rudolf Flaška v dopise připomněl i policejního kolegu Martina Červenku, někdejšího píseckého velitele a odboráře, který byl dlouhodobým kritikem poměrů v policejním sboru, a nakonec od policie odešel. Flaška si od Červenky vypůjčil citát, který vnímal jako nadčasový.
„Odmítám být součástí systému, který z velké části řídí lháři, křiváci a podrazáci, kde je důležitější si udržet koryto než plnit skutečné poslání policie, být čestný, férový a mluvit pravdu, kde se exemplárně trestají chyby, ale dobrá práce se mnohdy přehlíží a kde papír a statistika suverénně vítězí nad skutečným posláním policie…,“ napsal Flaška.
Sám Martin Červenka se k tragické události také pro Deník vyjádřil. „Ano, alkohol za volantem je neomluvitelný a na tom se nic nemění. Zároveň ale nelze přehlížet okolnosti, které celé tragédii předcházely. Ruda procházel osobními problémy. Je na místě se tedy ptát, zda vedení Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje udělalo maximum pro to, aby mu pomohlo. Místo podané pomocné ruky totiž podle všeho přišel spíš pocit, že byl ponechán svému osudu, nebo dokonce že mu vedení, obrazně řečeno, vrazilo kudlu do zad. Ukazuje to, že odpovědnost za podobné příběhy nemusí nést jen jeden člověk. O to důležitější je, aby se otevřeně mluvilo také o tom, jakou podporu mají policisté v těžkých životních obdobích od svých nadřízených,“ řekl Martin Červenka.