https://karlovarsky.denik.cz/zpravy-region/elitni-kriminalista-poslal-deniku-dopis-na-rozloucenou-popsal-absolutni-bezmocA kdo nemá premium...
Bývalý šéf karlovarské kriminální policie Rudolf Flaška.
Celý život dýchal pro spravedlnost. Nakonec ale v dopise na rozloučenou píše, že ho systém, kterému věřil, dohnal až na samotný okraj propasti. Když se pro elitního karlovarského kriminalistu Rudolfa Flašku stala každodenní ostrakizace a ztráta lidské důstojnosti nesnesitelnou, neviděl už před sebou žádnou jinou cestu. Svůj život, který policii bezmezně obětoval, se rozhodl ukončit tragickým činem, aby našel klid.
Smrt bývalého šéfa karlovarské kriminálky, o níž dnes informoval Karlovarský deník, provází obsáhlý dopis na rozloučenou. Krátce před sebevraždou jej rozeslal několika adresátům včetně policejního prezidenta, ministra vnitra a ministra spravedlnosti. Dopis poslal i redakci Deníku.
V něm ostře kritizuje poměry na Krajském ředitelství policie Karlovarského kraje a popisuje dlouhodobou šikanu po více než dvaceti letech služby. Popsal v něm svůj pohled na trestní řízení, ale především způsob, jakým se podle něj po odchodu od policie zachovalo vedení Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje.
Život zasvěcený kriminálce
V několika stranách nejprve shrnul svou více než dvacetiletou službu u Policie ČR – od vyšetřovatele až po vedoucího odboru obecné kriminality. Připomněl desítky vyšetřených závažných případů, publikační i přednáškovou činnost a opakovaně zdůraznil, že policii považoval za své životní poslání.
Právě způsob rozloučení s policejním sborem označil za jednu z hlavních příčin svého rozhodnutí.
Rudolf Flaška
U Policie ČR sloužil více než 20 let.
Zastával funkci vedoucího odboru obecné kriminality.
Post musel opustit poté, co měl pozitivní zkoušku na alkohol v práci.
Tvrdý postup vedení považoval za nespravedlivý. Viděl v něm osobní mstu.
Před smrtí rozeslal dopis.
Post opustil poté, co měl pozitivní zkoušku na alkohol
Při příchodu do práce nadýchal 1,4 promile alkoholu. „Je to hodně, ale nic více tam nebylo, nikoho jsem předtím nenapadl, nezmlátil, nenaboural, jak se snažili různí „propagandisté pravdy“ v reálném čase informovat mé podřízené zcela nectíce presumpci neviny. Pokud bych se cítil zbytkovým alkoholem nějak ovlivněn, nikdy bych za volant nesedl, ale to není omluva, prostě se to stalo…,“ napsal v dopise.
„Vždycky jsem byl, jsem a budu policistou, Policii ČR mám velmi rád a miluji kriminálku,“ napsal. Současně dodal, že po více než dvou desetiletích služby se podle něj nedočkal ani obyčejného podání ruky nebo poděkování.
„Za všechnu moji práci pro Policii ČR jsem byl jen a pouze ostrakizován, vyloučen ze společnosti a nedošlo k podání ruky a ani krátkému poděkování za všechna ta léta strávená na kriminálce.“
Když systém zlomí člověka
V dopise opakovaně tvrdí, že se stal obětí osobních sporů a že jeho případ nebyl posuzován stejně jako obdobné kauzy jiných policistů. Píše také, že právě postup vedení Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje v něm definitivně zlomil víru v policejní a justiční systém.
„Věřil jsem ve spravedlnost, věřil jsem v právní stát, ale nyní jsem na svém případu pochopil, že spravedlnost je opravdu slepá a záleží jen na výkladu práva „mocnými“ lidmi spolčenými v tzv. policejně justiční mafii.“
„Byla to jedna z největších pohnutek ke konečnému řešení mé situace, tedy spáchání sebevraždy,“ uvedl v souvislosti se svým odchodem od policie. V jiné části dopisu dodává: „A proto volím prostředky, abych se osvobodil a svůj klid, štěstí a pohodu našel sám.“
Dopis na rozloučenou
Co stojí v dopise na rozloučenou elitního policisty
Více než 20 let sloužil u Policie ČR, většinu kariéry u krajské kriminálky.
Tvrdí, že se po svém trestním případu stal obětí nespravedlivého postupu policie a justice.
Dopis adresoval policejnímu prezidentovi, ministru vnitra, ministrovi spravedlnosti i médiím. Obdržela jej také redakce Deníku.
Citát z dopisu: „Vždycky jsem byl, jsem a budu policistou, Policii ČR mám velmi rád a miluji kriminálku.“
V závěru dopisu se loučí s kolegy a oznamuje svůj úmysl ukončit život.
Desítky otázek bez odpovědí
Součástí dopisu byly také desítky otázek adresovaných policejnímu prezidentovi, ministrovi vnitra a ministrovi spravedlnosti. Odpovědi už ale podle svých slov nečekal. „Své odpovědi adresujte mé rodině, protože mě již nebudou zajímat či spíše si je již nepřečtu…“
Případ klade obrovský tlak na policejní prezidium a ministerstvo vnitra, od nichž se očekávají odpovědi pro pozůstalé i veřejnost.