Zdravím pánové, nějakou dobu to zde sice čtu, dnes však píšu poprvé, chtěl bych zkusit pomoci známému.
O co jde: Mimo obec, odlehlá rovná silnice 3. třídy mezi dvěma vesnicemi bez jediné křižovatky nebo zatáčky, hlídka PČR stála na kraji pole. Jak se ukázalo záhy, starší policajtka zaškolovala mladého cucáka a tak si stoupli na místo, kde mají 100 % jistotu úlovku, společenská nebezpečnost v místě nulová. Známému naměřeno 144, po odečtení odchylky 139 km/h. Proběhlo zastavení, kontrola alkoholu, sepsání věci, protokol známý nepodepsal. Kromě sprostých keců vyžilé policajtky, o kterých není žádný záznam, se zdá, že vše proběhlo korektně. Do spisu jsme nahlédli, taky se zdá, že obsahuje vše co má, v podstatě je to prostá věc. Známý obdržel příkaz na 7000 Kč.
Zarazila mě pouze fotka z radaru, tu zde přikládám. Velká část auta je schovaná za stromem v popředí a v čase bezprostředně před měřením muselo být auto zakryté celé. Vzdálenost auta je 153 m, v přiložené fotce jsem tento údaj omylem zanonymizoval a nechce se mi to už předělávat.
Na internetu jsem snadno našel manuál k TruCam II. Dle něho je rozbíhavost paprsku 2,5 mrad, čili na těch 153 metrů má paprsek průměr nějakých 38 cm. Přepočteno dle poměrů na fotce to vychází tak, že v době pořízení fotky paprsek jen velmi těsně nezasáhl strom a rychlost byla změřena v nejkratší možný moment, kdy to po vyjetí zpoza stromu bylo možné. Nicméně měření muselo probíhat i v momentech před vyfocením a to bylo auto prokazatelně v naprostém zákrytu. Nějaké nápady, jestli by s tím nešlo něco udělat?