30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Předvolání k ÚJ v jeho přestupkové věci po podaném odporu proti vydanému rozkazu  (Přečteno 49 krát)

Rjay

• Zobrazit profil

Zdravím všechny,

v nedávné době jsem našel za stěračem svého vozidla výzvu k PV (údajně jsem tvořil překážku dle §27/1s a přestupek dle §125c/1f17) - nemohlo, údajně, projet nákladní auto.

Byl jsem aktivní a místo ignorování výzvy jsem zašel za jednou hlídkou strážnic, abych se dotázal, co to má být - samozřejmě jsem nebyl řidičem předmětného vozidla a během diskuze jsem jasně uvedl, že jsem provozovatel vozidla, nicméně hlídka si to vyložila po svém a následně mi přišel příkaz s úhradou pokuty ve výši 4000,- Kč jako na ŘIDIČE vozidla - samozřejmě podán odpor.

Dotaz - Je lepší uvést během ústního jednání to, že řídila osoba blízká + rozporovat přestupek, nebo nejdříve osobu blízkou, vyčkat na příkaz na provozovatele vozidla a následně rozporovat, že mé vozidlo tvořilo překážku? Ve spisu bylo pouze 5 fotek mého auta  :D :D z různých úhlů (stál jsem u hrany vyústění účelové komunikace) nicméně tam chyběla fotografie nákladního auta, které nemůže projet, tímto způsobem si, přeci, mohu nafotit x aut a tvrdit, že tvoří překážku.

Moc děkuji.

IP zaznamenána

kdo

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil

A co je cílem? Vynutit si zaslání výzvy provozovateli vozidla na nějakou bagatelní částku, nebo dokázat, že se žádný přestupek nestal?

Na dotaz, zda je lepší uvést na ÚJ, že řídila osoba blízká a následně buď rozporovat přestupek, nebo vyčkat na příkaz provozovateli vozidla a pak rozporovat, že vozidlo tvořilo překážku, není lehké odpovědět, nicméně:

1) "Osoba blízká" je pro daný typ přestupku pojem z doby před 15 lety. Možná mi chybí fantazie, ale netuším, čemu by to mohlo pomoci.
2) Pokud bude řízení s řidičem zastaveno, přijde s nejvyšší pravděpodobností provozovateli výzva k úhradě určené částky, nikoli příkaz.
3) Pozice řidiče jako obviněného je vždy silnější než pozice obviněného provozovatele. Zatímco řidiči je třeba prokazovat vinu (tj. naplnění formálního i materiálního znaku skutku a zavinění), provozovateli se prokazuje pouze tzv. "naplnění znaků přestupku".

Domníváte-li se, že dokážete přestupek vyvrátit, pokuste se o to jako řidič. Když to nevyjde, odvolejte se s tím, že jste vozidlo neřídil. I kdybyste se byl býval přiznal a existoval o tom úřední záznam, není to dostatečný důkaz o vině, a SO2 by měl odvolání vyhovět. Následně samozřejmě SO1 pošle výzvu k úhradě určené částky, kterou můžete jako provozovatel zaplatit, protože to bude jednak významně nižší částka, jednak už budete vědět, že jako řidič (natož jako provozovatel) vyhrát nemůžete. Anebo si můžete zkusit zlepšit skill a karmu a trochu úřad potrápit na procesních pochybeních.
IP zaznamenána

Rjay

• Zobrazit profil

Takže myslíte, že je lepší ve správku vystupovat jako řidič a rozporovat přestupek? Je možné poté říci, že jsem řidičem nebyl, i když jsem to uvedl během ústního jednání? To pak použijí proti mě, ne?
IP zaznamenána

kdo

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil

Proč byste na ÚJ uváděl, že jste vozidlo řídil? Kvůli tomu se na ÚJ nechodí. A i kdybyste to z nějakých nepochopitelných pohnutek (např. kvůli neodolatelnému nutkání vystavit se na tomto fóru veřejnému posměchu) udělal, stále je tu mj. nález I. ÚS 864/11 ze dne 16.06.2011.
IP zaznamenána