30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Správní řízení ÚP = vrácení podpory zpětně po 2 letech  (Přečteno 2637 krát)

Mesec

• Zobrazit profil

Dobrý den,

dneska jsem si vyzvednul dopis od ÚP, kde se mnou zahajují správní řízení. Důvodem je to, že jsem před 2 lety neoznámil, že jsem nastoupil do zaměstnání.

To zaměstnání bylo v zahraničí, v ruce nemám pracovní smlouvu = nic jsem nedoložil, bral jsem to jako na zkušenou. Což by nebyl problém, ale jako spíše to, že chtějí vrátit celou podporu v nezaměstnanosti.

Nějaké řešení?

Na vyjádření se k rozhodnutí mám čas 5 dnů, tj. do pátku 22.5 včetně.

Děkuji moc.
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
Re:Správní řízení ÚP = vrácení podpory zpětně po 2 letech
« Odpověď #1 kdy: 18 Května 2026, 18:35:53 »

Asi moc neporadím, ale zajímal by mě mechanismus, jakym ÚP zjistil to zaměstnání.
IP zaznamenána

ladin

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 18 Května 2026, 18:36:23 »

Ať nemusíme věštit, hodilo by se to anonymizované psaní... Je to turbo, tedy zahájení, máme vše potřebné, formální poskytnutí možnosti vyjádření? Na čem věcně úřad zaměstnání v cizině prokazuje?
IP zaznamenána

Mesec

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 18 Května 2026, 19:29:58 »

Ve zkratce - byl jsem v evidenci 3 mesice, během kterých jsem 2 dny pracoval a tuto skutečnost jsem neoznámil. Celé se to odehrálo 2 roky zpětně.

To je celé. A poučení na druhé straně.

Bylo to doručeno z pracáku z cizí země, ale já jsem žádný podnět nepodával.
Přišlo to úplně znenadání.
IP zaznamenána

stanice35

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 18 Května 2026, 22:22:06 »

To bylo oficiální  zaměstnání v cizině?
IP zaznamenána

Mesec

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 19 Května 2026, 06:05:37 »

Jj přesně tak, přes agenturu.
IP zaznamenána

gumidos

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 19 Května 2026, 09:30:03 »

Vyzvedl jste si dopis  s oznámením o zahájení správního řízení....na vyjádření se k rozhodnutí máte 5 dnů.
Zahájení řízení není rozhodnutím a vy byste všem i sobě ušetřil spoustu času a starostí, kdybyste uváděl pravdivé  a úplné informace.
« Poslední změna: 19 Května 2026, 11:24:17 od gumidos »
IP zaznamenána

Mesec

• Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 19 Května 2026, 12:26:55 »

Omlouvám se, ale pro mě je to stresová situace. Tady se hraje prakticky o celou výplatu. Navíc píšu z telefonu, nemám jak anonymizovat.

Každopádně zítra se jdu oficiálně vyjádřit k podkladům před vydáním rozhodnutí.

Co na mě mají - oficiální stanovisko ze zahraničí, že jsem pracoval + porušení oznamovací povinnosti.
Měla to být práce tzv. na zkušenou, místo toho mě oficiálně zaregistrovali a teď se na to přišlo.
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 19 Května 2026, 12:48:36 »

Není tam nějaké promlčení? Podepisoval jste tam kdysi něco?
(jen nápady)
IP zaznamenána

Mesec

• Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 19 Května 2026, 15:31:18 »

Eric

Zákonná lhůta je 5 let. Nepamatuji si, že bych něco podepisoval - uvidím, co mají na mě ve spise.
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 19 Května 2026, 15:37:00 »

Jasně, projděte celý spis a uvidíte.
IP zaznamenána

stanice35

• Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 19 Května 2026, 20:48:16 »

Rozporovat to jejich stanovisko, že jste pracoval.
IP zaznamenána

Panek

• Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 20 Května 2026, 08:02:53 »

"Ano, když jsem neměl práci, tak jsem si aktivně vyhledával možnosti zaměstnání. Byl jsem v několika firmách, ale většinou se z toho vyklubala nějaká pofiderní agentura na krátkodobé práce, kde většinou jen slibovali, ale nic z toho nikdy nebylo. Nikam jsem nenastoupil a nikde jsem v tu chvíli nepracoval. Je tak bohužel možné, že některá z těch pofiderních agentur zneužila moje osobní údaje, aby pod mým jménem zaměstnala jinou osobu, která neměla pracovní povolení. Prý se to stává, ale já jsem laik, tak nevím."
IP zaznamenána

Urban.

• 30
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 20 Května 2026, 11:41:35 »

Letmo jsem nahlédnul do zákona č. 435/2004 Sb. o zaměstnanosti
Relevantními paragrafy pro tento případ jsou
- § 39 (2)  (2) Nárok na podporu v nezaměstnanosti nemá uchazeč o zaměstnání, d) který ke dni, k němuž má být podpora v nezaměstnanosti přiznána, je v právním vztahu vzniklém k výkonu některé z činností podle § 25 odst. 3, nebo
- § 25 odst. 3 Zařazení a vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání nebrání
a) výkon činnosti na základě pracovního nebo služebního poměru, pokud měsíční výdělek nepřesáhne polovinu minimální mzdy, nebo
b) výkon činnosti na základě dohody o pracovní činnosti, pokud měsíční odměna nebo odměna připadající na 1 měsíc za období, za které přísluší, nepřesáhne polovinu minimální mzdy.

Uchazeč o zaměstnání je povinen krajské pobočce Úřadu práce výkon této činnosti bez ohledu na výši měsíčního výdělku nebo odměny oznámit při podání žádosti o zprostředkování zaměstnání nebo nejpozději v den nástupu k výkonu této činnosti, a ve lhůtě stanovené krajskou pobočkou Úřadu práce dokládat výši měsíčního výdělku nebo odměny. V případě výkonu více činností se pro účely splnění podmínky měsíčního výdělku měsíční výdělky (odměny) sčítají.

Já to teda chápu tak, že Mesec nesplnil povinnost oznámit brigádu, úřad netuší, kolik si Mesec vydělal a proto mu chce sebrat podporu. Na místě by tedy bylo povinnost dodatečně splnit, čili úřadu oznámit, kolik jste si vydělal. No a pokud to bude méně než polovina minimální mzdy, měli by vám podporu nechat.
« Poslední změna: 20 Května 2026, 11:43:21 od Urban. »
IP zaznamenána

Mesec

• Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 20 Května 2026, 17:48:50 »

Dnes proběhlo ústní jednání, protože pokud bych tak neučinil, byl by to jasný LOST.
Takže k mé obhajobě, které jsou zapsané v protokolu:

- dostavil jsem se vyjádřit se v rámci správního řízení
- než jsem nastoupil na zkušenou, volal jsem na úřad, protože jsem poctivý a slušný člověk a tohle chybí ve spise (úřednice sama přiznala, že mohla nastat chyba na jejich straně)
- žádný smlouvy jsem nepodepsal, do zaměstnání nenastoupil
- o podporu jsem zažádal až po tom datu, po tom zkušebním dnu
- po 3 měsících od oné události jsem nastoupil na HPP do zaměstnání
- o půl roku později jsem se znovu evidoval na ÚP, bez podpory ale měl jsem brigádu na DPČ, řádně jsem dokládal výdělky a chodil na schůzky
- od února pracuji na HPP a nyní jsem se dozvěděl tyto nehezké události.

Úřednice říkala, že budou zítra rozhodovat a bude brzy vydáno rozhodnutí a že mám právo se odvolat.

Mně osobně to přijde jako velký hnus, když vezmu, že mraky lidí dělá načerno v zahraničí (a ještě se tím chlubí - znám pár takových) a já bych měl vracet podporu za 3 měsíce kvůli prakticky takovému nedorozumění.
IP zaznamenána