Resim jeden klasicky pripad s rychlosti:
Auto jelo, radar zmeril, prisla mi sprdelni vyzva. Na tu jsem reagoval v tom smyslu, v jakem jsem byl ve vyzve poucen, a to podanim vysvetleni o tom, ze ridicem jsem byl ja (soucast nejake taktiky). Toto byla jedina komunikace ode me smerem k uradu.
Pro uplnost dodavam, ze podani vysvetleni podle zakona nelze pouzit jako dukaz.
Bylo zahajeno rizeni proti ridici a stanoven termin jednani, na ktere jsem se nedostavil (ucast je me pravo, nikoli povinnost).
Prislo mi rozhodnuti o me vine jako ridice (flastr a body) s tim, ze pry jsem se doznal, coz neni pravda (podani vysvetleni neni doznani).
Cituji:
Provozovatel vozidla správnímu orgánu sdělil údaje vedoucí ke zjištění totožnosti řidiče vozidla v době spáchání přestupku. Správní orgán následně šetřil přestupek dle indicií zaslaných provozovatelem vozidla. Výsledkem šetření pak bylo doznání ze strany účastníka řízení,(moje jmeno, datum narozeni a adresa), že je osobou řidiče, který přestupek spáchal.
a dale:
Správní orgán shledal v oznámení přestupku, podaném vysvětlení provozovatele vozidla a následně
podaném vysvětlení řidiče vozidla dostatek podkladů pro své rozhodnutí o odpovědnosti řidiče za
spáchaný přestupek, proto v zájmu zkrácení správního řízení, rovněž aby nedocházelo
ke zbytečnému zatěžování občanů a organizací, a aby řízení probíhalo hospodárně, bylo vydáno toto
rozhodnutí.
Zadne "doznani ze strany ucastnika rizeni" pritom neexistuje. Neexistuje ani "nasledne podane vysvetleni ridice vozidla". Jedna se o smyslene dukazy.
Odvolani na SO2 jsem samozrejme podal. Ale rad bych SO1 trochu zatopil, aby to nemeli tak jednoduche. Podle meho nazoru se ze strany zodpovednych uredniku (radovy urednik to vyrizuje, vedouci oddeleni je pak podepsan pod tim rozhodnutim, za ktere tedy zrejme take nese zodpovednost) muze jednat o trestnou cinnost, zejmena:
- § 329
Zneužití pravomoci úřední osoby:
(1) Úřední osoba, která v úmyslu způsobit jinému škodu nebo jinou závažnou újmu anebo opatřit sobě nebo jinému neoprávněný prospěch
a) vykonává svou pravomoc způsobem odporujícím jinému právnímu předpisu,
- § 181
Poškození cizích práv:
(1) Kdo jinému způsobí vážnou újmu na právech tím, že
a) uvede někoho v omyl, nebo
Sice jsem podal odvolani, ale jako trestna cinnost by to mohlo byt posuzovano prinejmensim ve stadiu pokusu. Pokud bych z nejakeho duvodu odvolani zmeskal, nepravem by mi byly pripsany body a v extremnim pripade bych kvuli zlovuli uradu mohl prijit i o ridicak. Urednici rozhoduji o dulezitych vecech a zasahuji do lidskych zivotu, takze mam za to, ze alespon za takto extremni poruseni zakona, jako jsou zmyslene dukazy, by jistou odpovednost, a to i trestnepravni, nest meli.
Jaky na to mate, prosim, nazor? Mate s necim takovym nekdo zkusenost?
Dekuji