30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: NSS: Rozhoduje silnice, z jaké se přijíždí na křižovatku (případ Dobříš)  (Přečteno 615 krát)

sennheiser

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil

Ad značka hlavní silnice, před tím nájezdovým ramenem - jako že tou značkou se křižovatka rozdělí na dvě? Nemyslím si, že by to soud uznal.

nejde zde o uznani soudu, ale o sjednocení pravidel, tak jak psal anonym3628 a udával odkaz na Německo i na případ z ČR - viz výše.
Ano, v podstatě by to byly 2 křižovatky se zcela jasně danými pravidly- pokud je výjezd z křižovatky vpravo odděleným samostatným odbočujícím ramenem  - odděleným ostrůvkem nebo šikmou zebrou, tak se vždy dává přednost. Fertig
IP zaznamenána

anonym3628

• Zobrazit profil

Trochu jsem nad tím ještě zauvažoval a došel jsem k závěru, že ty příklady křižovatek, které jsem tu linkoval, mají jedno specifikum, které jsem zpočátku považoval za bezvýznamné, ale nakonec si myslím, že tomu tak není.

Ty křižovatky, které jsem uváděl, mají oddělená ramena, které jsou sjezdy z hlavní silnice, zatímco v tom případě, který se dostal k NSS, jsou ta oddělená ramena nájezdy na hlavní silnici. To považuji za klíčové pro význam případné značky “Dej přednost v jízdě”, potažmo “Stůj, dej přednost v jízdě”.

V situaci, kdy se jedná o sjezd z hlavní silnice, tak podle mě lze užít obě varianty - bez značení (platí obecné pravidlo, že odbočující vlevo dává přednost odbočujícímu vpravo), nebo se značením, kdy odbočující vlevo před odděleným protisměrným ramenem mine značku “Hlavní pozemní komunikace” a odbočující vpravo před vyústěním ramena značku “Dej přednost v jízdě” nebo “Stůj, dej přednost v jízdě”. Nepovažuji za chaos, pokud se na jednom území ty varianty střídají, protože obě varianty jsou čitelné pro oba řidiče.

Ale v tom případě, který řešil NSS, jsou ta oddělená ramena nájezdy na hlavní silnici, takže značka “Dej přednost v jízdě” nebo “Stůj, dej přednost v jízdě” tam musí být už z toho titulu, že najíždíte na hlavní silnici. Nemůže tam zkrátka nebýt jako u sjezdu z hlavní silnice. A když najednou přidáte pro odbočujícího vlevo značku hlavní silnice před tím protisměrným ramenem pro odbočení vpravo, tak tím úplně změníte přednost, přičemž odbočující vpravo se nemá jak dozvědět, že musí dát najednou přednost nejen všem jedoucím po hlavní, ale rozdílně od obecného pravidla též protijedoucím odbočujícím vlevo (ledaže by koukal po cizích značkách).

Pokud takto upravená křižovatka, jak je zde navrhováno, neexistuje, tak si myslím, že právě z toho důvodu, že by ta úprava byla pro odbočujícího vpravo extrémně nečitelná (ledaže by to na celém území bylo sjednoceno).

Ale pokud existuje, tak už ztrácím jakékoliv iluze o smysluplnosti dopravního značení :-)
« Poslední změna: Dnes v 19:41:17 od anonym3628 »
IP zaznamenána