30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Podání vysvětlení - parkování na trávě  (Přečteno 80 krát)

abcdef

• Zobrazit profil

Dobrý den,

Přišla mi Výzva k podání vysvětlení a k sepsání zápisu o podání vysvětlení

podle § 5 odst. 1 písm. g) zákona č. 251/2016 Sb. o  některých přestupcích, ve znění pozdějších předpisů ,
poškodí nebo neoprávněně zabere veřejné prostranství, veřejně přístupný objekt nebo veřejně prospěšné
zařízení;

Na podání vysvětlení jsem se nedostavil. Ne teda, že by to byl nějaký promyšlený tah, prostě jsem se na to vysral. Už jednou (cca 2 roky) mi něco obdobného, v jiné věci, přišlo a dodnes to nemá žádné pokračování - tedy ani v tomto případě jsem se tam nějak nehrnul. 

Údajně to v takovém případě přebírá Magistrát a rovnou posílá částku k úhradě.

Jak za vás v takových případech postupovat? Když přijde Výzva, když výzvu neuposlechnu? Mám teď čekat nebo proaktivně něco dělat? co když přijde částka k úhradě?

Děkuji a přeji pěkný den. 
IP zaznamenána

Fogyn

• Zobrazit profil
Re:Podání vysvětlení - parkování na trávě
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 12:59:45 »

Pokud se nezmění klasifikace dle zákona (361/2000) tak jste v pohodě a můžete celé ignorovat. Zábor nelze hodit na provozovatele.
IP zaznamenána

mungo

• OSBID
  • *
    • Zobrazit profil
Re:Podání vysvětlení - parkování na trávě
« Odpověď #2 kdy: Dnes v 13:11:53 »

Zdravím, tak to máte celkem kliku. V případě podezření ze záboru je odmítnutí podání vysvětlení/mrtvý brouk celkem správným postupem.

Píšete přebírá magistrát - ta výzva byla teprve od nějakého místního oddělení sběračů hovínek? Na ty netřeba reagovat.

Částka k úhradě tady nepřichází v úvahu, protože na zábor se nevztahuje přestupek provozovatele (zábor můžete spáchat i bez vozidla).

Na výzvy městských policií nereagovat vůbec, to platí víceméně obecně. Na výzvu od magistrátu v tomto případě taky ne, případně odepřít podat vysvětlení na základě čl. 37 odst. 1. Když výzvu neuposlechnete, mohou se vás pokusit předvést, nebo dát pořádkovou pokutu (je to v té výzvě). Obojí je dost nepravděpodobné a pokutě se dá efektivně bránit. Teď byste měl čekat. Pokud dorazí něco dalšího, anonymizujte a nahrajte sem.

EDIT: Po diskuzi s kolegou solaris se přikláním k tomu zatím odpovídat na výzvy jak MP, tak správních orgánů odmítnutím podání vysvětlení, aby nedocházelo k pokusům odstíhat dotyčného za neuposlechnutí výzvy. Více info zde: https://www.30kmh.cz/index.php?topic=14525
« Poslední změna: Dnes v 15:35:10 od mungo »
IP zaznamenána