30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Podání vysvětlení - parkování na trávě  (Přečteno 345 krát)

abcdef

• Zobrazit profil
Podání vysvětlení - parkování na trávě
« kdy: 30 Března 2026, 11:01:17 »

Dobrý den,

Přišla mi Výzva k podání vysvětlení a k sepsání zápisu o podání vysvětlení

podle § 5 odst. 1 písm. g) zákona č. 251/2016 Sb. o  některých přestupcích, ve znění pozdějších předpisů ,
poškodí nebo neoprávněně zabere veřejné prostranství, veřejně přístupný objekt nebo veřejně prospěšné
zařízení;

Na podání vysvětlení jsem se nedostavil. Ne teda, že by to byl nějaký promyšlený tah, prostě jsem se na to vysral. Už jednou (cca 2 roky) mi něco obdobného, v jiné věci, přišlo a dodnes to nemá žádné pokračování - tedy ani v tomto případě jsem se tam nějak nehrnul. 

Údajně to v takovém případě přebírá Magistrát a rovnou posílá částku k úhradě.

Jak za vás v takových případech postupovat? Když přijde Výzva, když výzvu neuposlechnu? Mám teď čekat nebo proaktivně něco dělat? co když přijde částka k úhradě?

Děkuji a přeji pěkný den. 
IP zaznamenána

Fogyn

• Zobrazit profil
Re:Podání vysvětlení - parkování na trávě
« Odpověď #1 kdy: 30 Března 2026, 12:59:45 »

Pokud se nezmění klasifikace dle zákona (361/2000) tak jste v pohodě a můžete celé ignorovat. Zábor nelze hodit na provozovatele.
IP zaznamenána

mungo

• OSBID
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 30 Března 2026, 13:11:53 »

Zdravím, tak to máte celkem kliku. V případě podezření ze záboru je odmítnutí podání vysvětlení/mrtvý brouk celkem správným postupem.

Píšete přebírá magistrát - ta výzva byla teprve od nějakého místního oddělení sběračů hovínek? Na ty netřeba reagovat.

Částka k úhradě tady nepřichází v úvahu, protože na zábor se nevztahuje přestupek provozovatele (zábor můžete spáchat i bez vozidla).

Na výzvy městských policií nereagovat vůbec, to platí víceméně obecně. Na výzvu od magistrátu v tomto případě taky ne, případně odepřít podat vysvětlení na základě čl. 37 odst. 1. Když výzvu neuposlechnete, mohou se vás pokusit předvést, nebo dát pořádkovou pokutu (je to v té výzvě). Obojí je dost nepravděpodobné a pokutě se dá efektivně bránit. Teď byste měl čekat. Pokud dorazí něco dalšího, anonymizujte a nahrajte sem.

EDIT: Po diskuzi s kolegou solaris se přikláním k tomu zatím odpovídat na výzvy jak MP, tak správních orgánů odmítnutím podání vysvětlení, aby nedocházelo k pokusům odstíhat dotyčného za neuposlechnutí výzvy. Více info zde: https://www.30kmh.cz/index.php?topic=14525
« Poslední změna: 30 Března 2026, 15:35:10 od mungo »
IP zaznamenána

abcdef

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 31 Března 2026, 12:03:13 »

Zdravím, tak to máte celkem kliku. V případě podezření ze záboru je odmítnutí podání vysvětlení/mrtvý brouk celkem správným postupem.

Píšete přebírá magistrát - ta výzva byla teprve od nějakého místního oddělení sběračů hovínek? Na ty netřeba reagovat.

Částka k úhradě tady nepřichází v úvahu, protože na zábor se nevztahuje přestupek provozovatele (zábor můžete spáchat i bez vozidla).

Na výzvy městských policií nereagovat vůbec, to platí víceméně obecně. Na výzvu od magistrátu v tomto případě taky ne, případně odepřít podat vysvětlení na základě čl. 37 odst. 1. Když výzvu neuposlechnete, mohou se vás pokusit předvést, nebo dát pořádkovou pokutu (je to v té výzvě). Obojí je dost nepravděpodobné a pokutě se dá efektivně bránit. Teď byste měl čekat. Pokud dorazí něco dalšího, anonymizujte a nahrajte sem.

EDIT: Po diskuzi s kolegou solaris se přikláním k tomu zatím odpovídat na výzvy jak MP, tak správních orgánů odmítnutím podání vysvětlení, aby nedocházelo k pokusům odstíhat dotyčného za neuposlechnutí výzvy. Více info zde: https://www.30kmh.cz/index.php?topic=14525

Dekuji. Bylo To od MP. Když jsem tam “anonymně” volal, tak prý po termínu výslechu už to nemají v rukou a posílají to na magistrát.

Mam ted tedy někam něco psát nebo se ozvat až v případě pokud se oz e magistrát?

Dekuji.
IP zaznamenána

mungo

• OSBID
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 31 Března 2026, 13:36:48 »

Teď je na místě čekat, na tahu je magistrát.
IP zaznamenána

abcdef

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: Dnes v 17:50:31 »

Teď je na místě čekat, na tahu je magistrát.

Dekuji
Jeste bych mel jeden dotaz. Asi jsem si registraci na tento portal přivolal smůlu. Dnes jsem za stěračem nasel lístek od mp vyrozumění o porušení pravidel - stání v protisměru v jednosměrce.
Co s tím prosim?
IP zaznamenána

Fogyn

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Dnes v 17:53:55 »

A to se vám jako povedlo jak? :-D V jednosměrce lze parkovat na obou stranách, ignoroval bych to.. Ale tady už to bez boje nebude a taháte za kratší konec provazu. Pokud vyloženě bojovat nechcete (byť škoda v případě prohry je malá a ta "škola" za to stojí..) tak jděte na fízlárnu žmoulat čepici a dají vám to za 200...
IP zaznamenána

abcdef

• Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: Dnes v 19:11:42 »

A to se vám jako povedlo jak? :-D V jednosměrce lze parkovat na obou stranách, ignoroval bych to.. Ale tady už to bez boje nebude a taháte za kratší konec provazu. Pokud vyloženě bojovat nechcete (byť škoda v případě prohry je malá a ta "škola" za to stojí..) tak jděte na fízlárnu žmoulat čepici a dají vám to za 200...

Hledal jsem parkování a vlevo hned za ceduli jednosměrky jedno bylo, tak jsem tam vzhledem k okolnímu provozu najel popředu.
Kdybych chtěl bojovat, tak jak?
Co jsem pochopil tak jediná možnost jak si tam dojit pro 200 je dojet osobně a na to to mam fakt daleko.

IP zaznamenána