30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: POV - bonus x malus ?  (Přečteno 116 krát)

Jojoba

• Zobrazit profil
POV - bonus x malus ?
« kdy: Dnes v 09:38:59 »

Nasbíral jsem bonus asi 600 měsíců ( při až 4 autech ), k tomu před pár lety bohužel i 2 šťouchance spíše lehčího rázu ( škrábance ) bohužel obě firemní auta takže muselo přes pojišťovnu.
Někde jsem potkal, že to pojišťovna řeší jako 20%-ponížení "bonusových" měsíců a šlus. Stav je takový, že každý rok na každé auto tlačí aspoň 10%-zvýšení pojistného......když poptávám jinde, tak sou všici ještě nejméně o 1000 Kč dražší. Asi maj kartel.
Má někdo šajn jak to funguje ? Systém/pravidla ?   Díky za osvětu.
IP zaznamenána

Mesec

• Zobrazit profil
Re:POV - bonus x malus ?
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 19:04:40 »

Dobrý den,

budeme vycházet ze zákona 30/2024 “Zákon o pojištění odpovědnosti provozu vozidla”

Povinné ručení musí mít každý provozovatel vozidla (§6) krom určitých výjimek.
Takže to znamená, že se pojistit musíte, nicméně už zákon nespecifikuje “u které pojišťovny”.(§10)

Pojistitel zohledňuje pro výši pojistného Váš předcházející průběh min. na 5 let a nejdéle na 20 let.
(§16)

————-

A teď k praxi.

Bohužel pojišťovna sice bere v potaz Vaše škody z ČKP, nicméně pravidla výpočtů bonusů a malusů si stanovuje každá pojišťovna sama.
Pro běžného smrtelníka to znamená v praxi oslovit co nejvíc pojišťoven a vybrat si z nabídky na trhu, což prostě je pracné a náročné (pokud nevyužijete srovnávače, nemáte svého finančního poradce nebo jako zaměstnanec jistých firem k multikalkulačce), pojišťovny to ví a zohledňují.
Ačkoliv zákon o pojištění zakazuje diskriminaci, v praxi se to děje úplně normálně - zase interní metodika KAŽDÉ pojišťovny, není možnost to zpochybňovat ze strany klienta = “tady je pojistné za tolik a tolik, ber nebo nech být.”

Pojistné je vypočteno na základě Vašeho bonusu třeba za 5 tisíc ročně (bez doplňkového pojištění) a po roce, kdy jste třeba +12 měsíců beze škod a mohl byste mít slevu 10 % z pojistného, protože tam někde v tabulce v podmínkách jste si našel tabulku “počet bezeškodných měsíců X = sleva Y %”, ale pojišťovna Vám to zvedne +10 % a schovává to za inflaci a dražší opravy.
Ona má ale pravdu, jezdí modernější auta a inflace se promítá i do ceny ND + oprav, zákonitě se to promítne i tam
Jenže při této logice “+ 10 % cena oprav - 10 % sleva např.) Vám dá tzv. zombie cenu a Vy musíte opět podstoupit hledači kolečko, což ne každému se chce či má možnost. A proto tento princip funguje.
Ještě takový detail, když vstupujete do pojištění, tak se třeba počítá s 0 škodami, pak třeba uděláte nehodu. Už jste +1 škoda.
A chcete třeba nové pojištění (ať už z důvodu nižší ceny nebo jste si koupil nové auto), pojišťovna počítá nejen s inflací, ale už s Vaší nehodou.
Pak se do ceny promítá i cena vozu (staré vozy jsou dražší než POV na nová auta, ale k novému autu si dáte havarijní pojištění, kdežto u povinného ručení budete pravděpodobně připojišťovat tzv. KASKO pojištění bez vlivů na bonus, ale už třeba s rizikem pojistné události, typicky skla nebo zvěř. A věřte mi, vyplatí se to

A poslední faktor - firemní auta. Když nabouráte firemní auto, patří firmě, která musí mít zákonitě také povinné ručení. A firma zase má právo na náhradu škody (§257 Zákoníku práce č.262/2006 Sb.) až do 4,5x násobku Vaší hrubé mzdy, což kryje tentokrát NEPOVINNÉ pojištění odpovědnosti zaměstnance za škodu a to opět dělají komerční pojišťovny.
Takže pokud je evidována určitá škodná událost, byť ne z dopravy), zase to ty pojišťovny vědí (já dohledal i 10 let starou škodu u Kooperativy za rozbitou televizi v elektru, když jsem tam pracoval) a pokud se chcete pojistit i na škody způsobené zaměstnavateli a budete řídit vozidlo (ať už občas nebo jako řidič z povolání), tak pojišťovna MŮŽE nahlédnout i na Vaše škody na autech z ČKP soukromými vozy a na základě toho odmítnout sjednat smlouvu (cenu neúměrně napálí a po sjednání vám to vypoví) nebo snížit limit či dát přirážku k pojistnému, protože jste třeba boural se soukromými či firemními vozy.
Zase jak jsem již říkal, každá pojišťovna si stanovuje svá pravidla cen.

Snad to bylo vše, co Vás zajímalo. Kdyby cokoliv, ptejte se dál.
Pokud bych napsal zde nějakou chybu, nechť mě kolegové opraví.

IP zaznamenána