30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Nahlížení do spisu - fáze před správním řízením (výzva) - 2026  (Přečteno 126 krát)

Thomson

• Zobrazit profil

Zdravím,
dnes jsem opět byl na úřadě ÚMČ Praha s pokusem o nahlédnutí do spisu pro jednoho z místních kolegů a mám k tomu nějaké otázky a zajímavé poznatky.
Někdo s autem zaparkoval na fialové zóně a přišla výzva k odpustku, klasika.

Jediné, co mi nabídli, bylo vidět fotky a že mi je vytisknou (černobíle). Se vším ostatním jsem byl odmítnut s tím, že to není správní řízení a spis tedy neexistuje, protože to není v této fázi povinné.

Je tedy opravdu nemožné se dostat k nějakému spisu nebo se prostě nějak dozvědět, kdy se SO o přestupku dozvěděl? Pokud ano, tak jak v takovém případě postupovat? Já chápu, že to není správní řízení, protože ještě nebylo žádným úkonem zahájeno, ale přece musí mít nějaký spis, například od koho ty fotky dostali, kdy je dostali, kdy poslali výzvu, znění té výzvy a další věci.

Je zajímavé, co parazitky považují za přestupek a jeho důkaz, jak se staví k presumpci neviny, poukazují na to, o co jim skutečně jde... Začaly pak ignorovat, že jsem tam s plnou mocí a nepřímo za přestupce začaly označovat mě...
Údajně není problém poslat spis do DS, tak jsem na to zvědavý. A údajně od 1.1.2027 už nebudou papírové spisy existovat vůbec...

Tady opět přepis, kdyby to někoho zajímalo:

Citace
Já: Dobrý den, jdu k Vám nahlédnout do spisu.
P1: A máte... co máte?
Já: Plnou moc (podávám plnou moc)
P1: Ale, to je fajn, ale máte výzvu nebo... co vám přišlo?
Já: No mně nic, to tady pánovi. Tady je spisová značka, tak prosím to bych rád viděl.
P1: A to je výzva teprve?
Já: No to já nevím, v jaké to má fázi...
P1: No protože jestli to má ještě v první fázi, tak není možné nahlížet do spisu, jenom maximálně fotografie.
Já: Prostě co k tomu je, tak spis nějakej asi nějak musí k tomu být, ne?
P1: No spis... jestli je to výzva, tak je to to, co jsme vám poslali, spis k tomu není ještě. To je dobrovolné. Můžu OP?
Já: (podávám OP)
P1: Díky. Tak se tady posaďte a počkejte, já se na to podívám
.
.
.
P1: Kolegyně tam ještě chystá ty fotky, a ta pokuta je teda za to, že <datum> pán parkuje na fialové zóně.
Já: Jo, to je možný no něco takovýho... A to už řešíte vy jo? Před tím se to řešilo na <jiná buňka úřadu>..
P1: No tam se řeší jenom parkovačky, tady se řeší přestupky. Já nevím, já jsem tady nová...
.
.
P1: Tak pojďte, můžete.

Vejdu do sluje, a tam na monitorech 2 fotky.
P2 (vedoucí oddělení): Tak tady vlastně to vozidlo, zaparkované na fialové zóně, tady vidíte fotky, je to z <datum>
Já: No, dobře, a nějaký spis, kdo vám to oznámil, nebo takhle, to nemáte?
P2V: Ne, to vše máte v té výzvě...
Já: Ale vy k tomu spis teda nemáte?
P2V: Ne, my máme jenom tu výzvu, co jsme vám poslali, úplně to samé. Zatím spis není.
Já: Takže Vám to oznámilo Eltodo nebo Městská policie spíš a... (skáče do řeči)
P2V: Je to tam napsaný v té výzvě. Já nevím...pán to teda nečetl, nebo?
Já: No ale tak přeci máte nějaký spis...
P2: Ne, my spis nemáme, máme to samé, co vy - tu výzvu,
Já: Ale ta výzva musela přece na základě něčeho vzniknout?
P3: No na tom, že vás nasnímalo autíčko, nebo třeba policie.
P2V: No třeba policie... jak teda směřuje ta Vaše otázka? (zde u nich začíná pasivní agresivita a arogance)
Já: Moje otázka směřuje, že chci vidět spis.
P2V: No... jaký spis? Papírový? Nemáme papírový spis - povinnost v této fázi ještě není. Je to elektronicky všechno.
Já: Všechno je elektronicky, takže spis neexistuje?
P2V: Ne, spis neexistuje - nejste ve správním řízení, to by ta částka taky byla jiná...
Já: Aha... to je nějaká nová taktika teda...
P2V: No, před tím byl papírek za stěračem.
Já: Jo to byl, s tím jsem šel na <jinou buňku úřadu>, paní mi ukázala spis, kde bylo vidět kdy a kde se to dozvěděli, podklady k tomu, kdy mi poslali výzvu a hotovo.
P1: No a ta výzva je to jediné, co existuje.
Já: Aha, takže pak rovnou zahajujete správní řízení, třeba příkazem a už teda máte spis najednou. Takže já když sem přijdu nahlížet při zahájení správního řízení...(skáče do řeči)
P2V: Ne, taky ne, taky nebude spis.
Já: No a jak teda mohu nahlížet do spisu, činit si z něj výpisy a pořizovat kopie? To předpokládám ještě je právo účastníka řízení.
P2V: Samozřejmě, ale jako můžete si požádat a my vám to pošleme do datové schránky jako.
Já: No tak to jste mi zatím vždy odmítli, napříč úřady odmítají posílat spisy do datové schránky.
P2V: No tak to není jako naše informace, my normálně posíláme spisy do datové schránky...prostě.
Já: Tak super, to jsem na to zvědavej, to už se těším, až mi teda budou chodit do datové schránky.
P2V: Prosímvás neplětte si správní řízení a výzvy, to si nepleťte, ano? Výzva je to, co jste kdysi míval za tím oknem. Buďto zaplatíte, nebo když to nezaplatíte, tak spadnete do správního řízení, a tam se zakládá spis.
Já: To už teda papírovej jo?
P2V: No to záleží, v jaké fázi to bude to řízení, od 1.1.2027 papírové spisy už nebudou existovat vůbec, jestli to teda ještě nezměněj nebo neodložej, jo?
P3: Když si někdo teda zažádá e-mailem nebo datovkou, pošleme spis, nikdy nebyl problém je zaslat.
Já: No to pán zažádal, ale zatím bez reakce, ale chápu, máte na to 30 dní, což je stejný, jako ta lhůta na zaplacení výzvy teda no...
Já: Dobře, takže tedy odcházím s prázdnýma rukama od vás, tak já si teda aspoň vyfotím ty fotky, jestli teda to je...(skočí do řeči)
P2V: No to v žádném případě, to nesmíte, to my vám to vytiskneme...
(z ničeho nic se do toho vloží parazitka 3)
P3: Jako přestupek je vidět, evidentně, je to ÚPLNĚ JASNÉ.
Já: To, že tady někdo stojí, zaparkoval auto, není přestupek.
P3: Jak není přestupek?
Já: Vy jste dokázala nějak ten přestupek? Provedla jste dokazování? Jak tady můžete stát a říkat, že to je přestupek?
P2V: No my jsme vám ukázali jenom fotky (P3 skáče do řeči)
P3: No tak vzhledem k tomu, že to vozidlo stojí ve vyhrazené parkovací zóně a nemá zaplacené parkování...
Já: A to jste provedla nějaký důkaz? Mohl bych ho vidět?
P2V: Nemusím! Já nejsem ve správním řízení, to se vám tady celou dobu kolegyně snaží vysvětlit.
Já: Tak... jak můžete tvrdit, že to je přestupek? Vy jste prostě rozhodla o vině, o trestu...rovnou.
P2V: Ne, vy prostě nechápete rozdíl mezi výzvou a správním řízením...
Já: No a vy nechápete rozdíl mezi přestupkem a podezřením z přestupku.
P2V: Dobře...tak vás poprosím, tady vám to vytiskneme, nashledanou, posaďte se na chodbě.
Já: Dobře, děkuju.
(jsem vyprovozen z kanceláře na chodbu a dál vše probíhá už jen na chodbě)
.
.
.
P1: Ještě vás poprosím tu plnou moc, abychom teda měli něco na základě čeho ty fotky dáváme
Já: Jasný, tady. Pak vás ještě poprosím vaše jména jenom...
.
.
.
P1: Tak tady vám předávám ty fotky, a tady bych vás poprosila, jestli byste podepsal, že jste to převzal, abychom si to, eeee...
Já: Založili do toho spisu, který neexistuje?
P1: Do eventuálního toho spisu teda no...
Vyleze P3: Jinak tady teda máte ten důkaz, ta GPSka, to je ten důkaz, co je ta fotka nasnímaná.
Já: Ta GPSka znamená jenom místo, na kterém to bylo vyfocené a to je jaksi...celé.
P3: No ne, to je ta fotografie, kde jste na ní.
Já: To je důkazní prostředek, ale to, jestli ten člověk má nebo nemá zaplacené parkování vychází z nějaké evidence zaplacených parkování
P2V: No tam samozřejmě máme přístup taky.
Já: To je v pořádku, ale zatím přece nemůžete prohlásit, že to je přestupek, když jste ani nic takového neudělaly.
P2V: No ale byl jste nasnímaný automatickým zařízením, které to vyhodnotilo jako (P3 skáče do řeči P2V)
P3: V každým případě ty důkazy musíte dokládat vy, ne my.
Já: Já musím dokázat, že jsem v nějakém případě nějakého přestupku nevinen?
P3: Jestli jste měl zaplaceno, tak musíte doložit, že jste zaplaceno měl. My jsme vás jenom slušně vyzvali, abyste se k té výzvě vyjádřil.
P2V: My vám to dokážeme ve správním řízení.
Já: No mně skoro přišlo, že tvrdíte, že neexistuje presumpce neviny, že já musím prokázat, že já jsem něco nespáchal.
P2V: Prosím vás máte jenom plnou moc k nahlížení, tak nevím, proč se k tomu vyjadřujete, vaše vyjadřování je stejně nerelevantní, nebo přijďte s jinou plnou mocí, nebo se vyjádříte za toho pána... Protože vás stopnu, protože vaše vyjadřování, jako nevím k čemu to je, stejně nemáte plnou moc. Takže v téhle fázi proč o tom s vámi diskutovat, jestli existuje presumpce neviny, tvrdíte něco jiného, co je v rozporu se zákonem, takhle se nepostupuje. Buď si objasníte ten postup, jak my postupujeme, jestli to takhle může být a NEBDUETE se do toho jako vmíchávat, jestli to někdo z nás umí nebo neumí. Nebudete se vyjadřovat k tomu přestupku.
Já: Já jsem se spíš vyjadřoval k tomu, co považujete za přestupek, nebo spíš jsem se tak informoval. Je to každopádně zajímavý.
P2V: Prostě to vozidlo stojí někde, kde má být zaplacená zóna, a stojí tam bez zaplacení.
Já: No, což ale vy zatím nevíte.
P2V: Dobrý... víte co, v tu chvíli, kdy to autíčko sejme a je to prostě ten podnět takhle postoupen, protože jde to přes policii, tak vlastně se to ví, ano... Ale, říkám jo, já nebudu vás poučovat o mé práci, vy teda mě budete poučovat o mé práci.. Vy prostě máte plnou moc k pořízení fotografií, ty jste dostal, tak prosím (ukazuje na dveře)
Já: Já jsem měl plnou moc k nahlížení do spisu, ale vy mi říkáte, že spis není, no tak tím to pro mě končí, ale ještě vás teda prosím vaše jména, pro případ, že bych zjistil, že jsem přecijen byl na svých právech krácen, tak abych věděl, kým to bylo.
P2V: Můžete se podívat na internet, tam to uvidíte, já jsem vedoucí tohoto oddělení...

Pak mi jen diktovaly jména, P3 mi vrazila do ruky papír s úředníma hodinama oddělení (nevím proč) a šel jsem... S černobílýma fotkama.

IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil

Ve chvíli, kdy SO poslal Výzvu k uhrazení určené částky (https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-361#p125h-1), muselo už nastat minimálně předání fotek a metadat (kdo, kdy a kde ty fotky pořídil), lustrace vozidla a jeho provozovatele, posouzení porušení pravidel a paragrafů (https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-361#p125f-2-b). O těchto krocích a závěrech někde musí existovat záznamy.

Pokud Výzva už byla doručena, musí někde být uložena její doručenka. Pokud ta výzva šla poštou a ne DZ, tak minimálně papírová doručenka musí existovat fyzicky.

Všechno tohle má být ve spisu, protože dle https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-500#p17-1 se spis zakládá v každé věci. Je možné, že to mají evidováno elektronicky (ale co fyzická doručenka?), ale to nic nemění na tom, že ty elektronické záznamy dohromady tvoří spis, označený spisovou značkou, který musí obsahovat soupis všech svých součástí, dle Správního řádu.

Pokud to, co tam dneska proběhlo, bylo nahlížení do spisu, měl jste si kromě černobílých kopií fotek odnést i Protokol, dle https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-500#p18-1, protože šlo o úkon.

Pokud to, co tam dneska proběhlo, nebylo nahlížení do spisu, měl jste si kromě těch fotek odnést i Usnesení o odepření nahlížení, dle https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-500#p38-5.

Pokud nemáte ani Protokol, ani Usnesení, možná by bylo vhodné návštěvu zopakovat.
IP zaznamenána

audis

• parazitový deratizér mírně pokročilý
    • Zobrazit profil

V Hradci Králové jsem po obdržení výzvy k úhradě určené částky, domluvil termín předem, dostal jsem spis v tištěné podobě bez dorucenek. Dostal bych je kdybych je chtěl. Stalo se ve dvou případech v roce 2025.

V jednom z těch dvou případů jsem napoprvé nepochodil(parazitka zřejmě neerudovana a odmítla. a dle rady výše navstivil podruhé, mj jinou parazitku a úspěšně. Cil: po dohodě předem odnaset spis nebo potvrzení o tom, že ho nedali dle paragrafu teď nevim (ten se pak hodně hodí ve správním řízení s provozovatelem).
« Poslední změna: Dnes v 15:10:59 od audis »
IP zaznamenána

kdo

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil

Vzhledem k obsáhlosti přepisu předpokládám, že to má pan Thomson nahrané.  A s takovou nahrávkou se v budoucnu dají dělat věci...!

V dané věci SAMOZŘEJMĚ měl existovat spis. A kdyby kvůli vůbec ničemu jinému, tak přinejmenším proto, aby provozovatel mohl nahlížením zjistit, kdy se SO1 o přestupku dozvěděl (kvůli lhůtě pro odložení věci podle § 76 ZOP).

Hlavně se nenechte těmi pražskými ÚMČ rozhodit. Nepodceňujte je příliš, ale ani nepočítejte s tím, že mají byť jen sebemenší znalosti. Nic z toho, co se tam děje, není vedeno nějakou jejich geniální taktikou či vysloveně zlou vůlí, jen jsou ti úředníci prostě silně podprůměrní (což je sice vzhledem k průměrné erudici a inteligenci správního úředníka hodně zlé, ale to je život). Např. ÚMČP5 si myslí, že doručování do DS je služba veřejnosti, nikoli však povinnost úřadu. ÚMČP6 zase dokáže vytvořit toto:

Citace
...obdržel Úřad městské části Praha 6, odbor vnitřních věcí, oddělení dopravních prostředků Váš dopis, který obsahoval odpor proti příkazu, čj. XXXXXX, týkající se přestupku způsobený vozidlem YYYYYY.

Bohužel se nepodařilo námi provedenou lustrací konkretizovat daný přestupek (podle čísla jednacího, RZ či Vaší osoby).

Žádám Vás proto o telefonický kontakt na moji osobu.

Děkuji za odpověď.

S pozdravem

Jelikož adresát má ve zvyku číst text tak, jak je, a nic si nedomýšlet (či dokonce úřad opravovat!), v reakci na tento blábol mj. uvedl:"Nezná-li příslušná úřední osoba telefonický kontakt na svoji osobu, je to smutné. Požaduje-li, aby jí tento kontakt sdělil běžný občan, je to komické, a to zejména v kontextu skutečnosti, že tento telefonický kontakt byl uveden v záhlaví daného přípisu.", odpovědi jsme se dodnes nedočkali. Přitom věřím, že by jistě byla zábavná.

A např. na ÚMČP7 to byla tragédie už dávno před převzetím agendy od MHMP, psal jsem o tom mj. zde.
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil

Jděte tam pro jistotu znova (opět s nahrávadlem) a vyražte z nich "potvrzení o tom, že nemůžete nahlížet do spisu" - jak to tak sleduju, to, že existuje něco jako usnesení, bude nad jejich mentální možnosti.
IP zaznamenána

Thomson

• Zobrazit profil

Děkuji všem za odpovědi.
Evidentně jsem zase pochybil - měl jsem trvat na usnesení o odepření. Znejistilo mě jejich velmi přesvědčivé tvrzení, že spis neexistuje a očekával bych, že budou trvat na stejné rétorice - "nemůžeme vám dát usnesení o odmítnutí nahlížení do spisu, protože žádný spis není a proto vám do něj nemůžeme odmítnout (ani umožnit) nahlížet"...

To co dnes proběhlo, bylo takové zvláštní, vlastně to bylo to takové nahlížení nenahlížení. Podepsal jsem převzetí, které ale nemají (podle jejich slov) kam založit - takže to dají na nástěnku asi...
Pro tu srandu tam zaběhnu znovu (jestli zmocnitel dovolí) a uvidím, co mi řeknou na žádost o "potvrzení o tom, že nemůžu nahlížet do spisu". Předpokládám uvedené výše a taky počítám, že paní vedoucí mě moc ráda neuvidí.  :D

A ano, mám to nahrané, nahrávám si jakékoliv jednání s jakýmkoliv orgánem státní moci...

Jsem rád, že mi neuniklo něco tak zásadního, jako je existence spisu, díky za navrácení na koleje. A za radu - v budoucnu se nenechám rozhodit. Vaše namátkové příběhy jsou vtipné - bohužel teda :D Taky je smutné, že z rukávu vytáhnete takové věci - předpokládám, že ten rukáv je naplněn k prasknutí takovými příběhy - je to smutné, ale jak píšete, to je život.
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil

Podle mě to zmocnění platí stále, ne jen jednorázově, takže s chutí do toho :-)
A oceňuji preventativní nahrávání všeho, toto je nejspíš příběh, kde to bude mít velký význam.
IP zaznamenána

anonym3628

• Zobrazit profil

A údajně od 1.1.2027 už nebudou papírové spisy existovat vůbec...

Jestli tohle je pravda, tak se toho dost děsím, protože nyní je aspoň elementární záruka, že řízení vede člověk (byť třeba řadu úkonů generuje že šablony)... Až se nějakému úřadu podaří správní řízení zautomatizovat, tak se máme na co těšit (ne že by ty pokusy nebyly už teď, ale zatím nejsou systematické).
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Poslední změna: Dnes v 19:53:15 od Eric »
IP zaznamenána