Co si představit pod pojmem "doručena řádně"?
Ten pojem jsem takto sice nepoužil, nicméně představu o jeho obsahu mám naprosto jasnou: jde o
procesně správné prokazatelné doručení, tj. doručení v souladu s veškerými právními předpisy, které doručování upravují. Tzn. musí být použit způsob doručování souladný se zákonem (čili nebyl např. obesílán držitel DS cestou ČP), bylo doručováno správnému adresátovi a na správnou adresu, adresát zásilku do vlastních rukou převzal osobně (nikoli soused či rodinný příslušník) a fikce doručení byla uplatněna v souladu se zákonnými pravidly (došlo k uložení, je jasný start i konec úložní lhůty atp.). A v úplně ideálním případě je v obálce dokonce skutečně to, co si orgán veřejné správy myslí, že do ní vložil.

V takovémto ideálním případě totiž po procesně správném doručení může přímo následovat
materiální seznámení se s obsahem.
To, co jsem měl ve svém předchozím příspěvku na mysli, je častý omyl typu "
mám DS, takže jsem odmítl od pošťačky převzít papírový dopis, mám vyhráno". Skutečnost, že správní orgán zvolí nesprávnou procesní cestu doručení obálky, neznamená, že nemohlo dojít k materiálnímu seznámení s tím, co v té obálce bylo. A
materiální seznámení zhojí procesní vadu. Procesní pravidla nejsou samoúčelná, v případě doručování samozřejmě chrání právo adresáta seznámit se s obsahem obsílky. Pokud se adresát seznámil s obsahem i přes porušení procesních pravidel, nebylo sice doručeno řádně, ale materiální účel byl splněn. Je třeba si uvědomit, že zásada materiální pravdy je jednou z nejdůležitějších zásad správního práva, které ale zásadu formální pravdy v podstatě nezná.
Kam a komu pošta nakonec tu písemnost dodala není až tak podstatné, protože mohla nastat fikce doručení. Mnohem podstatnější je, kam a jak SO tu písemnost adresoval.
Předpokládám, že pan
Behemot je na tomto fóru aktivní dost dlouho na to, aby věděl, k jakým chybám při předchozích pokusech o doručování došlo, a měl nějaké trumfy, tvrdí-li, že nedošlo k doručení. Venkoncem jeho dotaz k předchozímu doručování nesměřoval a těch případů, kdy pošťačka bezelstně předala dopis určený do vlastních rukou nějaké babičce, která jej elegantním naučeným pohybem umístila do kapsáře, nad jehož horizont událostí už se psaní nikdy nedostalo, tu bylo celkem dost.