Zdravím,
sestře jsem půjčil auto, zaparkovala na fialové zóně, ale zaplatila parkovné na SPZ svého auta (byla ve stresu, šla k zubaři). Má účtenku o zaplacení parkování a předávací protokol ze servisu, který dokládá, že její auto bylo ten den v servisu.
Do mojí datovky přišla výzva provozovateli vozidla od ÚMČ Praha, na tu jsem bohužel nereagoval.
Zhruba po půl roce přišel příkaz, na který jsem podal blanketní odpor.
Asi o měsíc později přišlo oznámení o pokračování řízení s termínem pro nahlédnutí do spisu.
Dostavil jsem se tedy nahlédnout do spisu. Orgán mi nabídl možnost ústního vyjádření, to jsem odmítl a požádal o stanovení lhůty pro písemné vyjádření a doplnění důkazů. Na to mi bylo řečeno, že žádnou lhůtu stanovovat nebudou a rovnou vydají rozhodnutí, proti kterému se můžu případně odvolat.
V protokolu o seznámení s podklady pro rozhodnutí je uvedeno, že jsem nevyužil možnost vyjádřit se, ale zároveň je tam uvedeno, že jsem požádal o lhůtu pro podání písemného vyjádření. Dále, že jsem byl informován o tom, že výzvu nepošlou a rovnou vyhotoví rozhodnutí.
Úřednici jsem řekl, že parkování bylo zaplaceno na jinou SPZ (to v protokolu uvedeno není). Na to mi bylo řečeno, že jsem to měl uvést už při výzvě provozovateli, a že k tomu teď nepřihlédne.
Mám zkusit rychle poslat písemné vyjádření ještě před vydáním rozhodnutí, aby se tím orgán musel zabývat. Nebo počkat na rozhodnutí orgánu a případně to pak využít jako další argument u soudu, že mi nebyla dána přiměřená lhůta na písemné vyjádření?
Ještě je alternativa, že to vezmu na sebe (pokud si myslíte, že parkovací účtenka a předávák ze servisu neobstojí). Ve spisu je totiž fotka jen z jednoho průjezdu monitorovacího autíčka…
Co byste doporučili?
Díky,
Petr