@Fogyn:
Gratuluji a s dovolenim pridavam jednu kuriozitu z nedavne doby...
Pendluju denne do Nemecka, na hranici jsou plus minus pravidelne kontroly (na nemecke strane). Vetsinou mne nechavaji projet, nekdy chteji videt jen papiry, vzacne pak komplet kontrolu auta, kapes, batoziny. Posledni zminene je sice fakt otrava, ale pri kazde kontrole byli vzdy korektni, nesnazili se najit "nejakou blbost, na ktere cloveka uvarit", i kdyz by pri dostatku motivace urcite neco nasli (treba kamerku, zeano).
- Dobry den, mluvite nemecky?
- Ano, tedka tam jedu do prace. (ackoliv jsem velmi dobre srozumen se zasadou "s policii se nebavime", ze zkusenosti ostatnich pendleru to tady v tomhle smeru funguje trosku jinak, mj. to dokaze vcelku zkratit prubeh kontroly)
- A proc jedete bez SPZ?
- Coze?!
- No... zastavte si tady stranou, at muzou projet ostatni a pojdte se mrknout.
Vystoupim, koukam, znacka nikde, ja samozrejme o nicem nevim... policajt mezitim kouka dozadu, tam znacka je, a zada technicak a doklady.
Jeden policajt overuje papiry, ze ja jsem ja, ze auto je moje, ze zadni znacka odpovida technicaku, druhej se zatim pta, jestli tim autem projizdim pres caru denne, coz potvrzuji (tonouci hleda mozna stebla k chyceni se, kousek dal po ceste maji kamery, kde to snad i dokazou overit...).
Mezitim mne napada, nojo, u prace je betonova stena, ze ja do ni pri parkovani tuknul, az mi znacka vypadla z ramecku...
Nakolik vim, ze v CR je tohle pruser smrdici zakazem rizeni (coz by pro mne byl problem fatalni - jezdim po zakaznicich), volam kolegovi, ze fakt nevim, kdy a jak dojedu a v hlave mi to srotuje, jestli jsem v pytli, nebo jo.
Doklady dostavam nazpet, tak se ptam...
- Muzu auto odstavit aspon tady vedle na parkovisti a dojet do prace vlakem, mrknout se, jestli mi to na tom firmenim parkovisti vcera neupadlo?
- Overili jsme, ze auto je vase, znacku neevidujeme jako kradenou, ani jako nalezenou. Zadni znacku mate, auto dle ni identifikovat dokazeme... Neni to idealni, ale jedte dal do prace a kdybyste tu znacku nenasel, tak holt po navratu do CR se stavte na policii nahlasit ztratu, at mate aspon docasnej papir, nez budou vystaveny znacky nove.
Jakkoliv jsem doposud ani nezjistoval, co cloveku skutecne hrozi za jizdu s upadlou SPZ, nepozoroval jsem zadnou snahu "si pripsat carku", udelit pokutu nebo zakaz rizeni... vnimal jsem spise ochotu pomoci pri proverovani, jestli tu znacku nahodou nekde nevidi nahlasenou/navracenou a vubec, hlavne, at jede, kdyz tu pracuje a plati dane - pokud mu jizdu znemoznime, tak nam tu nic platit nebude.
Nevim, jestli byl jejich postup "spravny dle zakona", nebo byli "proste jenom lidi", ale byl jsem z tohodle pristupu naprosto v soku a musel jsem jim z celeho srdce podekovat.
Zaroven tak nejak tusim, ze byt zastaven jeste na nasi strane hranice, asi by z toho byla spousta nervu ohledne mozneho zakazu rizeni... :/