30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: [WIN] Rychlost 170 km/h - dálnice  (Přečteno 433 krát)

ElChombo

• Zobrazit profil
Re:Rychlost 170 km/h - dálnice
« Odpověď #30 kdy: 06 Května 2026, 14:03:04 »

Pro oživení tématu: Námitka podjatosti byla samozřejmě zamítnuta SO1, nicméně v odůvodnění byly takový kecy a lži, že mi to nedalo a podal jsem odvolání proti usnesení k SO2, kde to taky zamítli, ale už to aspoň mělo hlavu a patu.

Nyní se chystá ústní jednání zpět u SO1, nicméně mám dotaz ohledně promlčecí lhůty:

Chápu správně, že když SO1 vydá (nepravomocné) rozhodnutí např. 1.6.2025, proti kterému se následně odvolám, (SO2 vrátí případ k SO1), začne běžet lhůta jeden rok, ve které musí SO1 pravomocně rozhodnout, čili v tomto příkladu do 1.6.2026?

Děkuji za odpověď.
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #31 kdy: 06 Května 2026, 14:09:04 »

SO1 musí v té roční době vydat nové Rozhodnutí, aby nedošlo k zániku odpovědnosti za přestupek uplynutím promlčecí doby.

Nově vydané Rozhodnutí ale nemusí být do roka pravomocné, můžete se proti němu opět odvolat k SO2.
« Poslední změna: 29 Května 2026, 17:58:38 od solaris »
IP zaznamenána

ElChombo

• Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 06 Května 2026, 14:11:18 »

Rozumím, děkuji, toš to zas taková sláva ještě není...  :D
IP zaznamenána

ElChombo

• Zobrazit profil
« Odpověď #33 kdy: 20 Května 2026, 19:45:57 »

SO1 musí v té roční době vydat nové Rozhodnutí, aby nedošlo k zániku odpovědnosti ze přestupek uplynutím promlčecí doby.

Ještě jednou pro upřesnění: ta roční lhůta se počítá od vydání Rozhodnutí SO1, jímž byl obviněný uznán vinným, nebo až od následného vydání Rozhodnutí SO2 po odvolání, jímž celá věc byla vrácena zpět k SO1? 

Omlouvám se za moji natvrdlost...
IP zaznamenána

ElChombo

• Zobrazit profil
« Odpověď #34 kdy: 20 Května 2026, 19:58:11 »

Rovnou si dovolím další dotaz:

Je možné v jednom řízení dvakrát (popř. vícekrát) namítat podjatost stejné úřední osoby, nicméně pokaždé z jiného důvodu? Jasně, možné je všechno, ale spíš jestli je to relevantní, nebo to bude jednoduše orgánem zamítnuto?

Příklad: První námitka vůči úřední osobě vyřizující můj případ z důvodu, že mi znemožnila seznámit se spisem, bla bla bla... Druhá námitka vůči všem zaměstnancům úřadu (včetně úřední osoby vyřizující můj případ) z důvodu plánovaných příjmů z pokut v obecním rozpočtu pro daný rok, blla blla blla...?
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #35 kdy: 20 Května 2026, 20:33:36 »

Ještě jednou pro upřesnění: ta roční lhůta se počítá od vydání Rozhodnutí SO1, jímž byl obviněný uznán vinným, nebo až od následného vydání Rozhodnutí SO2 po odvolání, jímž celá věc byla vrácena zpět k SO1? 

Od toho Rozhodnutí SO1: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2016-250#p32-2-b

Zrušující Rozhodnutí SO2 promlčecí dobu nepřerušuje (nerestartuje).
IP zaznamenána

ElChombo

• Zobrazit profil
« Odpověď #36 kdy: 29 Května 2026, 14:25:53 »

Jestli je to opravdu tak a všechno chápu správně, tak teď stačí nedělat nic. V datovce aktuálně visí Výzva k seznámení se s podklady, nechám doručit fikcí, přičemž zároveň uplyne promlčecí doba...

Jak se to potom řeší prakticky? Mám jim tam potom poslat návrh na zastavení řízení, nebo to orgán udělá sám a uzná porážku? Nebo může orgán rozhodnout a já se budu v odvolání domáhat zrušení kvůli uplynutí promlčecí lhůty?
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #37 kdy: 29 Května 2026, 18:10:38 »

Můžete ve vyjádření k podkladům rozhodnutí konstatovat, že jsou to moc pěkné podklady, ale že odpovědnost za přestupek zanikla uplynutím promlčecí doby. Následovat by mělo od SO1 Usnesení o zastavení dle https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2016-250#p86-1-h. Nicméně i přes upozornění na promlčení může SO1 nezákonně vydat Rozhodnutí vinen a je třeba včas podat Odvolání se stejným argumentem.

Pokud SO1 neupozorníte, šance na Rozhodnutí vinen se výrazně zvyšuje. Takže chcete-li to poslat ještě jednou na SO2, nabízí se nedělat nic.
IP zaznamenána

ElChombo

• Zobrazit profil
« Odpověď #38 kdy: Dnes v 13:49:58 »

Ještě před vyjádřením k podkladům jsem "pro jistotu" podal námitku podjatosti celého SO1 od vrátného až po starostu s tajemníkem. Následně do samotného vyjádření k podkladům jsem kromě pár dalších návrhů taktéž uvedl to, že odpovědnost za přestupek zanikla uplynutím promlčecí doby...

No a dnes, asi po dvou měsících, došlo Usnesení o zastavení řízení z důvodu zániku odpovědnosti za přestupek. Nicméně samotná námitka podjatosti nebyla projednána což SO1 odůvodnil následovně:

"Vzhledem k tomu, že odpovědnost za přestupek zanikla, stala se poslední námitka podjatosti všech zaměstnanců městského úřadu bezpředmětnou a dále již o ní nebylo rozhodováno. Rovněž se
z tohoto důvodu správní orgán nebude blíže vyjadřovat k připomínkám a návrhům, které obviněný zaslal."

Vím, že tady na fóru se již řešilo něco podobné, kdy námitka podjatosti z jednoho řízení, kde nebyla řádně projednána, tak zda tatáž námitka platí/neplatí i v jiném správním řízení projednávaným stejným úřadem. Nicméně přijde mi minimálně podivné, že osoba, proti které je námitka podána, může rozhodnout, zda bude daná námitka vůbec projednána. Možná by stálo za to podat odvolání, ale to se mi popravdě už moc nechce řešit...

Každopádně celá anabáze nakonec dopadla dobře, děkuji všem za tipy a rady. Mnohé jsem se naučil 8)

IP zaznamenána