30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Totální škoda  (Přečteno 6117 krát)

paramo99

• Zobrazit profil
Totální škoda
« kdy: 03 Února 2025, 08:43:18 »

Zdravím, mám dotaz ohledně bouračky. Na světlech do mě narazil opilý řidič a poničil mi nárazník. Jedná se o starší vůz jehož aktuální cena bude cca 40,000. Likvidátor mi řekl, že se jedná o totální škodu a dle jeho slov bude stát oprava nárazníku 36,000.

- musí likvidátor nějak doložit cenu opravy pro totálku ? Pusobí to na mě jako nějaky podvod, kde vzal že nárazník na staré auto přijde na 36t ?!

- podle čeho se urcuje cena vozu pro výpočet ? ( to jako berou cenu z autoinzerce a dělají prumer ?  vždyt si s tím pojistovna muže manipulovat jak chce, podle toho jaký inzerát najde na internetu. Jsou pro to nějaká pravidla ?

děkuji za odpovedi
IP zaznamenána

Fogyn

• Zobrazit profil
Re:Totální škoda
« Odpověď #1 kdy: 03 Února 2025, 10:34:17 »

Nesouhlasím, nechám opravit, servis pošle fakturu pojišťovně. Ale počkejte si na zkušenější. Mě stála oprava nárazníku cca 24 tis a chtěli doložit, že servisuji originálními díly, jinak -3500. Tak jsem (asi 4 měsíce, protože oni mají 30 dnů na reakci) jsem se s nimi hádal, že původní originální nárazník zničený při nehodě nelze zohledňovat z hlediska běžné opravy spotřebních dílů. Pomohla až prakticky předžalobní výzva kdy teda zaplatili všechno a hotovo.

Zase na druhou stranu, pokud to bere jako totálku a vyplatí vám těch 36 tis tak dobrý ne? I když hádám, že dle něj bude oprava na 36 tis, a hodnota auta bude... 1500, které budou ochotni vám vyplatit.....
IP zaznamenána

paramo99

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 03 Února 2025, 10:58:21 »

ase na druhou stranu, pokud to bere jako totálku a vyplatí vám těch 36 tis tak dobrý ne?

no to si práve myslím, že nikdy nedostanete to co je cena opravy v autorizaku
IP zaznamenána

asmodeus

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 04 Února 2025, 09:19:20 »

V tomhle případě nerozumím, proč pojišťovna dělá ofuky, když veškerou škodu bude vymáhat po opilci.
IP zaznamenána

František Dobrota

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 04 Února 2025, 11:44:18 »

Likvidace totalni skodou je nejvyhodnejsi forma pro pojistovnu. Vydrazi a odecte zbytky, podhodnoti auto a vyplati zlomek toho co by plnila pri oprave a neni na to jakakoliv obrana, pouze soud.
IP zaznamenána

Ropák

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 04 Února 2025, 14:33:19 »

- podle čeho se urcuje cena vozu pro výpočet ?
Na to jsou nějaký tabulky. Pokud vím, jediný dva důležitý parametry jsou stáří auta a najetý kilometry.

Jestli je to jen nárazník, výztuha apod., zvážil bych opravu rozpočtem. Taky dojíždím plečky za 30k, několik nezaviněných ťukanců jsem měl a nikdy na tom neprodělal.
IP zaznamenána

paramo99

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 05 Února 2025, 12:30:16 »

Citace
V tomhle případě nerozumím, proč pojišťovna dělá ofuky, když veškerou škodu bude vymáhat po opilci.

nejsem znalý práva, ale pokud je to jak říkate, když nekdo pod vlivem udela nehodu tak platí veškere škody, tak máte samozrejme pravdu, co teda ta pojistovna řeší když to nejd z její kapsy. Ledaže by oni na tom chteli vytriskat prachy :))

Citace
Likvidace totalni skodou je nejvyhodnejsi forma pro pojistovnu. Vydrazi a odecte zbytky, podhodnoti auto a vyplati zlomek toho co by plnila pri oprave a neni na to jakakoliv obrana, pouze soud.

napsal jste to presne jak si to myslím, sebemensi poskozeni se snazi likvidator nacpat na totálu a na muj dotaz jak prisli na cenu opravy tak mi rekli ze je to bezna cena autorizovaneho servisu, jasne naraznik co stoji na vrakaci 2000 a nový 6000 tak prijde v autorizaku na 36,000

na pojistovne se nejak prokecli a rekli že prumernou cenu vozu urcují podle nejlevnejsích aut na bazarech ( sauto,bazos, aaa,sbazar atd )   samozrejme že vyberou ty nejnizsi ceny
IP zaznamenána

Mike

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 05 Února 2025, 22:28:20 »

+ jsou v tom ta neexistující, co mají do bazarů přilákat
tuhle o tom byl někde článek, že to má víc "uživatelů", než jen bazary....
IP zaznamenána

Hugo

• Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 05 Února 2025, 22:28:51 »

A to jste zapomněl na volavky, které si tam sami vymyslí.
Prostě řešit škodu rozpočtem, případně soud.
IP zaznamenána

František Dobrota

• Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 06 Února 2025, 12:34:17 »

Vi nekdo na jakou castku se pripadny soud s pojistovnou muze vysplhat?
IP zaznamenána

asmodeus

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 06 Února 2025, 13:58:21 »

Před nedávnem jsem přesně tohle řešil a právnička mi řekla, že není problém se soudit s Karlem Vomáčkou, ale v případě sporu s pojišťovnou mohou být náklady vysoké a s počtem úkonů jdou poměrně rychle nahoru.
Udělal jsem si odhad, že v případě totálky nového vozu by to smysl dávalo, u škody do 50K vůbec, pokud si tedy nemyslíte, že je výhra ložená :-)
IP zaznamenána

Ropák

• Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 06 Února 2025, 14:40:29 »

On to ten likvidátor napsal dobře. U auta do 50k je totálka vlastně téměř jakýkoli poškození - tedy za předpokladu, že to necháte někde opravit do stavu před nehodou, ne že to nějak polepíte.
Takže si odpovězte:
Má smysl, s ohledem na další provozní perspektivu vozidla, opravit to do stavu před nehodou, vč. laku a všech pičičmundovinek?
Oprava rozpočtem je u starýho pekáče OK. Sice Vás taky oberou, ale ušetříte čas a nervy. A za to, co Vám vyplatí, to určitě polepíte. Asi bych se v takovýmhle případě nesoudil, ani kdybych byl v právu.
« Poslední změna: 06 Února 2025, 20:19:42 od Ropák »
IP zaznamenána

Behemot

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
    • HW World
« Odpověď #12 kdy: 25 Února 2025, 11:34:51 »

Záleží na tom stáří. Na takový feliny třeba už drtivá většina originálních dílů vůbec není, karosářský a jiný tuplem ne (a po výpadku se teprve teď zase znova rozjíždí jejich třeťovýroba) a autorizáky s těmadle autama nehodlají mít vůbec nic společnýho minimálně dekádu. Takže vytřít si s takovejma plkama prdel je naprosto snadný, anžto všecky takovýdle informace co by do toho lejstra nadřístal by byly evidentně vylhaný.  :) Vo čem se teda bavíme?
IP zaznamenána
STICKERS-CZ - nekonformní samolepky a placky

Mesec

• Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 27 Února 2025, 18:14:19 »

Vy sám víte, že hodnota takového auta je cca 40 tisíc Kč, to je tzv. cena obvyklá

A to samé udělá likvidátor, nahlédne na web a vidí, že obvykle se tato auta s tímto stavem, nájezdem a výbavou prodávají za 40 tisíc Kč.
Pak se podívá, kolik by stála oprava, samozřejmě ta pojišťovna má nějaká data a zkušenosti a z toho vychází.

Vzhledem k tomu, že oprava by dle něho stála 36 000 Kč, což je 90 % obvyklé ceny vozidla, tak rozhodl, že se to nevyplatí opravovat a tím pádem totální škoda.
Pokud na to přistoupíte, tak Vám bude vyplacena ta částka 36 000 Kč, otázkou zůstává, zda by vám "vrak" nechala a nebo by ho na vlastní náklady sešrotovala a odepsala.
Jinými slovy pojišťovna říká "sereme na opravu, tady máte 36 000 Kč a kupte si jiný auto"

Jinak obvykle pojišťovny dělají totálky od 80 % a výše, samozřejmě zkouší to na klienty i při menších procentuálních poškozeních. Běžnej ovčan tomu nerozumí, tak mu něco dají a konečná, žádný stresy a složitosti.
Nicméně máte právo (a byl na to i judikát !!), že auto "může být obnoveno do předchozího stavu" jako bylo před nehodou, i kdyby třeba oprava stála 50 tisíc korun, což přesahuje obvyklou cenu vozidla. Třeba pokud jste na autě závislý a nebyl byste si IHNED koupit auto stejného či podobného stavu. Taky máte nárok ze zákona na náhradní vozidlo, které bude hrazeno z POV viníka.

https://www.dtest.cz/clanek-3309/nesouhlas-s-kracenim-pojistneho-plneni-z-povinneho-ruceni
IP zaznamenána

Behemot

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
    • HW World
« Odpověď #14 kdy: 27 Února 2025, 19:36:35 »

Při totálkách to obvykle tlačí do dražby (kde to nekdo u zajímavějších/hodnotnějších a svaří ze dvou jedno celý, u míň zajímavejch za pár tisíc vrakál na díly), aby mohli vyplatit míň. To se fakt nevyplatí.

Další věc je, že na tydlety jejich obvyklý kecy se nekterejm lidem vodvírá kudla v kapse dyž ví, že do toho třeba na servisu za poslední dobu dali i víc jak je ta jejich údajná obvyklá cena, která taky může zahrnovat vraždy ve stavu takovým, v jakým by to bylo, kdyby ty investice neudělali (teda že by to neprolezlo technickou ani s Bčkama).
IP zaznamenána
STICKERS-CZ - nekonformní samolepky a placky