Chodit, nechodit, omluvit,... záleží na Vaší strategii a možnosti sehnat napoprvé uznatelnou omluvu.
Ústní... Nevidím tam zmínku o svědcích a předpokládám, že toto nebylo zřejmé ani při nahlížení do spisu. Já tam absolvoval přestupek před hodně lety a už tehdy měly Vary strategii zvát sprostého podezřelého jen tak pro zábavu (v mém případě měli jen úřední záznam) a až když to nikam nevedlo, tak pozvali podruhé svědky. Zde by si ale obhájili rozhodnutí jen z papírů, pokud nebudete měření rozporovat a svědky odůvodněně požadovat.
Termín k vyjádření... v pozvánce je univerzální copy/paste formulace o paragrafu 36. Takže buď přijít a na konci požádat o určení lhůty. Nebo s omluvou rovnou také požádat o lhůtu, kdyby omluvě nevyhověli. Pokud nepřijdete a neomluvíte se, tak rovnou vydají rozhodnutí a na nic čekat nebudou.
Soupis spisu... to mě zajímá, tam to vypadá na veselou partu. Před rokem jsem na varské dopravě byl z důvodu nepřestupkové věci a ten strejc to na mě vysypal z eurosložky, po číslování i soupisu ani památky a to věděl, že pravděpodobně přijdu. Nedávno jsem tam na dopravu podal 106 žádost a chtěl poslat "soupisku" jiného spisu a vyzvali mě, ať doplním žádost o vysvětlení, co to je soupiska.