30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Může PMJ dávat pokuty za dopravní přestupek?  (Přečteno 3492 krát)

qqvvmm

• Zobrazit profil
Může PMJ dávat pokuty za dopravní přestupek?
« kdy: 07 Ledna 2025, 13:00:04 »

Zdravím,
stala se mi prekérní situace, že jsem před přechodem pro chodce nedobrzdil auto a vjel jsem s čumákem do přechodu, kde zrovna vstupoval strážník obecní policie s červeným světlem. Před přechodem jsem začal kýchat a samozřejmě se mi zalepily oči a když jsem je otevřel, tak byl už na přechodu na silnici. Co čert nechtěl, tak tam stál i Kodiag PČR, který  mě hned zastavil. Proběhla lustrace, dotaz co vyvádím a kontrola alkoholu. Potom mi vrátili doklady opět se školením bezpečné jízdy a že jsou od PMJ, nikoliv dopraváci a že teda to nebudou řešit a mám si dávat pozor. Nicméně se obávám výseru, že to jen jako PMJ nemohou řešit a předají to automaticky do správka (pokud nepředají, tak jim vzdávám hold). Neviděl jsem je nic vypisovat, nic mi neukazovali a ani neřekli, že to do správního půjde. Nic jsem nepodepisoval. jelikož mám už 4 body, tak teď by to bylo 4-6 dle toho, co mají na kameře a jak to vyhodnotí, takže se ptám, může PMJ dávat pokuty v dopravě nebo to automaticky předávají do správního řízení? Já jen, ať si třeba zajdu na polygon na výmaz bodů. Pokud by to šlo do správka, tak samozřejmě budu bojovat za pomocí právníka, že kýchnutí je vyšší moc a určitá indispozice a nejsem schopný tomu zabránit, samozřejmě ale nevím, jakou to má šanci.

Děkuji.
IP zaznamenána

Fogyn

• Zobrazit profil
Re:Může PMJ dávat pokuty za dopravní přestupek?
« Odpověď #1 kdy: 07 Ledna 2025, 13:36:31 »

A co měl být údajný přestupek? Já teda žádný nevidím..
IP zaznamenána

qqvvmm

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 07 Ledna 2025, 13:53:37 »

§ 125c/1f) 6. Při řízení vozidla v rozporu s § 5 odst. 2 písm. f)
ohrozí nebo omezí chodce, který přechází pozemní
komunikaci po přechodu pro chodce, nebo
nezastaví vozidlo před přechodem pro chodce
v případech, kde je povinna tak učinit, nebo
v rozporu s § 5 odst. 2 písm. g) ohrozí chodce
přecházejícího pozemní komunikaci, na kterou
odbočuje, nebo ohrozí chodce při odbočování na
místo ležící mimo pozemní komunikaci, při vjíždění
na pozemní komunikaci nebo při otáčení nebo
couvání
Viz
Níže
2 500 – 3 500 4 000 – 10 000 ---

Z toho
BODY

ohrožení chodce přecházejícího pozemní komunikaci
po přechodu pro chodce nebo ohrožení chodce
přecházejícího pozemní komunikaci, na kterou řidič
odbočuje, nebo ohrožení chodce při odbočování s
vozidlem na místo ležící mimo pozemní komunikaci,
při vjíždění na pozemní komunikaci nebo při otáčení
nebo couvání

6 bodů, na místě 2 500 – 3 500, ve správním řízení 4 000 – 10 000

nebo

omezení chodce, který přechází pozemní
komunikaci po přechodu pro chodce

4 body, na místě 2 500 – 3 500, ve správním řízení 4 000 – 10 000

Zastavil jsem už čumákem v přechodu, kde byl strážník signalizující pokyn k zastavení. Bylo mi kladeno za vinu minimálně omezení toho strážníka, dle nich již možná na hraně posouzení jako i jeho ohrožení. 
IP zaznamenána

Fogyn

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 07 Ledna 2025, 14:10:00 »

No pokud strážník "signalizoval" tak v tom jste ho těžko "omezil". A o ohrožení už vůbec nemůže být řeč..... Vypadá to, že jen klasicky dělali bububu....
A podnět ke správku může (MUSÍ - má ze zákona povinnost) dát jakýkoli fízl, je jedno z jaké je jednotky. Nebo si umíte představit situaci, kdy dopravák vidí vraždu a řeší to stylem "No, to je práce mordparty, to my oznamovat nebudeme"...?
IP zaznamenána

qqvvmm

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 07 Ledna 2025, 14:19:30 »

Nechápete můj dotaz, jde mi o to, zda to se mnou mohli řešit příkazem na místě, neptám se na to, zda to můžou předat dále správními orgánu - to je mi jasné, že můžou. Pokud to mohli řešit příkazem na místě a neřešili, tak jen pro svůj vnitřní klid si budu myslet, že to nikam dál nebude putovat.
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 07 Ledna 2025, 15:04:44 »

Myslím, že by se museli především zeptat, jestli s tím souhlasíte.
IP zaznamenána

qqvvmm

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 07 Ledna 2025, 15:13:02 »

To mi dává logiku u příkazu na místě, jestli souhlasím a zaplatím, ale ne u předání do správního. Možná jestli nebude někdo vědět, zda musí nabídnout k podpisu a případně i k mému vyjádření formulář o tom, že to půjde do správního.
IP zaznamenána

Urban.

• s
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 07 Ledna 2025, 15:59:41 »

Tak samozřejmě že se vás na nic ptát nemusej, pokud se rozhodnou předat případ do správního řízení. Nicméně pokud na mistě nepoznamenali podstatné údaje, není příliš pravděpodobné, že by si to vše pamatovali a byli schopni sepsat hlášení později.

Od zahájení správního řízení k nabytí právní moci rozhodnutí je dlouhá cesta, obzvláště pokud budete mít aktivní přístup k délce řízení. Proto odmaz bodů na polygonu má smysl řešit až když vám něco přijde z úřadu.
https://www.30kmh.cz/index.php?topic=705.0
IP zaznamenána

stanice35

• Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 07 Ledna 2025, 19:52:48 »

Pokud lze údajný přestupek řešit příkazem na místě, tak to měli udělat. Tím, že to neudělali, ho zkrátili na právech. Jen můj názor.
IP zaznamenána

Urban.

• s
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 07 Ledna 2025, 20:49:00 »

stanice35> Co vás vede k doměnce, že na řešení přestupku příkazem na místě je právní nárok? V zákoně o odpovědnosti za přestupky, § 91 a § 92 nic takového nevidím.  Správní orgán může ...
IP zaznamenána

Mike

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 08 Ledna 2025, 23:12:39 »

čárka je víc než správní řízení  :)
takže bych si troufl tipnout, že z toho nezaprší...
IP zaznamenána

stanice35

• Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 09 Ledna 2025, 12:54:34 »

.....  Správní orgán může ...

Pravda, je tam slůvko může, takže nárok není.
IP zaznamenána

Lopata54

• Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 09 Ledna 2025, 19:19:47 »

Není na to žádný nárok, pouze může,žádný předpisu jim to nepřikazuje,že to musí vyřešit na místě a že nemůže zvolit cestu oznámení,předání věci so k přijetí dalších opatření. Ale obvykle to neprobíhá z jejich strany takto jednoduše,snahu váš přestupek co nejvíce zadokumentovat pro správní orgán by jste poznal, ale nevíme, jak a kde se to odehrálo, zda třeba někde pod městskou kamerou, o které opice vědí,že si vás nafilmovala,či rovnou oni palubní kamerou na jejich voze apod. Nezbývá než čekat, na to co řekne opicajt se mnohdy spolehnout nedá.
« Poslední změna: 09 Ledna 2025, 19:26:21 od Lopata54 »
IP zaznamenána

Mesec

• Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 19 Ledna 2025, 15:57:14 »

Mně se stalo přesně to samé akorát s projetím na červenou asi dva roky zpět, zastavil mě mladý kluk od PMJ v Oktávce, zkontroloval si doklady a pohrozil, že udělám to ještě jednou a přijdu o ŘP.
Nic nevypisoval, nic jsem nepodepisoval, udělal "bububu" a nashledanou.

Kontrola bodového konta o pár měsíců po tom "incidentu" = bez přestupku, bez bodů.
IP zaznamenána