30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Můžu jezdit s autem během přepisu ze DE do ČR?  (Přečteno 2524 krát)

tty123

• Zobrazit profil
Můžu jezdit s autem během přepisu ze DE do ČR?
« kdy: 05 Ledna 2025, 20:14:32 »

Zdravím,
budu přepisovat auto z Německa do ČR. Pro přeregistraci musím odevzdat malý a velký techničák, německé doklady. Nesmím s autem během té doby jezdit?

Auto má aktuálně Německé RZ, koupil jsem si ho tam během svého pobytu, teď přegistrovávám protože se sem stěhuji zpět. Má samozřejme povinné ručení, aktuálně jak německé tak české. Na ouřadě mi řekli že to může trvat týden a během té doby jezdit nesmím, jelikož nebudu mít doklady, které jim odevzdám. Je to pravda? V ČR pokud vím už techničák není potřeba vozit, ale nevím jeslti se to vztahuje i na auta registrovaná v zahraničí. Taky bych odhadoval že může nastane situace, kdy auto bude už přepsané v registru ale já budu ještě na německých značkách. Bez auta to týden přežiju, ale samozřejmě by bylo pohodlnější, kdybych s ním mohl jezdit bez rizika pokutičky nebo jiných problémů.
IP zaznamenána

Marack666

• Zobrazit profil
Re:Můžu jezdit s autem během přepisu ze DE do ČR?
« Odpověď #1 kdy: 06 Ledna 2025, 08:34:25 »

Řekl bych, že v Německu auto stejně budeš muset odhlásit a vyřídit si převozní značky, s něma by jsi mohl jezdit.
IP zaznamenána

FOMP

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 06 Ledna 2025, 19:32:01 »

presne tak, v D je treba auto odhlasit, a dostanes prevozky a nutny papiry k registraci u nas, s autem se normalne muze jezdit, ale bacha na omezenou platnost prevozek coz je 10 dni. A bacha je potreba si u pojistovny predem zaplatit povinny na VIN auta, lze samozrejme jen na omezenou dobu.
IP zaznamenána

éRooo

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 06 Ledna 2025, 20:48:39 »

Auto v německu už není potřeba odhlašovat, lze opravdu udělat přímou přeregistraci, kdy na českém úřadě předáte doklady (nevím zda i spz, protože při odhlášení v německu si je můžete nechat) a české úřady vystaví nové české a originál německé pošlou zpět do dojčlandu. Některé úřady již nyní dokážou přihlásit dovoz během pár hodin, nevím co se jim stalo, ale asi tak po 30letech změna k lepšímu. Musíte ale absolvovat evidenčku, kde pokud máte coc list, stačí za pár stovek a pokud ne, musí se vystavit protokol -teď nevím jak tomu přesně řikaji, ale papír s parametry pro vytvoření techničáku- .. za předpokladu, že máte platnou stk z německa. Nově teď nějaký imbecil vymyslel, že uznat stk lze bezproblému jen pokud má auto evropskou homolagaci, začíná e* a pak čísla a lomítka. Pokud jí nemá, ale má jen národní homologaci, musí se udělat tzv. ztotožnění za tři táci.. dříve tohle nikdo neřešil a neplatilo se to extra... :x
Jinak řečeno, s autem jezdit pravděpodobně nemůžete/ neměl byste.
IP zaznamenána
In dubio pro reo

Mike

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 06 Ledna 2025, 20:51:34 »

jestliže si sjednal české POV, tak asi na VIN a po přihlášení jen oznámí pojišťovně přidělenou RZ
já měl převozky na 14dní
nově - nebo tedy nevím jak dlouho - už se na registru odevzdávají originály DE dokladů
kdysi dávno mi je nechali, jen si je okopírovali

STK mi přepsali německou, ale stejně chtěli evidenčku kvůli "kouli"

COC jsem měl
IP zaznamenána

tty123

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 07 Ledna 2025, 14:15:59 »

Převozky nemám. Normálně jsem se sem odstěhoval i s autem, které jsem tam měl standardně na sebe přihlášené. Zjevně to tak jde.
Na úřadě jsem už byl včera, papíry (evidenčka, COC, Zulassungsbescheinigung 1 a 2, protokol z německé technické, číslo českého povinného ručení - ano na VIN, víc toho nebylo potřeba) jsem odevzdal a dneska mi volal, že je to hotové. Takže to jde docela rychle.
A s autem jsem teda radši nejezdil, no.  V socce si aspoň můžu číst knížku :-).
IP zaznamenána

Mike

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 08 Ledna 2025, 23:09:18 »

tak gratulace k úspěchu
mě to trvalo asi 2-3dny, ale měl jsem tam neoficiální požadavek na znaky v RZ  8)
IP zaznamenána

tty123

• Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 10 Ledna 2025, 12:38:59 »

Ještě teda abych to uzavřel a pro informaci těch co by to tu třeba hledali: Odhlášení v Německu je potřeba udělat "manuálně". Podle zákona by měl odcházet z Ministerstva dopravy do Německa pravidelně report přihlášených aut a podle něj by mělo dojít k odhlášení, nicméně ministerstvo to prý neposílá, aspoň tak mi to řekl přímo technik na úřadě.

Nicméně jde to odhlásit i online u příslušného Německého úřadu, ale jsou k tomu potřeba bezpečnostní kódy které jsou umístěny na poznávácích značkách a na Zulassungsbescheinigung Teil 1. Technik se moc nadšeně netvářil ale nakonec mi ten papír dal do ruky zpátky abych kód mohl přečíst, protože je potřeba setřít speciální nálepku (a bacha, tím se doklad zneplatní a s autem se tedy nesmí jezdit). I na těch poznávacích značkách se musí odlepit a odškrábat nálepka, a málem sem to u toho poničil že to nešlo přečíst. Ale nakonec jsem to zvládl, odhlášení  proběhlo a vzápětí došlo oznámení i od Německé pojištovny, že se pojištění přerušuje. Jinak nevím co bych dělal. Takže pro příště určitě udělat odhlášení online předtím než odevzdám doklady pro registraci v ČR, nebo si prostě odhlásit osobně ještě v DE a zařídit si před stěhováním převozní značky, to by asi bylo nejistější.

PS. Při googlení online odhlášení v Německu vyskočí spoustu stránek, kam to taky můžete všechno naťukat a mělo by to udělat. Za což si vezmou třeba 20€, a težko říct jeslti se jim dá věřit. Nicméně to fakt lze v pohodě udělat na oficiálních stránkáh německého úřadu, kde bylo auto přihlášeno a stojí to podstatně méně, nějakých 5€.
« Poslední změna: 10 Ledna 2025, 12:44:28 od tty123 »
IP zaznamenána

éRooo

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 17 Ledna 2025, 21:10:54 »

Nemáte úplně pravdu. Odhlášení umí udělat i časký úřad, resp. přehlášení a německé papíry pošlou zpět. Ale v čr co úředník, to unikát a je v tom takový bordel, že je kolikrát snadnější si to odhlásit sám ještě v německu..

další věc je s tím online odhlášením.. ano, něměcké spz mají dvouvrstvé známky a je v nich qr společně s kódem, ale pro jejich použití je potřeba neměckou občanku s čipem a aplikaci v mobilu.. těm stránkám co to dělají bych osobně úplně nevěřil
IP zaznamenána
In dubio pro reo

tty123

• Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 01 Března 2025, 17:15:38 »

No ten můj úředník mě právě řekl že to udělat neumí, posílat to má ministerstvo, které to prý ale nedělá, bla bla bla... Ale odhlásit to šlo online na oficiálních stránkách úřadu, kde jsem to registroval, tak jsem to dál neřešil. Pofiderní stránky netřeba využívat. Konkrétně k tomuhle úkon - odhlašení z provozu - ta německá občanka třeba není, ale jsou k tomu potřeba zadat ty kódy, nejen z RZ ale i z německého dokladu o přihlášení Teil I. Občanka a to jejich BundID, je potřeba pro online přihlášení nebo změny.
A fungovalo mi to. V zápětí jsem dostal zprávu z německé pojišťovny, že mi ruší povinné ručení a následně vrátili poměrnou část platby.
« Poslední změna: 01 Března 2025, 17:52:57 od tty123 »
IP zaznamenána