30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Právní opotřebovávací válka.  (Přečteno 3942 krát)

Ftipalek

• Zobrazit profil
Právní opotřebovávací válka.
« kdy: 07 Prosince 2024, 14:21:56 »

Zdravím ve spolek,

jdu si pro nějaký nápady. Dostal jsem se do sporu se stavební firmou. Nepůjdu moc do detailů, to je zbytečné, ale pro kontext. Dílo odvedli špatně, stavba nejde převzít pro vady bránící užívání. Oni chtějí poslední doplatek ceny, splatný při předání bez vad a nedodělků, já ho odmítám uhradit dokud neodstraní vady. Já nechávám od soudního znalce vypracovat posudek, s čímž firma nesouhlasí. Vady chtějí odstranit po svém pouze ty, které uznávají oni sami.

Podali na mě žalobu (platební rozkaz) na zaplacení doplatku. Podle smlouvy, dvou advokátů a firemního právníka nemají nárok a jsou to sebevrazi. Mají minimální šanci na úspěch. Podle mého názoru je to jasná nátlaková akce s cílem abych ty prachy co jím držím, si taky "neužil a projebal" je za advokáta, znalce a další náklady, které mi jejich mizernou prací vznikly. Nemám s tím problém, moc rád povedu opotřebovací válku. Prachy jsou, další tečou a škoda se dá taky vysoudit...

Jasně, můžeme u soudu pak vyskládat najednou všechny důkazy, které máme, jak postupku a bude to velmi pravděpodobně WIN.

Ale moje otázka je, jaké všechny nástroje obstrukce má žalovaný k dispozici, aby žalobce potýral? Zatím mě napadá změna místní příslušnosti nebo námitka podjatosti vůči soudci. Co dál? Chci to natáhnout na co nejdelší čas a opravdu je utahat. A samozřejmě side-channel attack v podobě bonzu na finančáku a stavebním úřadu je taky ve hře.
IP zaznamenána

Jenyk

• Zobrazit profil
Re:Právní opotřebovávací válka.
« Odpověď #1 kdy: 07 Prosince 2024, 15:57:08 »

Jednou mi výborný právník řekl zlatou pravdu. Lepší, než skvělé vítězství, je špatná dohoda. Řídím se tím a nikdy jsem nelitoval (ne s úřady, podotýkám).
IP zaznamenána

Ftipalek

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 07 Prosince 2024, 20:09:45 »

Bohužel oni se dohodnout nechtějí. Nebojí se ani vyhrožování, lží a křivých obvinění. S advokátem jsme jim nabízeli tunu variant dokonce i možnosti, že by byli šul-nul. Dostali možnost od všeho odejít. Nic, chtějí doplatek v plné výši i když práci neudělali.
IP zaznamenána

Hugo

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 07 Prosince 2024, 20:21:15 »

Jenyk: +1

Já bych neřešil místní příslušnost, apod.. Jen bych sbíral náklady, které nechám případně proplatit navíc.

IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 08 Prosince 2024, 00:00:47 »

No já se obávám, že pokud to není fyzická osoba OSVČ a je to sro, a ta částka je přes 50000 pak taháte za kratší konec protože v případě sro se dá kouzlit. Například mohou relativně snadno antidatovat nějaký svůj dluh spřátelené firmě a přejít do úpadku - vy si přihlásíte svých 50 litrů spřítelená firma přihlásí 500 litrů a rozdělovat se bude 100 litrů základního vkladu v poměru 10:1, Takže dostanete po x letech 9 tisíc....
IP zaznamenána

Behemot

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
    • HW World
« Odpověď #5 kdy: 08 Prosince 2024, 00:49:14 »

asi by stálo za to prolustrovat všecky rejstříky co prolustrovat jde, jak na firmu jako takovou, tak na vosoby s ní spojený

pak už to bude maximálně tak trestná činnost, záměrně to dovést do úpadku

nicméně je ten oud bude neco stát, takže pokud jim jde jenom vo prachy, tak to není zrovna efektivní způsob jak k nim přijít
« Poslední změna: 08 Prosince 2024, 13:22:37 od Behemot »
IP zaznamenána
STICKERS-CZ - nekonformní samolepky a placky

lc81

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 08 Prosince 2024, 06:28:59 »

Jednou mi výborný právník řekl zlatou pravdu. Lepší, než skvělé vítězství, je špatná dohoda. Řídím se tím a nikdy jsem nelitoval (ne s úřady, podotýkám).

souhlasím. ač právníky nerad, rovněž jsem (od různých starších, dnes již mrtvých) pochytal podle mne dobré rady či postřehy:

-každá smlouva je jen tak dobrá, jako smluvní strany

-do kupky dávejte radši každou drobnost, přinejmenším to není na škodu

-pravda není motyka, aby se s ní každý oháněl (což víceméně odpovídá tomu, co píšete)

lc
IP zaznamenána

MatesBrno

• Zobrazit profil
Právní opotřebovávací válka.
« Odpověď #7 kdy: 09 Prosince 2024, 12:10:15 »

Pane.

Váš dotaz jste napsal selským rozumem a čekáte právní radu?   

Jedná se o mnohost kausálních konsekvencí. A ty my tady obecně na poradně od klávesnice a monitoru neznáme.

Vylíčil jste Váš SUBJEKTIVNÍ POHLED a jistě protistrana má taky svůj SUBJEKTIVNÍ POHLED, o který se opírají stejně SUBJEKTIVNĚ jako VY.

Proto Vás ženou k soudu, který má rozhodnout. Soudce rozhoduje mnohost takových kaus.  A pravda, ... ta je většinou UPROSTŘED.

Hezký den.

« Poslední změna: 09 Prosince 2024, 12:13:27 od MatesBrno »
IP zaznamenána

mhepp

• Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 09 Prosince 2024, 14:22:39 »

Mates: Myslím, že jste příliš přísný. Čtu-li původní dotaz, tak vidím třeba:  „Dílo odvedli špatně, stavba nejde převzít pro vady bránící užívání.“ Zde předpokládám, že to není subjektivní hodnocení stavu, ale výsledek nějakého procesu - třeba že stavební deník je plný závad, na které upozorňoval nezávislý stavební dozor. Stejně tak, je zde jasně napsané, že nárok na plnění mají až po předání stavby bez závad.

Myslím si, že také nečeká právní radu. Právní postup je tazateli také zřejmý - nepodepsat převzetí dokud nejsou chyby odstraněné. Ptá se ale na něco jiného - hra o stavbu připomíná tenis. Míček lítá z jedné strany na druhou, teď je na hřišti tazatele - platební rozkaz. Je to pokus o smeč, na který je potřeba adekvátně reagovat.

Ftipalek: Co takhle předžalobní výzva na odstranění nedostatků a následně exekuce? Nebo si nechejte nacenit odstranění vad třetí stranou a odstupte od smlouvy s ponížením doplatku o toto nacenění... Je stavební firma po termínu s plněním? Co smluvní sankce?
IP zaznamenána

gumidos

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 09 Prosince 2024, 14:25:37 »

Návrh na vydání platebního rozkazu a obrana proti němu je značně podobný správnímu řízení: platební rozkaz & odpor. Některé záležitosti jsou odlišné - tuším, že nelze použit fikci doručení. Soud vás u jednoduchých věcí ani nemusí vyzvat k vyjádření a při splnění formálních náležitostí - tedy smlouva o dílo - faktura - neúhrada, rovnou platební rozkaz vydá.
Takže zde trochu chybí to, že jste proti příkazu podal v určené lhůtě 15 dnů odpor, protože prošvihnutí lhůty představuje game over.
Podání odporu je obdobné správnímu řízení - zrušení příkazu a plnotučné řízení.
Máte-li to jisté, jak popisujete - pak ani nemusíte využít služeb advokáta (první kolo). Ze strany stavební firmy to nemusí být účelové - prostě to předali nějaké smluvní vymahačské agentuře a ta reaguje tímto způsobem.
IP zaznamenána

MatesBrno

• Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 09 Prosince 2024, 15:53:29 »

MHEPP:

Zkušenost mi říká, že bez znalosti věci, je lepší nikomu nedělat marné naděje. Ten pan FTIPÁLEK vůbec neví jak to chodí, a nevíme jestli nenastalo nabytí právní moci, jak naznačuje GUMIDOS.

Zkušenost mi říká, jak jeden soud to uvidí růžově a jiný černě, další šedě a pak celou věc navrátí růžovému a "děti dospěly" a vítězné nabytí právní moci vyznačí operátor pece krematoria. Hurá! vyhrál jste pane FTIPÁLKU.

Zkušenost mi říká, jak přijde advokát za soudkyní ... Ahoj Marrrušško, ty si stále krásná jako té noci, kdy jsme spolu poprvé šukali na kolejích, pamatuješ? To bylo krásné, podívej, tady mám jednoho otrapu, jmenuje se FTIPÁLEK a mému klientu dluží 3.000.000,-,

;D ;D To víš Františku, to víš, že se na to podívám.  ;D ;D

Zkušenost mi říká jak to bude pokračovat, ale to už radši sem, ne.

Hezký večer

« Poslední změna: 09 Prosince 2024, 15:56:33 od MatesBrno »
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 09 Prosince 2024, 17:28:30 »

Ale moje otázka je, jaké všechny nástroje obstrukce má žalovaný k dispozici, aby žalobce potýral? Zatím mě napadá změna místní příslušnosti nebo námitka podjatosti vůči soudci. Co dál? Chci to natáhnout na co nejdelší čas a opravdu je utahat. A samozřejmě side-channel attack v podobě bonzu na finančáku a stavebním úřadu je taky ve hře.
Jak už padlo výše, v prvním kole je potřeba to nepohnojit hned na začátku a pokud vám byl rozkaz materiálně doručen, podat včas odpor. A pozor, rozkaz velmi pravděpodobně bude klasické combo s § 114b, takže kromě samotného odporu je potřeba reagovat i na tuto výzvu, jinak riskujete vydání rozsudku pro uznání.

Tvrdíte, že máte, pokud jde o hmotněprávní podstatu sporu, i možnost klíčové skutečnosti prokázat, dobře nabito, ale přesto z nějakých důvodů toužíte spor zkomplikovat obstrukcemi či jinými procesními tahanicemi ... Na to bych se vykašlal, ta věc, jak ji popisujete, už tak jako tak patří do škatulky komplikovaných věcí - nejde vyřídit bez jednání, nejspíš nepůjde rozhodnout bez rozsáhlého zkoumání skutkového stavu, za účasti znalců, svědků. To se s nemalou mírou pravděpodobnosti zadrhne i bez aktivní snahy jedné ze stran - často i z důvodů na straně soudu.

Na přímočaré taktice, že vyskládáte "jako postupku" vše relevantní hned, klidně už jako reakci na § 114b, není nic špatného. Tak jako tak přiberte advokáta, hned od začátku sporu, ať protistrana vidí, že tam nebude žádná asymetrie (pokud je objektivně pozice žalobce slabá, nejspíš to ví i on, resp. jejich zástupce, a fakt, že v případě prohry budou platit i náklady protistrany, zahrnou do svého rozhodování). Jestli přesto toužíte řízení protahovat a komplikovat, a rochnit se v podjatosti, omluvenkách, dávkování tvrzení a důkazních návrhů ... tak se o tom stejně poraďte s advokátem, ideálně nějakým, který zná konkrétního soudce. Např. nemusí být úplně snadné odhadnout, jak zareagovat na § 114b tak, aby se věc nikam neposunula, ale zároveň to soud neposoudil jako splnění podmínek pro kontumaci ...
IP zaznamenána

Ftipalek

• Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 12 Ledna 2025, 09:34:23 »

Díky všem za příspěvky. Tak jen abych shrnul aktuální situaci nějakým follow-upem.

1) Mám v ruce soudní znalecký posudek, že práce odvedená stavební firmou je naprosto nevyhovující a dle smlouvy nezaplatitelná.
2) Firma nedokáže dát dohromady relevantní podklady pro požadovanou částku a dle jejich chování můj advokát usuzuje, že jim platební rozkaz soud shodil ze stolu.
3) Po chvílích ticha ve smyslu: "Čekáme na obsílku" jsme zase v emailové a datovkové přestřelce.
4) Advokát navrhuje se na ně vysrat a ignorovat je, dokud nepřijde něco od soudu (jestli se jim to podaří protlačit), prý je to jinak plácání času a úsilí.
5) Firma nevyužívá služeb advokáta.
« Poslední změna: 12 Ledna 2025, 09:35:55 od Ftipalek »
IP zaznamenána