30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Máš pojistku na barák, ale vlastně jí nemáš  (Přečteno 7116 krát)

cocomoon

• Zobrazit profil
Máš pojistku na barák, ale vlastně jí nemáš
« kdy: 26 Září 2024, 12:14:24 »

Někdo si platí pojištění na rok za danou sumu. Ale pojistka vlastně prvních pár dní neplatí. WTF?
Dle mého selského rozumu tedy má být počátek platnosti smlouvy posunut o těch 10 dní po jejím založení.
A ne že pojištovna bude brát peníze za nic.
Co nějaká ochranna spotřebitele? Jak je možné že nějaká firma bere peníze za službu, kterou neposkytuje?

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-koupili-dum-hned-ho-pojistili-a-za-par-dni-ho-zbourala-voda-nic-nedostanete-rekli-jim-v-pojistovne-40490230
IP zaznamenána

Fogyn

• Zobrazit profil
Re:Máš pojistku na barák, ale vlastně jí nemáš
« Odpověď #1 kdy: 26 Září 2024, 14:06:17 »

Na druhou stranu, podmínky znali, mohli si tu pojistku udělat klidně o měsíc dřív.... Na jednu stranu tady to nasr.ní chápu, na tu druhou - sakra nebudeme přece pořád každého vodit za ručičku...
IP zaznamenána

lc81

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 26 Září 2024, 14:31:57 »

pravdu máte oba. tady mi trochu ale vadí, že koncerny (teď pojišťovny) si podmínky kroutí dle potřeby, takže zrovna u povinného ručení se změnila platnost až na platbu. logiku to má, lobbying asi byl, ale tady to zase nevadí...prostě spotřebitel tahá za kratší konec
IP zaznamenána

se777

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 26 Září 2024, 14:55:14 »

Do večera budou mít na účtě minimálně 3M.  Bohužel ale podobně postižených je spousta, akorát že se o nich nepíše.

Dalším oblíbeným fíglem pojišťoven je podpojištění/nadpojištění. https://www.top-pojisteni.cz/pojistovaci-poradna/slovnik-pojmu/nadpojisteni-a-podpojisteni
« Poslední změna: 26 Září 2024, 15:15:16 od se777 »
IP zaznamenána

cocomoon

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 26 Září 2024, 15:11:38 »

Fogyn: Jo, ale mě nejde o vodění za ručičku. Mě jde o klasické právo spotřebitele dostat produkt za který platím. Tj. na začátku pojištění platím 10 dní za nic.

se777: to taky. Ale nedavno jsem zaslechl, že by se to snad mělo měnit. Nebo už se to změnilo nějakou novelou? Moc jsem to teď nesledoval.
« Poslední změna: 26 Září 2024, 15:13:30 od cocomoon »
IP zaznamenána

Fogyn

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 26 Září 2024, 15:21:41 »

Podpojištění - to mi absolutně hlava nebere tuhle hovadinu. Mám barák. Mám ho pojištěný na 3 mio. Spláchne ho voda. CO JE JIM DO TOHO JAKÁ JE TEĎ CENA?! Navalte 3 mega, tečka!
IP zaznamenána

lerion

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 26 Září 2024, 16:10:37 »

Souhlasim, ze nejvetsi problem je tu ten, ze si zaplatim za 12 mesicu pojisteni a dostanu necelych 12 mesicu. Ale ve smlouve je to explicitne uvedeno a je to bezna praxe. Mohli pojistku uzavrit uz pri koupi domu a tim by to meli pojistene.
Zaroven, ac jim tu tragedii nepreju - pojisteni si sjednali nekolik dni po tom, co uz v mediich bezely zpravy a mohutnych destich a apokalyptickych zaplavach a v den, kdy mela vlada velkou tiskovku, kde vyzyvala k priprave evakuacnich zavazadel.
Princip pojisteni je, ze platim za neco, co doufam nikdy nevyuziju a pojistovna na tom chce logicky vydelat. Takze druhou moznosti jsou napriklad plovouci ceny pojistek dle predpovedi pocasi...
IP zaznamenána

Mike

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 26 Září 2024, 22:53:47 »

Podpojištění - to mi absolutně hlava nebere tuhle hovadinu. Mám barák. Mám ho pojištěný na 3 mio. Spláchne ho voda. CO JE JIM DO TOHO JAKÁ JE TEĎ CENA?! Navalte 3 mega, tečka!
jo, tak bych si to taky představoval
resp. tak, že chci to pojistit tak, abych při katastrofě dostal X
a je mi jedno, že vy si myslíte, že to má hodnotu XXX
IP zaznamenána

Quick

• Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 27 Září 2024, 00:12:18 »

Hlavne by to ale malo byť o tom, na koľko si je ochotný poistiť barák samotný majiteľ. Jeho povinnosť by nemala byť sledovať realitný trh, aby mal prehľad o tom, ako sa vyvíjajú ceny. Alebo si nebodaj každý rok platiť ešte odhad, aby mal papier pre poisťovňu.

Z môjho pohľadu je to len ďalšia zmrdská praktika poisťovní na to, aby sa aspoň čiastočne vyvliekli z plnenia poistky...
IP zaznamenána

gumidos

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 27 Září 2024, 10:07:48 »

.....Mě jde o klasické právo spotřebitele dostat produkt za který platím. Tj. na začátku pojištění platím 10 dní za nic.
se777: to taky. Ale nedavno jsem zaslechl, že by se to snad mělo měnit. Nebo už se to změnilo nějakou novelou? Moc jsem to teď nesledoval.

Trochu osvěty:

- podpisem pojistné smlouvy, ke kterému vás nikdo nenutí, souhlasíte se zněním smlouvy včetně znění pojistných podmínek. Takže reálně dostáváte přesně ten produkt, za který si platíte. V pojistných podmínkách bývá obvyklá tzv. "karenční lhůta" pro některá katastrofická rizika - zejména povodeň se záplavou, vichřice, krupobití a délka této karence bývá okolo např. 10 dnů. je to jednoduše reakce na to, že v dobách minulých v okamžiku, kdy došlo k povodním na horních tocích řek, velmi narostl počet požadavků na sjednání pojištění klientů na dolních tocích, případně na zvyšování sjednaných limitů plnění. Vůbec první ustanovení Občanského zákon v oddíle Pojištění ale obsahuje zásadní sdělení "nastane-li nahodilá událost...." a výše popsané zvyšování limitů či sjednávání pojištění v okamžicích, kdy již někde teče voda, této nahodilosti odporuje. Leč vznikaly různé diskuse a názory, jak tuto nahodilost vyložit, takže se v pojistných podmínkách jednoduše objevila již zmíněná karenční doba. Můžete se na to dívat z různých pohledů - vybral jste si ten, který se vám hodí.
Navíc ten konkrétně zmíněný případ - skutečně to byla chyby kupujících, protože jejich pojistný zájem, pro který si mohli sjednat pojištění, vznikl mnohem dříve. Ale uznávám, že je to mazec a nezávidím jim. Ovšem ve stejné situaci je řada jiných lidí, kteří kvůli dřívějším záplavám svých obydlí, již pojištění povodně neseženou nikdy a vždycky budou už jenom čekat, jaká ta další voda bude.
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 28 Září 2024, 22:10:57 »

OK karenční době rozumím viz vousatý vtip "Haló to je pojišťovna ? Pojistíte mi dnes dům proti požáru ? ..... aha až po neděli. Tak nic zavolám raději hasiče." Ale tomu podpojištění nerozumím. Za prvé - vždy když se mně pojišťováci ptají na pojistnou částku tak ta otázka zní "Za kolik byste si tu nemovitost v dnešní době postavil ?" No já třeba za milion, protože si spustu věcí udělám sám nebo na to mám rodinné kapacity a někdo si to samé nechá vyšvihnout od firmy za 30 dnů za 3 mlióny. Takže už tady to habruje, protože když pojišťovna použije jak cenu ty 3mio, tak při 50% škodě nedostanu 0,5mio na opravu ale podle jejich křivé logiky jenom necelých 200 tisíc - které mi a opravu nestačí. Přitom kdyby mi ten barák odnesla voda celý, tak nedostanu ty 3mio ale jen 1 podle pojistky.
To je vážně jenom kalkul od pojišťoven, které se spoléhají na neustálý růst cen.
IP zaznamenána

Panek

• Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 30 Září 2024, 10:11:59 »

Podpojištění je na částečné škody. Když pojistím barák na 3 miliony a bude totálka, dostanu 3 miliony, protože škoda je 100% z 3 milionů.
Ale u částečných škod je podpojištění takové, že se vezme aktuální hodnota, z ní se vypočítá procento škody a tímto procentem se vynásobí hodnota pojištění.

Dům má aktuálně hodnotu 7 000 000 Kč, což znamená, že škoda 500 000 Kč odpovídá 7,14 % z jeho hodnoty. Pokud by byl dům pojištěn na 7 000 000 Kč, vyplatila by vám pojišťovna škodu plně, tedy 500 000 Kč. Vaše pojištění je ale nastaveno na částku 4 000 000 Kč. A z té vám pojišťovna vyplatí zmíněná procenta. Místo 500 000 Kč tak na opravu dostanete 285 600 Kč. (7,14% z pojistky)
IP zaznamenána

gumidos

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 30 Září 2024, 12:22:07 »

Panek: bohužel se mýlíte. Reálně totiž hrozí dvojí krácení - viz např. zde: https://www.mesec.cz/clanky/konec-trestu-za-podpojisteni-nemovitosti-pojistovny-budou-pojistne-plneni-pocitat-jinak/

Tedy k vašemu příkladu - pojistíte-li barák na 3 mil. kč, přičemž jeho hodnota bude 6 mil. Kč, pak nemusíte dostat zmiňované 3 mil. Kč, ale pouze 1,5 mil. Kč při totální škodě. Objevil se totiž výklad pojistitelů, že je možné podpojištění počítat tak, že vypočtená hodnota podpojištění je vztažena k pojistné částce, nikoliv k výši škody.
Jak je uvedeno v článku - pochopitelně k žádné zákonné úpravě do dnešního dne nedošlo, takže lze takovéto jednání očekávat. Reálně tak pojistitel inkasuje pojistné, ačkoliv by pojistnou částku nikdy neplnil. 
IP zaznamenána

Panek

• Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 30 Září 2024, 13:26:40 »

Je-li pojistná částka v době pojistné události nižší než pojistná hodnota pojištěného majetku, použije se pro určení výše pojistného plnění částka odpovídající výši škody snížená v poměru, v jakém je v době vzniku pojistné události pojistná částka k pojistné hodnotě pojištěného majetku; to neplatí, ujednají-li strany, že pojistné plnění sníženo nebude.

Někdo chtěl zase být chytrý. A v průběhu výpočtu otočil strany. Takže k příkladu 3 mil pojistka na 6 mil barák. Škoda totál (100%).
Pojistná hodnota = 6 mil. Kč
Pojistná částka = 3 mil. Kč (podpojištěno)
Škoda = 6 mil. Kč (100% škoda na pojistné hodnotě)
Poměr = 50%
Pojistné plnění se vypočítá tak, že se snižuje škoda (6 mil) v poměru (50%) vzhledem k pojistné částce. Takže dostane 50% ze škody tedy 100% pojistné částky 3 mil.

Odkazovaný článek na mesec.cz je blud nějakého pojišťováka, který chtěl podpořit "revizi" smluv. Ostatně i původní znění § 2854 stanoví takový výpočet. To jen pojišťovny si to vykládaly "vyčuraně" posvém. A tak se raději upravil zákon. Ale i původní znění zákona stanovovalo takový výpočet, že je kráceno poměrem. Jen ty vychytralé pojišťovny snižovali poměrem už pojistnou částku, přitom zákon říkal, že poměrem se má krátit pojistné plnění.
IP zaznamenána

vita.nek

• Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 25 Října 2024, 13:51:14 »

Tj. na začátku pojištění platím 10 dní za nic.

Letos jsem sjednával novou pojistnou smlouvu - rozšiřoval jsem rizika, takže se mě karenční lhůta týkala taky. Jenomže já si sjednával a uzavřel smlouvu v květnu, kdežto počátek pojištění byl v červenci (ano jsem škrt a nechtěl jsem aby se mi měsíc a půl překrývala stará a nová pojistka). Shodou okolností jsem se dotazoval v pojišťovně od kdy se karenční lhůta počítá a stále mi v mailu visí odpověď, že počátek karenční lhůty běží od okamžiku uzavření smlouvy, tzn. že v mém případě vypršela před započetím pojistného období.

samozřejmě nevím, jak toto mají udělané ostatní pojišťovny, ale z mého případu usuzuju, že lze posunout platnost pojištění právě o těch 10 dní, aby se za pojištění během karenční lhůty neplatilo. Zároveň není nic proti ničemu, že lze sjednat pojištění okamžitě (a ne až od uplynutí karenční lhůtě), protože:
- karenční lhůta se týká pouze velmi omezeného množství rizik, takže "za nic" se neplatí i v případě, že se karenční doba uplatňuje
- karenční lhůta se neuplaňuje pokud pojištění "navazuje" na dřívější (i u jiné pojišťovny), kde rizika chráněná karenční dobou byla pojišťěna

« Poslední změna: 25 Října 2024, 13:55:48 od vita.nek »
IP zaznamenána