.....Mě jde o klasické právo spotřebitele dostat produkt za který platím. Tj. na začátku pojištění platím 10 dní za nic.
se777: to taky. Ale nedavno jsem zaslechl, že by se to snad mělo měnit. Nebo už se to změnilo nějakou novelou? Moc jsem to teď nesledoval.
Trochu osvěty:
- podpisem pojistné smlouvy, ke kterému vás nikdo nenutí, souhlasíte se zněním smlouvy včetně znění pojistných podmínek. Takže reálně dostáváte přesně ten produkt, za který si platíte. V pojistných podmínkách bývá obvyklá tzv. "karenční lhůta" pro některá katastrofická rizika - zejména povodeň se záplavou, vichřice, krupobití a délka této karence bývá okolo např. 10 dnů. je to jednoduše reakce na to, že v dobách minulých v okamžiku, kdy došlo k povodním na horních tocích řek, velmi narostl počet požadavků na sjednání pojištění klientů na dolních tocích, případně na zvyšování sjednaných limitů plnění. Vůbec první ustanovení Občanského zákon v oddíle Pojištění ale obsahuje zásadní sdělení "nastane-li nahodilá událost...." a výše popsané zvyšování limitů či sjednávání pojištění v okamžicích, kdy již někde teče voda, této nahodilosti odporuje. Leč vznikaly různé diskuse a názory, jak tuto nahodilost vyložit, takže se v pojistných podmínkách jednoduše objevila již zmíněná karenční doba. Můžete se na to dívat z různých pohledů - vybral jste si ten, který se vám hodí.
Navíc ten konkrétně zmíněný případ - skutečně to byla chyby kupujících, protože jejich pojistný zájem, pro který si mohli sjednat pojištění, vznikl mnohem dříve. Ale uznávám, že je to mazec a nezávidím jim. Ovšem ve stejné situaci je řada jiných lidí, kteří kvůli dřívějším záplavám svých obydlí, již pojištění povodně neseženou nikdy a vždycky budou už jenom čekat, jaká ta další voda bude.