30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Stavební řízení - hrozba odstranění stavby  (Přečteno 6946 krát)

alo.is

• Zobrazit profil
Re:Stavební řízení - hrozba odstranění stavby
« Odpověď #15 kdy: 28 Června 2024, 08:34:26 »

Na stavebním úřadě probíhá řízení o ověření dokumentace současného stavu nemovitosti, nechtěli mi říct, jak rozhodnou, pouze nastínili, že je možné, že ověří dokumentaci rodinného domu a neověří dokumentaci kůlny a následně zahájí řízení o odstranění černé stavby kůlny, anebo neověří dokumentaci vůbec, také mi dali možnost vzít moji žádost o ověření dokumentace současného stavu zpět, jenže pak bych nemohl rekonstruovat dům, žádat o dotace na zeteplení, apod. Žádost o ověření dokumentace skutečného stavu jsem podával 5.6.2024, nevím, jaké mají lhůty, akorát mi radili, že mám podat vše potřebné do konce června 2024, aby mohli rozhodovat podle současného stavebního zákona, protože od 1.7.2024 se mění stavební zákon a bude to přísnější. Nejdříve chtěli k legalizaci kůlny pouze smlouvu o koupi cizích pozemků pod kůlnou, potom připustili, že je možná i smlouva o zřízení služebnosti nebo smlouva o právu stavby. Nájemní smlouva podle nich nestačí, je to podle nich jen možný doplněk ke smlouvě o zřízení služebnosti, pokud mi nechce soused zřídit služebnost zdarma. Vše tyto infomace mám od nich jen ústně. Čekám na jejich rozhodnutí, pokud by ověřili alespoň dokumentaci rodinného domu, mohl bych započít s opravou domu (výměna střechy, zateplení, apod.).

Sousedovi důvody neznám, to že nechde prodej odůvodňuje tím, že mu tam přesahuje jeho střecha a okap, to chápu, to že nechce služebnost, nechápu, advokátní kancelář mu to poté, co jsem mu dal návrh na smlouvu o zřízení služebnosti nějak písemně rozebrala, napsala k tomu elaborát, to mi přiznal, a trvalo ji to více než týden, a on mi řekl jen to, že je to pro něj nevýhodné. Z nájemní smlouvy jsem pochopil, že ji může také kdykoliv vypovědět i když je psána na 60 let, služebnost by vypovědět nemohl, ale on mi to narovinu neřekl. Když jsem se ho ptal, co budou dělat naši dědici po 60 letech, řekl mi, že to nás už přece nemusí zajímat. Ale podle mě mlží, má nějakou fintu, co by mohl udělat, kdyby mu má kůlna přece jen jednou začala vadit. Hlavně je problém, že on si včetné té advokátní kanceláře myslí, že nájemní smlouva postačí k legalizaci stavby a stavební úřad mi řekl, že ne, že nájemní smlouva je defakto jen možný doplněk smlouvy o zřízení služebnosti nebo možný doplněk smlouvy o právu stavby, když nechce vlastník pozemku poskytnout služebnost nebo právo stavby zdarma.
« Poslední změna: 28 Června 2024, 09:04:59 od alo.is »
IP zaznamenána

Behemot

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
    • HW World
« Odpověď #16 kdy: 04 Července 2024, 15:25:04 »

nemělo smysl spíš po 35 letech užívání, po který na tom stála stavba, a kdy NIKDO NIKDY NIC nenamítal, prostě požádat o nabytí vlastnictví těch předmětnejch pár metrů vydržením? je to naprosto očizřejmý a nemají k tomu vůbec co říct, pode zdí stavby skutečně těžko mohli ten svůj pozemek používat, nejspíš si taky mysleli, že hranice je podle zdí těch kůlen, vy ste to používali v dobré víře, IMO všecky předpoklady naplněný

proces kterej se spustil byl zcela zbytečnej a dopadlo to naprosto ku hovnu situací
IP zaznamenána
STICKERS-CZ - nekonformní samolepky a placky

alo.is

• Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 04 Července 2024, 19:28:42 »

... prostě požádat o nabytí vlastnictví těch předmětnejch pár metrů vydržením? ...
Jak tomu mám rozumět? Koho mám požádat? Katastr nemovitosti? Stavební úřad? Já mám za to, že o vydržení musí rozhodnout soud poté, co někdo podá určovací žalobu? Je i nějaká jiná možnost?
IP zaznamenána

Behemot

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
    • HW World
« Odpověď #18 kdy: 04 Července 2024, 21:29:22 »

no jasné přes soud a pokud vydá příznivej rozsudek, tak se to pouze zapíše do katastru; můžeš navrhovat jak nejakej právní titul k užívání, věcný břemeno apod., tak i převod toho vlastnictví (20 cm v délce několika metrů reálně pod objektem, soused to může rozporovat, ale to je asi tak všecko, co proti tomu může dělat)

s ohledem na délku trvání můžeš rovnou mimořádný vydržení bez dokládání právního titulu k užívání který započlo v těch 80. letech stavbou kůlny; ale jak to je průchozí teď po všech tech geodetickejch onaniích a dělení pozemků netušim, to se vobrať na advokáta specializujícího se na nemovitostní věcí
IP zaznamenána
STICKERS-CZ - nekonformní samolepky a placky

alo.is

• Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 19 Srpna 2024, 18:05:42 »

Našel jsem rozsudek, podle kterého ten vzor žaloby na mimořádné vydržení nemohu použít, protože podmínky vydržení už by splnil můj právní předchůdce a v takovém případě nelze jeho dobu držení započítat do mé doby držení. Takže budu muset žalovat asi pouze podle ustanovení o přestavku.

https://www.zakonyprolidi.cz/judikat/nscr/22-cdo-3387-2021
« Poslední změna: 19 Srpna 2024, 18:08:18 od alo.is »
IP zaznamenána