Na stavebním úřadě probíhá řízení o ověření dokumentace současného stavu nemovitosti, nechtěli mi říct, jak rozhodnou, pouze nastínili, že je možné, že ověří dokumentaci rodinného domu a neověří dokumentaci kůlny a následně zahájí řízení o odstranění černé stavby kůlny, anebo neověří dokumentaci vůbec, také mi dali možnost vzít moji žádost o ověření dokumentace současného stavu zpět, jenže pak bych nemohl rekonstruovat dům, žádat o dotace na zeteplení, apod. Žádost o ověření dokumentace skutečného stavu jsem podával 5.6.2024, nevím, jaké mají lhůty, akorát mi radili, že mám podat vše potřebné do konce června 2024, aby mohli rozhodovat podle současného stavebního zákona, protože od 1.7.2024 se mění stavební zákon a bude to přísnější. Nejdříve chtěli k legalizaci kůlny pouze smlouvu o koupi cizích pozemků pod kůlnou, potom připustili, že je možná i smlouva o zřízení služebnosti nebo smlouva o právu stavby. Nájemní smlouva podle nich nestačí, je to podle nich jen možný doplněk ke smlouvě o zřízení služebnosti, pokud mi nechce soused zřídit služebnost zdarma. Vše tyto infomace mám od nich jen ústně. Čekám na jejich rozhodnutí, pokud by ověřili alespoň dokumentaci rodinného domu, mohl bych započít s opravou domu (výměna střechy, zateplení, apod.).
Sousedovi důvody neznám, to že nechde prodej odůvodňuje tím, že mu tam přesahuje jeho střecha a okap, to chápu, to že nechce služebnost, nechápu, advokátní kancelář mu to poté, co jsem mu dal návrh na smlouvu o zřízení služebnosti nějak písemně rozebrala, napsala k tomu elaborát, to mi přiznal, a trvalo ji to více než týden, a on mi řekl jen to, že je to pro něj nevýhodné. Z nájemní smlouvy jsem pochopil, že ji může také kdykoliv vypovědět i když je psána na 60 let, služebnost by vypovědět nemohl, ale on mi to narovinu neřekl. Když jsem se ho ptal, co budou dělat naši dědici po 60 letech, řekl mi, že to nás už přece nemusí zajímat. Ale podle mě mlží, má nějakou fintu, co by mohl udělat, kdyby mu má kůlna přece jen jednou začala vadit. Hlavně je problém, že on si včetné té advokátní kanceláře myslí, že nájemní smlouva postačí k legalizaci stavby a stavební úřad mi řekl, že ne, že nájemní smlouva je defakto jen možný doplněk smlouvy o zřízení služebnosti nebo možný doplněk smlouvy o právu stavby, když nechce vlastník pozemku poskytnout služebnost nebo právo stavby zdarma.