30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Námitky proti změně územního plánu  (Přečteno 3877 krát)

Féna

• Zobrazit profil
Námitky proti změně územního plánu
« kdy: 19 Června 2024, 20:33:06 »

Pěkný večer všem,

čirou náhodou jsem zaznamenal informaci o změně územního plánu, která mi poměrně zásadně sníží komfort bydlení. Z některých okolních pozemků se mají stát stavební parcely namísto současných zahrad/ostatních ploch. 30 let se minulý majitel těchto pozemků snažil o postavení zahradního domku, byly plány na dětské hřiště, atd. Nikdy nikdo nic nepovolil právě s ohledem na územní plán a na umístění téměř celého pozemku v ochranném pásmu železnice. Veškerá okolní zástavba jsou RD, zastavěná plocha max. 50%, nejvýše 2 patra. Nedávno pozemek změnil majitele, je jím nějaký developer s východně znějícím jménem a je v plánu zde postavit 3 bytové domy, na místě bývalé zahrady, v ochranném pásmu železnice, převyšující veškerou současnou zástavbu a přesahující současně povolené procento zastavitelnosti. Nemusím asi dodávat, že se mi to ani za mák nelíbí.

17.6. proběhlo zasedání zastupitelstva, kde se změna ÚP měla projednávat, to jsem zjistil pozdě. Čekal jsem na zpřístupnění zápisu, ale vypadá to, že to většinou zveřejňují 8 dní po zasedání. Na druhou stranu, jestli to chápu správně, na podání námitek mám dnů jen 7. Problém je, že nemám v ruce žádné oficiální informace, vše je to JPP/info od majitelů sousedních pozemků, přes které má vést přípojka elektřiny a plynu.

-Je pravda, že po veřejném projednání změny ÚP je lhůta k podání námitek jen 7 dnů a nepočítá se od vyvěšení na úřední desku?
-Jaký typ námitek má šanci uspět nebo obecněji, jaký postup zvolit, aby se tento záměr ideálně nezrealizoval, nebo alespoň zůstal v souladu již stojící zástavbou?
-Kde dohledat více info? Na katastrálním/stavebním úřadě? Jaké informace jsou mi povinni sdělit?

Děkuji
IP zaznamenána

Fogyn

• Zobrazit profil
Re:Námitky proti změně územního plánu
« Odpověď #1 kdy: 20 Června 2024, 08:21:25 »

Domnívám se, že ta lhůta pro námitky běží od okamžiku zveřejnění. Nikoli od okamžiku "schůze", o které jste doposud neměl tušení, protože nikde není oficiální informace...
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 20 Června 2024, 08:31:22 »

Obecně je v českém podání proces pořizování a změn územního plánu bohužel obtížně kontrolovatelný a lze jej snadno zcela zamlžit, a to i před samotným zastupitelstvem, pokud není dostatečně kvalifikované. Protože se v tom aspoň částečně orientujete, navrhuju nejprve si pročíst příslušné pasáže Stavebního zákona, kde jsou uvedeny i lhůty - konkrétní data záleží na vyvěšení a pořizovateli.
Veřejné projednání musí být zveřejněno v souladu se Stavebním zákonem i se Zákonem o obcích, dále musí být zveřejněna možnost k vyjádření včetně termínů.
Obecně musí být přístupné naprosto všechno. Pokud není, je to závažná procesní vada, jen se to musí dostatečně zadokumentovat.
Nečekejte na zápis, ztratil byste drahocenný čas. Podklady mají být vyvěšené na netu, ale nemusí se podařit technicky dát tam vše. Ihned zjistěte, kdo je oficiálně pořizovatelem změny, a obraťte se na něj. Ten také jako jediný má kompletní informace. Pořizovatelem by měla být obec (město), pak by ještě paralelně měl existovat pověřený zastupitel, který by také měl mít všechny informace, ale je otázkou, jestli se o ně chce nestranně podělit. V praxi úkoly pořizovatele spadnou na odbor územního plánování nebo podobně pojmenovaný, pokud není, tak většinou stavební odbor/úřad (nesledoval jsem, zda v tomto ohledu již nenastala legislativní změna), pokud není, pak je v nejbliže nadřízeném úřadě. Schvalování je vždy v kompetenci zastupitelstva. Katastr s tím nemá prakticky nic společného, nanejvýš eviduje některé dílčí údaje.
Pokud to jdete studovat, vyplatí se fotit úplně všechno, ne jen to, co Vás zajímá. Klíčové je třeba vypořádání námitek a připomínek. Ty také musíte podat, pokud možno v kvalifikovaném znění. Tady se ovšem radí dost těžko, každá situace je specifická. Také je dobré najít např. původce požadovaných změn, i když to má spíš politický význam.
K Vašemu druhému dotazu - obecně je obrana v případě, že zastupitelstvo zblbne, velmi složitá. Je třeba zjistit aktuální stav a správně formulovat námitky a připomínky a dohledat pak jejich vypořádání. Většinou je také třeba nachytat pořizovatele či úřad na detailech a ty pak použít v návrhu na zrušení tohoto opatření obecné povahy (generický pojem pro akty, kterými se ÚP a jeho změny vyhlašují/vydávají), případně na procesních vadách, protože obec většinou podobnou zhůvěřilost odhlasuje. Pokud je vás víc se stejným postojem, pak vzhledem ke složitosti problematiky doporučuju složit se na pečlivého právníka, který se tímto oborem zabývá. Ovšem pozor na termín.
IP zaznamenána

Féna

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 20 Června 2024, 23:48:25 »

Děkuji za obsáhlou odpověď. Dnes jsem pátral po informacích a situace je jiná, než jsem předpokládal. Vycházel jsem z údajů v katastru nemovitostí, kde jsou pozemky sice v kategorii zahrada a jiná plocha, ale dle již delší dobu platného územního plánu jde o stavební parcelu. Údajně vždy platí to, co je v ÚP a na informace uvedené v KN se nebere zřetel. Tím pádem by stavba měla ve všech ohledech oficiálně vyhovovat.

To tedy zásadně mění situaci a asi zbývá již jedině házet vidle do územního rozhodnutí/stavebního povolení, podle toho, v jaké fázi se to momentálně nachází. Přichází tedy na řadu problém, jak prokázat oprávněný zájem a stát se účastníkem řízení, abych měl alespoň aktuální informace. Situaci tady moc nepomáhá fakt, že sousední pozemky jsou buď komunikace v majetku města, vlečka a jediná soukromá osoba je pán, kterému je přes 80 a odmítá se tomu věnovat.

- Asi bych si dokázal sehnat poměrně schopného právníka, který se věnuje problematice ohledně nemovitostí, ale nevidím zde moc šancí na úspěch. Je má obava opodstatněná?

- Jakou roli zde může sehrát obec? Dají se nějak využít argumenty typu přetížení komunikace, vyšší hluková zátěž s teoretickou možností poškození statiky okolních domů (zástavba z doby před WWII, tudíž té době "odpovídající" kvalita provedení, absence chodníků, přechodů?
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 21 Června 2024, 07:38:32 »

Ta věta o nadřazenosti druhu plochy v ÚP proti druhu pozemku v KN má značné limity. Já bych tedy prošel proces pořizování ÚP, zda při něm náhodou nenastala nějaká chyba, pro kterou by jej bylo možno aspoň v části navrhnout ke zrušení. Pokud ne, nezbývá než se prohlásit za účastníka ÚŘ a hájit svá práva tam. Definice účastníka viz SZ, je třeba tvrdit dotčení na svých právech, některé z těch argumentů, které uvádíte, by měly být relevantní.
Ale je to české územní řízení, tedy je třeba počítat s tím, že i když nebudou Vaše připomínky a námitky vypořádány, budou vlastně vypořádány tím, že to úřad bude tvrdit a nadřízený orgán mu v tom bude pomáhat. Zdatný právník by měl dokázat už dopředu určit, do jaké míry lze toto riziko eliminovat např. až soudním přezkumem, který na lokální zvláštnosti nebude brát zřetel.
IP zaznamenána

Féna

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 21 Června 2024, 21:35:19 »

Co se týká ÚP, poslední změna byla v roce 2022, tam je ale dotčený pozemek již jako stavební parcela, tudíž ke změně muselo dojít ještě dříve. Ke starším verzím se mi daří dohledat maximálně zápis ze zasedání, kde ale nejsou žádné detaily. Dokumenty, kde jsou podklady k zasedání, jsou zase dostupné jen od roku 2022. I v případě nalezení chyby, není zde nějaká promlčecí lhůta?

Dnes se mi podařilo vyzískat kopii projektu na el. přípojku. Přípojka povede po obecním pozemku, od současné "budky", která je sice na hranici soukromého pozemku, ale v KN je věcné břemeno, takže tady s tím také nic nevymyslíme. Každopádně, když se již projektuje přípojka, lze odhadnout, jestli už bylo zahájeno stavební řízení nebo vydáno povolení?

V pondělí si zkusím zavolat s právníkem, minimálně budu mít o jeden názor více.

Děkuji moc za podrobné vysvětlení, v této oblasti mám takřka nulové znalosti a vše se sanžím postupně dohledávat. A snad můj pohled na věc není moc NIMBY.
IP zaznamenána

Jenyk

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 21 Června 2024, 21:59:58 »

Mně přijde, že je a dost. Mám téměř přesně stejnou situaci. Rozdíl je jen v tom, že část těch domů mi za humny už vyrostla. Je to slušná sbírka nevkusu, sousedské bezohlednosti a developerské chamtivosti. Nejsem z nich nadšený, ale beru to tak, že se prostě změnilo a ještě změní naše okolí. That's life. Kdo jsem já, abych jim do toho kecal, soudil je a házel jim klacky pod nohy.
« Poslední změna: 21 Června 2024, 23:19:26 od Jenyk »
IP zaznamenána

Behemot

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
    • HW World
« Odpověď #7 kdy: 23 Června 2024, 00:15:59 »

problém by mohl byt v tech patnásti metrech, kdy jeden si nemůže udělat pomalu ani psí boudu a jinej může vystřelit věžák

ale v tomdle prdelstánu je to hluboce zakořeněný ::)
IP zaznamenána
STICKERS-CZ - nekonformní samolepky a placky