Jestli dobře vidím, hrozí 5 bodů, až 5+1 tisíc a při podobné banalitě během roku zákaz činnosti. Nepodcenil bych to.
Především je potřeba rozchodit to video, kde to je domněle nahrané. Pokud to nepůjde, je třeba si ho vyžádat znova a důsledně trvat na tom, aby záznam byl přehratelný. Je to klíčový důkaz a je nutné s ním pracovat. V takovýchto případech může mít velký význam každý frame videozáznamu, mohou rozhodovat metry a zlomky sekundy. Pokud by se orgán vzepřel, jednalo by se o podstatnou procesní vadu. Na takové vadě by se to dalo celé shodit. Rozhodně bych hájil svá procesní práva.
Správní orgán podle mě nemá dostatečné podklady. Záznam se mi zdá příliš nekonkrétní a z přiložené fotografie jaksi nelze číst rychlost vozidla ani jaký vezlo náklad, což hraje velkou roli. Pokud by orgán stavěl na slovech typu "asi", nechal bych si to do odvolání jako dobrý bod - nedodržení povinnosti dané par. 3 zák. 500/2004 Sb. Ale rozhodně bych orgánu nenapovídal, tedy ani zbytečně nesděloval, co má špatně.
Já osobně bych také provedl terénní průzkum místa se stopkami a metrem. Smyslem by bylo zjistit, co vše se dá použít, a následně zda lze danou povinnost za okolností, které existovaly v době domnělého přestupku (ale ty orgán spolehlivě zadokumentované nemá), dodržet bez porušení fyzikálních zákonů a zároveň v jakých intencích se bude jednat o jednání souladné s příslušným ustanovením. Svou roli může hrát i vzdálenost semaforu od čáry, ke které se povinnost vztahuje.
Je naprosto nepodstatné, co si o tom hodný úředník myslí. Podstatný je naopak potenciální přestupek a není opravdu vhodné to nechat být.
Pro pozdější publicitu může být zajímavé, jak k tomu nahrání došlo, vypadá to, že šimpanzfízlové nahrávají všechno všude, to by zajímalo třeba Iuridicum remedium, měla by se na to časem dát 106 a zjistit okolnosti archivace, technické prostředky a způsob využití.
Nepodstatný dotaz - co dělá na záznamu o přestupku číslo mobilu?