Ahoj všem. Zasílám čerstvou zkušenost a zároveň prosím o radu.
27.1.23 jsem regulérně projel křižovatku na oranžovou. Podotýkám, že to bylo ze zelené na oranžovou a rozhodně to nebylo z oranžové na červenou (nikdo neohrožen, nikdo neomezen, křižovatka tvaru “ —l “ )
Jel jsem dodávkou, předepsanou rychlostí po městě a reálně bych prostě nestihl zastavit včas na hranici křižovatky.
Vůz MP, který jel předemnou a chystal se před křižovatkou odbočit doleva (můj směr byl rovně) si mého “prohřešku” všiml a po počáteční nejistotě (nejdřív maják rozhoukaly, pak vyply a následně opět rozhoukaly) se za mnou vydal.
Po chvilce vášnivé diskuze, kdy zjistili, že se jim na místě nedoznám na mě zkusili ještě ohrožení cyklisty, který nikde nebyl.
Suma sumárum, poslal jsem to do správního, nesouhlasil jsem s přestupkem, nevyjádřil se a nic jsem nepodepsal.
Nyní jsem obdržel poštou z magistrátu z oddělení přestupků “vyrozumění o možnosti projednání přestupku vydáním příkazového bloku”.
Ve zkratce je zde psáno:
Porušení zákonu paragrafu § 125c, odst. 1, písm. F, bod 5 v návaznosti na porušení § 4, písm. C.
V prostoru křižovatky nezastavení na signál se žlutým světlem “Pozor!”.
Uvedený přestupek je možné řešit příkazem na místě vydáním příkazového bloku - zaplacením pokuty ve výši 500Kč.
Najednou zde o “ohrožení” cyklisty nepadlo ani slovo. Nicméně ..
Dle zákona mám tuto “srandu” za 5 bodů. Čert vem 500Kč, ale tyto “prohřešky” se dějí na silnici dnes a denně a to mě na tom nejvíce štve.
Je zde ještě prosím nějaká reálná šance jak nepřijít o 5 bodů ? Zastupitelské společnosti ? Advokát ? Točím denně cca 300km ..
Absolutně nikdo nebere v potaz lednové chladné počasí (vozovka byla opravdu mokrá), případný náklad ve voze, který by se mohl intenzivním bržděním poškodit a v neposlední řadě možnosti nabourání vozidla jedoucím za mnou do mě zezadu.
Děkuji za JAKOUKOLIV radu a diskuzi.