30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Stran: [1] 2 3 ... 10

Autor Téma: [WIN] Nezastavení na “žluté” signální světlo (oranžovou)  (Přečteno 4289 krát)

Mckoci

• Zobrazit profil

Ahoj všem. Zasílám čerstvou zkušenost a zároveň prosím o radu.
27.1.23 jsem regulérně projel křižovatku na oranžovou. Podotýkám, že to bylo ze zelené na oranžovou a rozhodně to nebylo z oranžové na červenou (nikdo neohrožen, nikdo neomezen, křižovatka tvaru “ —l “ )
Jel jsem dodávkou, předepsanou rychlostí po městě a reálně bych prostě nestihl zastavit včas na hranici křižovatky.
Vůz MP, který jel předemnou a chystal se před křižovatkou odbočit doleva (můj směr byl rovně) si mého “prohřešku” všiml a po počáteční nejistotě (nejdřív maják rozhoukaly, pak vyply a následně opět rozhoukaly) se za mnou vydal.
Po chvilce vášnivé diskuze, kdy zjistili, že se jim na místě nedoznám na mě zkusili ještě ohrožení cyklisty, který nikde nebyl.
Suma sumárum, poslal jsem to do správního, nesouhlasil jsem s přestupkem, nevyjádřil se a nic jsem nepodepsal.

Nyní jsem obdržel poštou z magistrátu z oddělení přestupků “vyrozumění o možnosti projednání přestupku vydáním příkazového bloku”.
Ve zkratce je zde psáno:
Porušení zákonu paragrafu § 125c, odst. 1, písm. F, bod 5 v návaznosti na porušení § 4, písm. C.
V prostoru křižovatky nezastavení na signál se žlutým světlem “Pozor!”.

Uvedený přestupek je možné řešit příkazem na místě vydáním příkazového bloku - zaplacením pokuty ve výši 500Kč.

Najednou zde o “ohrožení” cyklisty nepadlo ani slovo. Nicméně ..
Dle zákona mám tuto “srandu” za 5 bodů. Čert vem 500Kč, ale tyto “prohřešky” se dějí na silnici dnes a denně a to mě na tom nejvíce štve.

Je zde ještě prosím nějaká reálná šance jak nepřijít o 5 bodů ? Zastupitelské společnosti ? Advokát ? Točím denně cca 300km ..

Absolutně nikdo nebere v potaz lednové chladné počasí (vozovka byla opravdu mokrá), případný náklad ve voze, který by se mohl intenzivním bržděním poškodit a v neposlední řadě možnosti nabourání vozidla jedoucím za mnou do mě zezadu.

Děkuji za JAKOUKOLIV radu a diskuzi.
« Poslední změna: 29 Března 2023, 11:32:46 od Číkus »
IP zaznamenána

Fogyn

• Zobrazit profil
Re:Nezastavení na “žluté” signální světlo (oranžovou)
« Odpověď #1 kdy: 10 Března 2023, 12:26:19 »

V prvni rade je jednoducha rada - HLAVNE KLID. Oni to zkousi. Pokud jeli pred vami, na 99% nemaji videozaznam, na kterem by byl semafor videt a pote je to tvrzeni proti tvrzeni. Urcite si s nima nedopisujte. Az to poslou uradu, zajistite spis a uvidite sam, jestli je vubec co resit..
IP zaznamenána

Lafayette

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 10 Března 2023, 12:31:02 »

Klid a zcela ignorovat.
IP zaznamenána

mungo

• OSBID
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 10 Března 2023, 12:34:37 »

Tohle bude další pokus o to, abyste souhlasil s přestupkem "za lidovku" před zahájením správního řízení. Z toho co píšete - MP jeli před Vámi a tedy (asi) nemohli vidět, co Vám svítilo na semaforu, o to míň situaci natočit - možná úředník usoudil že fakt tentokrát nemá na čem stavět a zkouší, jestli nepovolíte. V tom případě pokud vinu neuznáte, možná už se nic nestane.

Pokud to nenechají ležet, budete se muset hájit ve správním řízení. Obhajoba bude záviset od toho, co na Vás budou mít ve spisu.

EDIT: koukám kolegové byli rychlejší, ale radí v podobném duchu :)
IP zaznamenána

cocomoon

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 10 Března 2023, 13:12:59 »

Znění zákona.
Citace
„Při řízení provozu na křižovatce znamená pro řidiče signál se žlutým světlem „Pozor!“ povinnost zastavit vozidlo před dopravní značkou „Příčná čára souvislá“, „Příčná čára souvislá se symbolem Dej přednost v jízdě!“ a „Příčná čára souvislá s nápisem STOP“, a kde taková dopravní značka není, před světelným signalizačním zařízením; je-li však toto vozidlo při rozsvícení tohoto signálu již tak blízko, že by řidič nemohl vozidlo bezpečně zastavit, smí pokračovat v jízdě.

Vzhledem k tomu jak dlouho svítí oranžová na semaforu je téměř nereálné na ní zastavit. Pokud by jste byl tak daleko, že by neplatilo ustanovení o bezpečném zastavení, tak by jste projížděl už na červenou. Sama policie ve svém zápisu dokazuje, že jste projel jen na oranžovou.

Navíc opice zcela jasně projeli křižovatku na červenou a ještě ze špatného pruhu. Takže defakto to byli oni, kdo ohrožoval ostatní účastníky, protože vás začali pronásledovat za přestupek, který neexistuje.
IP zaznamenána

Mckoci

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 10 Března 2023, 13:47:23 »

Děkuji za opravdu rychlé reakce.
Špatně jsem se vyjádřil.

Vůz MP jel před “prohřeškem” přede mnou v mém směru jízdy (komunikace město , dva pruhy).
Před křižovatkou MP dává blinkr doleva a řadí se do fronty tuším tří aut (z toho dvě už jsou v křižovatce).
Já mezitím vůz MP míjím (mám je po své levé straně) a pokračuji rovně s průjezdem na “oranžovou” .. a dál je příběh viz. výše.

Zkusím nasdílet pohled do křižovatky :
https://maps.app.goo.gl/STfn3XgWDoEhAFfi7?g_st=ic

Strážník sám říkal, že mají záznam na palubní kameře jejich auta ..
« Poslední změna: 10 Března 2023, 13:50:05 od Mckoci »
IP zaznamenána

Jan Novák

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 10 Března 2023, 14:09:30 »

Strážník sám říkal, že mají záznam na palubní kameře jejich auta ..

To je fakt - mívají je i na boku auta a točí i za roh.
https://www.youtube.com/watch?v=NuKUQekR6aM

I kdyby to ve vašem případě byla pravda, furt jste to prostě dle zákona nemohl stihnout - měl jste těžký náklad, unavené brzdy z dlouhého brždění, cokoli...
IP zaznamenána

ViktorN

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 10 Března 2023, 15:22:56 »

Na druhou stranu možná jste mohl jít do velmi zajímavého konfrontačního řízení vůči MP. Měl jste jim zaplatit pokutu a tu následně vymáhat zpět, spolu s odškodněním.
https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/1055601-mestska-policie-nesmi-trestat-za-jizdu-na-cervenou-rozhodl-soud
IP zaznamenána

Mckoci

• Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 11 Března 2023, 15:02:59 »

Přikládám kompletní spis co jsem obdržel, nic jiného nemám ..
« Poslední změna: 13 Března 2023, 09:29:31 od Mckoci »
IP zaznamenána

Mike

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 11 Března 2023, 20:44:57 »

asi poradí zkušenější,
ale já bych jim napsal, že žádného přestupku jsem se nedopustil ( bez nějakých paragrafů a tak )
a že dle jejich návrhu trváte na projednání ve správním řízení
nikam jinam bych nechodil

napsal bych jim to jen proto, že se pak jistě ve spise objeví, že jste se nedostavil, bez řádné omluvy atak

už to těžko překvalifikují a i zákon umožňuje projet na oranžovou
čili, když jim sám nedodáte svou argumentací munici, tak win

a samozřejmě, podlehnutím lákavé nabídce na uhrazení "banálních" 500,- , se stáváte oficiálním pirátem a každý SO to rád uvede ve spisu, po čase samozřejmě s poznámkou, že k tomu již nepřihlíží....
« Poslední změna: 11 Března 2023, 21:12:04 od Mike »
IP zaznamenána

alo.is

• Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 12 Března 2023, 01:12:25 »

...
Nyní jsem obdržel poštou z magistrátu z oddělení přestupků “vyrozumění o možnosti projednání přestupku vydáním příkazového bloku”.
Ve zkratce je zde psáno:
Porušení zákonu paragrafu § 125c, odst. 1, písm. F, bod 5 v návaznosti na porušení § 4, písm. C.
V prostoru křižovatky nezastavení na signál se žlutým světlem “Pozor!”.

Uvedený přestupek je možné řešit příkazem na místě vydáním příkazového bloku - zaplacením pokuty ve výši 500Kč.
...
Příkaz na místě, to bych chápal jako pokutu od policajta někde v terénu poblíž místa přestupku, to nabyde právní moci podpisem a nejde proti tomu podat odpor, ale že to může dát i úředník v kanceláři magistrátu, to mi hlava nebere. Neměl by on místo toho vydat standardní příkaz, proti kterému je možné podat odpor?
IP zaznamenána

drinkANDdrive

• Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 12 Března 2023, 10:48:04 »

Spis je špatně anonymizovaný, zvýšení kontrastu lze větší část údajů přečíst. Doporučuji začernění namísto rozmazání.
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 12 Března 2023, 11:52:50 »

Tak zjevně to není kompletní spis, už jen proto, že vystavený dokument odkazuje na jiné dokumenty, přinejmenším oznámení od dutých hlav, jehož číslo jednací neuvádí. Pokud s tím nemáte moc zkušeností, zkuste zplnomocnit znalou třetí osobu, která z nich prostřednictvím nahlížení vyrazí celý spis a hlavně ten domnělý záznam - ten nešel získat jinak, než že dotyčné vozidlo natáčí nepřetržitě vše a všude, což by pak bylo dobré zveřejnit, aby o tom věděl každý, anebo lhali, anebo mohli použít sledovací modul k narušování soukromí domácností a vozidel, navěšený na fotce na sloupu vpravo. Jiný validní důkazní prostředek nemůže existovat.
Škoda, že neexistuje záznam z interakce, kde by mj. zazněl ten imaginární cyklista. Je prostě třeba nahrávat.
Jinak souhlasím s předchozími v tom, že není jasné, o co se vlastně orgán snaží. Musel by fakticky prokázat, že vozidlo při rozsvícení tohoto signálu nebylo "tak blízko, že by řidič nemohl vozidlo bezpečně zastavit" (viz par. 70 odst. 2 d). U vyobrazené lokality by takové prokazování nejspíš ztěžovala fyzika. Bez delší nahrávky to ale tak jako tak nejde.
IP zaznamenána

ladin

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 12 Března 2023, 15:17:57 »

Jen názor, čistě pocitově... nabídka odpovídá tomu, že orgán ví, že toho v ruce moc nemá, nabízí pocit pokuty se slevou, vyřešení hned, snaží se vzbudit dojem nutných návštěv (a zde by stačila jen jedna) v nehodící se dobu a hlavně se snaží vyhnout informaci, že jde o hodně bodů a riziko recidivy. Pokud by si byli jisti úspěchem, tak přišel příkaz na minimálně 2500+1000 Kč. Jak zaznělo vícekrát, buď v tuto chvíli ignorace nebo tam poslat někoho (neotrkaného řidiče důrazně nedoporučuji) nahlédnout (úspěch nejistý) do spisu. Vzhledem k tomu, o kolik jde bodů a doživotní záznam, tak bych peněz nelitoval a riskl, že orgán bude po nepřistoupení na blok ve správním řízení pokračovat.

EDIT: Příkaz by byl bez toho paušálního litru za správní řízení.
« Poslední změna: 13 Března 2023, 15:52:43 od ladin »
IP zaznamenána

Mike

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 12 Března 2023, 23:05:40 »

skoro bych si troufl tvrdit, že do rozjetí SR žádný spis existovat nebude ....
IP zaznamenána
Stran: [1] 2 3 ... 10