"ukládá ... pokutu ve výši 8000 Kč, splatných do 30 dnů od právní moci tohoto rozhodnutí"
pokutu je nutno uhradit až po nabytí právní moci
Co je to za ptákovinu? Buď jsem tatar já nebo pan soudce, protože tomu nerozumím.
Významově bych to osobně chápal, že "tuto částku je nutno zaplatit
nejpozději 30. den po dni, kdy rozhodnutí nabylo právní moci."
Osobně bych to tedy viděl následovně:Slovní spojení "do 30 dnů" nevytváří zákaz platby dříve – je to maximální limit. V právní češtině se tím rozumí "lhůta k plnění" – povinnost je nutné splnit nejpozději v poslední den lhůty. A ten začátek lhůty se počítá podle pravidel správního řádu/občanského zákoníku: lhůta počíná běžet dnem následujícím po právní moci, což ovšem nevylučuje zaplatit před nabytím právní moci, neboť, ačkoliv vlatsní titul k platbě (resp. jeho vymáhání) nevznikl, povinnost zaplatit (pokud strana nevyužije opravných prostředků) již vlastně vznikl. Termín "30 dnů od nějaké události" vlastně jenom specifikuje přesnou deadline bez znalosti přesného datumu.
Jazykově nic v textu nevylučuje možnost uhradit pokutu dříve. Formulace pouze definuje, kdy vzniká povinnost ji zaplatit.
Pokud někdo zaplatí předem,
úřad platbu přijme jako zálohu/depozitum a po právní moci ji započte. Pokud by rozhodnutí bylo později změněno nebo zrušeno, platba by se vracela.
Proto jsem přesvědčený o tom, že
platba před právní mocí je možná, ale není povinností. Povinnost zaplatit vzniká až dnem právní moci, protože až tehdy se rozhodnutí stává vykonatelným. Ale to už by měla být věc úřadu, jak si to zúčtuje.
Jedinou "past", kterou v tom vidím, je okamžik, kdy ta povinnost zaplatit vzniká - a to je skutečně až ten okamžik právní moci.
Naštěstí tu máme §4 a 6 SprŘ, kde je jasně uvedeno, že
"veřejná správa je službou veřejnosti...má povinnost...jim vycházet vstříc." a hlavně
"co možná nejméně zatěžuje.", takže věřím, že soud by měl toto chování úřadu vyhodnotit v rozporu s tímto ustanovením, jako zjevně šikanozní - vrátit tiše bez jakéhokoliv usnesení peníze (přeplatek na dani) a pak poštvat na povinného exekutora se mi zdá spíše jako retaliatorní jednání ze strany úřadu než nestranné a rovné.
Přeju hodně štěstí u soudu a těším se na dobré zprávy.